Κόκκινος Τραχανάς

Κόκκινος Τραχανάς
Η παραδοσιακή συνταγή της θείας Χρύσας…

Υλικά :

8 1/2 κιλά αλεύρι
4 φακελάκια μαγιά
2 κιλά σιμιγδάλι ψιλό
550γρ. βούτυρο
8 μεγάλες ντομάτες ώριμες πολύ κόκκινες
8 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης πολύ κόκκινες
5 κρεμμύδια μεγάλα
2 κιλα γιαούρτι πρόβειο (1 μέρα εκτός ψυγείου,για να ξυνίσει)
2 κουτ. μικρές αλάτι

Εκτέλεση
Βράζουμε ολόκληρες τις ντομάτες για να ξεφλουδιστούν.Κάνουμε το ίδιο και με τις πιπεριές.
DSCN1328
Καθαρίζουμε τις φλούδες από τις ντομάτες,τις βάζουμε στο μπλέντερ και βράζουμε τη σάλτσα
DSCN1330
DSCN1332
με λίγο λάδι (1/2 φλιτζ. καφέ) και πολύ λίγο αλάτι να πιει τα υγρά της.
DSCN1333
Ξεφλουδίζουμε και τις πιπεριές,τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα κρεμμύδια και τα βράζουμε και αυτά χωριστά από τις ντομάτες,
DSCN1339
Κοσκινίζουμε το αλεύρι,το βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη μαζί με τη μαγιά
DSCN1350
και ρίχνουμε μέσα τις σάλτσες και τα υπόλοιπα υλικά.
DSCN1356
Ζυμώνουμε πολύ,για να γίνει σκληρό ζυμάρι.
DSCN1362
DSCN1369
Το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα,το πατάμε για να ξεφουσκώσει,το αφήνουμε άλλη 1 ώρα και το ξαναπατάμε.Μόλις το ξεφουσκώσουμε,το κάνουμε πιτάκια σε μέγεθος όσο το πιάτο από το φλιτζανάκι του ελληνικού.
DSCN1370
Το πατάμε με τα χέρια και το βάζουμε πάνω σε σεντόνι να ξεραθεί.
DSCN1372
Μετά από 3-4 ώρες τα αλλάζουμε μεριά,ενδιάμεσα πάμε και τα πατάμε,για να μη φουσκώσουν,τα αφήνουμε άλλες 4 ώρες να στεγνώσει το ζυμάρι (όχι να ξεραθεί τελείως), παίρνουμε τα πιτάκια και τα σπάμε στα 4.Μετά από μια ώρα τα αλευρώνουμε,
DSCN1374
παίρνουμε χοντρό κόσκινο και τρίβουμε πιέζοντας με το χέρι μας πάνω στα κομμάτια που έχουμε σπάσει.
DSCN1375
Παίρνουμε τη λεκάνη με τον τραχανά,τον απλώνουμε σε καθαρό σεντόνι σε μέρος που αερίζεται (όχι ήλιο),τα αφήνουμε 2-3 μέρες,μέχρι να στεγνώσει τελείως.
DSCN1382
Για να στεγνώσουν καλά,τα βάζουμε σε ταψιά στους 100 βαθμούς για 10 λεπτά,τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε μεγάλες μαξιλαροθήκες σε μέρος δροσερό και μακριά από τρόφιμα.
syntages apo spiti

Related Posts