Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΓΑΛΑ - Τελικά είναι καλό ή κακό

Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
52% των θερμίδων από γαλακτοκομικά
Σύμφωνα με το USDA, ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει:

265 κιλά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα,
178 κιλά λαχανικά,
54 κιλά φρούτα,
90 κιλά κρέατος
και 87 κιλά προϊόντων που περιέχουν αλεύρι και δημητριακά.
Ξέρατε ότι...
Το γάλα είναι η βάση των καρδιοαγγειακών παθήσεων

Το γάλα είναι ο λόγος που μια στις 6 αμερικανίδες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού.
25 εκατομμύρια αμερικανίδες μετά την ηλικία των 40 έχουν εντοπιστεί με αρθρίτιδα και οστεοπόρωση.
Αυτές έπιναν παραπάνω από 1 κιλό γάλα ανά ημέρα για ολόκληρη τη ζωή τους.

Το ασβέστιο στο γάλα δεν απορροφάται επαρκώς και η κατανάλωση γάλακτος είναι η αιτία της οστεοπόρωσης.

60% των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων της Αμερικής έχουν τον ιό της λευχαιμίας.
Η ΤΕΛΕΙΑ ΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ;
ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΝΩΜΗ: ΓΑΛΑ, ΕΝΑ ΘΑΝΑΣΙΜΟ "ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ"

Μύθος #1: Το γάλα βοηθά να χτιστούν γερά κόκαλα
Μύθος #2: Το γάλα είναι το κορυφαίο ποτό υγείας
Μύθος #3: Το γάλα είναι απαραίτητο για τα παιδιά που μεγαλώνουν
Μύθος #4: Το γάλα είναι καθαρό και θρεπτικό

"Ο μύθος ότι η οστεοπόρωση προκαλείται από την ανεπάρκεια ασβεστίου δημιουργήθηκε για να πουλήσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα συμπληρώματα ασβεστίου. Δεν υπάρχει καμία αλήθεια σ' αυτόν.
Οι Αμερικανίδες είναι μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών ασβεστίου στον κόσμο, και παρ' όλα αυτά έχουν ένα από τα πιο υψηλά επίπεδα οστεοπόρωσης στον κόσμο."
Δρ. John McDougall -Το πρόγραμμα McDougall για τις γυναίκες (2000)
Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
είναι μια ασθένεια που επιφέρει εξασθένιση και χαρακτηρίζεται από χαμηλή μάζα οστών και την επιδείνωση του ιστού των οστών.

Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν ακόμη ότι πάσχουν από την ασθένεια αυτή έως ότου εμφανιστεί ένα κάταγμα.

Η μία στις δύο γυναίκες μετά την ηλικία των 50, και ένας στους οκτώ άνδρες, θα έχει ένα κάταγμα που σχετίζεται με την οστεοπόρωση.

Η βιομηχανία του γάλακτος πληρώνει τεράστιους αριθμούς διαιτολόγων, γιατρών, και ερευνητών για να προωθήσει τα γαλακτοκομικά, και ξοδεύει περισσότερα από $500 εκατομμύρια ετησίως, σε εθνικό επίπεδο, για να διατηρήσει στην αγορά τα προϊόντα της.

Η γαλακτοκομική βιομηχανία έχει διεισδύσει στα σχολεία, έχει εξαγοράσει αστέρια του αθλητισμού, προσωπικότητες, και πολιτικούς, και προωθεί συνεχώς μια ατζέντα βασισμένη στο κέρδος παρά στη δημόσια υγεία.
Η ΑΡΧΙΚΗ ΑΙΤΙΑ
είναι η υψηλή σε πρωτεΐνες διατροφή που οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν σήμερα.

Οι περισσότεροι από τους λαούς της υφηλίου δεν καταναλώνουν γάλα αγελάδας, και όμως το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν έχει τα υψηλά ποσοστά οστεοπόρωσης που βρίσκονται στη δύση.

Στις ασιατικές χώρες, παραδείγματος χάριν, όπου η κατανάλωση γαλακτοκομικών είναι χαμηλή και οι γυναίκες τείνουν να είναι λεπτές και με μικρά κόκαλα, (παγκοσμίως αποδεκτοί παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση), τα ποσοστά καταγμάτων είναι πολύ χαμηλότερα από ότι είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις Σκανδιναβικές χώρες, όπου κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι μεγαλύτερη.
Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Yale
Αφού εξέτασαν 34 δημοσιευμένες μελέτες σε 16 χώρες, διαπίστωσαν ότι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης "συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σουηδίας, και της Φινλανδίας" είναι εκείνες στις οποίες οι άνθρωποι καταναλώνουν το περισσότερο κρέας, γάλα και άλλα ζωικά τρόφιμα.

Αυτή η μελέτη επίσης έδειξε ότι οι νέγροι Αφροαμερικανοί, που καταναλώνουν, κατά μέσον όρο, περισσότερα από 1.000 mg ασβεστίου ημερησίως, είναι 9 φορές πιθανότερο να πάθουν κάταγμα ισχίου από ότι οι νέγροι της Αφρικής, των οποίων η καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου είναι μόνο 196 mg.
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο ασβέστιο έχουν πιο αδύνατα κόκαλα και υψηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης...

Η μελέτη ορόσημο του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που παρακολούθησε 78.000 γυναίκες στη διάρκεια 12 ετών, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που λάμβαναν το περισσότερο ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά τρόφιμα είχαν περισσότερα κατάγματα από εκείνες που έπιναν σπάνια γάλα.
"Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος καταγμάτων συνδέθηκε με το γαλακτοκομικό ασβέστιο".

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό της κλινικής διατροφής (2001), βρήκε ότι:
"Οι γυναίκες που λάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους από ζωικές πηγές είχαν 3 φορές μεγαλύτερο ποσοστό απώλειας οστικής μάζας και 3,7 φορές ποσοστό καταγμάτων ισχίων απ' αυτές που λάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους από φυτικές πηγές."
Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό της κλινικής διατροφής διαπίστωσε ότι η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών ενώ η γαλακτοκομική κατανάλωση όχι.

Η απορρόφηση ασβεστίου από το γάλα είναι περίπου 30%, ενώ οι αριθμοί για το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σινάπι, τις ρέβες, το κατσαρό λάχανο, και μερικά άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά κυμαίνονται μεταξύ 40% έως 65%
Απώλεια ασβεστίου
Ο διατροφολόγος ερευνητής Robert P. Heaney διαπίστωσε ότι καθώς αυξάνεται η κατανάλωση πρωτεΐνης, εξ ίσου αυξάνεται και το ποσό ασβεστίου που χάνεται από τα ούρα

Να εξαλείψετε τη ζωική πρωτεΐνη (προκαλεί σοβαρή επιδείνωση των οστών).
Όχι κατανάλωση οινοπνεύματος (το οινόπνευμα είναι τοξικό για τα κύτταρα που σχηματίζουν τα οστά και εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου).
Όχι στο αλάτι (το νάτριο τραβάει το ασβέστιο από τα κόκαλα)
Να παίρνετε αρκετή βιταμίνη Δ (ειδικά αν δεν περνάτε κάποιο διάστημα στον ήλιο, να τρώτε τα κατάλληλα τρόφιμα).
Μην καπνίζετε (μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν 5% έως 10% λιγότερη πυκνότητα οστών στην εμμηνόπαυση από τις μη καπνίστριες).
Να κάνετε αρκετή άσκηση. Συνεισφέρει στην οικοδόμηση ισχυρών οστών.
Συμπερασματικά:
Το να πίνει κανείς γάλα κτίζει τα κέρδη των γαλακτοκομικών εταιρειών, αλλά όπως δείχνουν οι παραπάνω μελέτες θα βλάψει τα κόκαλά σας παρά θα τα βοηθήσει.
Και τα γαλακτοκομικά τρόφιμα συνδέονται με όλα τα είδη άλλων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Μπορούν επίσης να εμφανιστούν άλλα προβλήματα, όπως η διαταραχή της προσοχής, μαθησιακές δυσκολίες, ευαισθησία στις μολύνσεις και τις διαταραχές του συκωτιού.
Επίσης είναι πιθανό να είναι μολυσμένο και με άλλες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της διοξίνης, μια από τις τοξικότερες ουσίες που είναι γνωστές στους ανθρώπους. (Να μη ξεχνάμε και το δικό μας "σκανδαλάκι":

«Φρέσκο» γάλα, μολυσμένο με την επικίνδυνη καρκινογόνα ουσία αφλατοξίνη Μ1 έχει ανιχνευθεί σε κορυφαίες εταιρείες γαλακτοκομικών από τα κρατικά εργαστήρια ελέγχου, ενώ οι ίδιες οι βιομηχανίες, στους δικούς τους ελέγχους το είχαν βγάλει...καθαρό!» ...Τα στοιχεία από την απόρρητη εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού δείχνουν ότι σε παλαιότερους ελέγχους το γάλα που θα επεξεργάζονταν δύο κορυφαίες βιομηχανίες για την παραγωγή του τελικού προϊόντος ήταν άκρως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία:
Στη σελίδα 154 της εισήγησης, αναφέρονται στοιχεία που προκαλούν έντονες αμφιβολίες για την αξιοπιστία του συστήματος αυτοελέγχου που είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν οι εταιρείες.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι ένα στα τρία (6 στα 18) δείγματα της ΔΕΛΤΑ και της ΦΑΓΕ που είχαν ελεγχθεί από τα κρατικά εργαστήρια του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος είχαν βρεθεί θετικά στην επικίνδυνη ουσία αφλατοξίνη Μ1.

Σημειώνεται ότι το 2006, μετά την έρευνα για το καρτέλ, η ΦΑΓΕ αποσύρθηκε από την αγορά του φρέσκου γάλακτος.

Τα ίδια δείγματα είχαν εξετασθεί από τις εταιρείες, στα δικά τους εργαστήρια αυτοελέγχου, αλλά όλα είχαν περάσει το τεστ, χωρίς να διαπιστωθεί η επιμόλυνση από την επικίνδυνη ουσία!

Σχολιάζοντας αυτό το εύρημα, σε υπόμνημά της προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ηΜΕΒΓΑΛ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ότι «η αφλατοξίνη Μ1 είναι μία άκρως επικίνδυνη καρκινογόνος ουσία, η οποία τα τελευταία έτη ελέγχεται, ή εν πάση περιπτώσει θα έπρεπε να ελέγχεται, από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες».

Η κατάθεση του κορυφαίου στελέχους της Vivartia (ΔΕΛΤΑ) σχετικά με τον έλεγχο της αφλατοξίνης δενεμπνέει ιδιαίτερη αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητά του.
«Υπάρχει μία ουσία που περνάει στο γάλα όταν οι ζωοτροφές δεν είναι σωστές, όταν έχουν μεγάλη υγρασία, η οποία λέγεται αφλατοξίνη», αναφέρει ο κ. Γιαννακάκος. ...
...Όπως είχε αποκαλύψει το «ΠΟΝΤIΚΙ», στελέχη των γαλακτοβιομηχανιών έχουν ομολογήσει ότι διέθεταν στην αγορά ως το 2004 μεγάλες ποσότητες ακατάλληλου γάλακτος, «παράνομου» με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας.
Μάλιστα, ο κ. Γιαννακάκος είχε παραδεχθεί στα μέσα του 2007, όταν έδωσε την κατάθεσή του, ότι το σοβαρό πρόβλημα ποιότητας του ελληνικού φρέσκου γάλακτος ήταν και τότε υπαρκτό!).
Πηγές ασβεστίου
Οι υγιέστερες πηγές ασβεστίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια.
Δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε τεράστιες μερίδες λαχανικών ή φασολιών για να πάρουμε αρκετό ασβέστιο, αλλά να περιλαμβάνουμε και τα δύο στον κανονικό προγραμματισμό των διατροφικών επιλογών μας.
Εάν ψάχνετε για πρόσθετο ασβέστιο, οι χυμοί γκρέιπφρουτ, πορτοκαλιού, μήλου, το ταχίνι και το σουσάμι είναι άριστες επιλογές.

Δεν έχει πλέον νόημα για τους ανθρώπους να καταναλώνουν αγελαδινό γάλα απ' ό,τι να καταναλώσουν γάλα αρουραίων, γάτων, σκυλιών, καμηλοπαρδάλεων, ή οποιουδήποτε άλλου θηλαστικού.

Η φύση δημιουργεί το ανθρώπινο μητρικό γάλα για τα μωρά, το μητρικό γάλα των αγελάδων για τα μοσχαράκια, και ούτω καθ'εξής.
Γάλα μόνο στην νηπιακή ηλικία
Ο Δρ. Benjamin Spock, στο βιβλίο του "Η μέριμνα μωρών και παίδων" (το πιο καλοπουλημένο βιβλίο στις ΗΠΑ, στη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών), αφού συστήσει ότι κανένας δεν πρέπει να καταναλώνει γάλα αγελάδας και καταχωρώντας έναν πλήθος δεινών που συνδέονται με την κατανάλωση αυτού του γάλακτος (καρδιοαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, παχυσαρκία, αντιβιοτικό υπόλειμμα, ανεπάρκεια σιδήρου, άσθμα, ωτίτιδες και άλλες μολύνσεις αυτιών, παθήσεις του δέρματος, πόνοι στομάχου, φούσκωμα και διάρροια), ολοκληρώνει:
"Στη φύση, τα ζώα δεν πίνουν γάλα μετά από την νηπιακή ηλικία, και αυτό είναι το κανονικό και για τους ανθρώπους, επίσης. Τα παιδιά μένουν στην καλύτερη ισορροπία ασβεστίου όταν η πρωτεΐνη τους προέρχεται από φυτικές πηγές." Ο Δρ. Spock συστήνει το ανθρώπινο μητρικό γάλα για τα βρέφη και μωρά, έτσι όπως έχει προορίσει η φύση.
Έλεγχος της δημόσιας υγείας
Ο Δρ. T. Colin Campbell , ο παγκόσμιος κορυφαίος επιδημιολογικός ερευνητής στον τομέα της διατροφής και της υγείας, λέει:
"Οι άνθρωποι των γαλακτοκομικών εταιρειών, από τη δεκαετία του '20, έχουν επιτύχει πάρα πολύ στην καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος ουσιαστικά σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας από την έρευνα και την εκπαίδευση έως τις δημόσιες σχέσεις και την πολιτική για να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι το γάλα της αγελάδας και τα προϊόντα του είναι το μάννα από τον ουρανό"

"Μην κάνετε κανένα λάθος σχετικά με αυτό. Η γαλακτοβιομηχανία ουσιαστικά είχε και έχει πλήρη έλεγχο σε οποιασδήποτε πληροφορία για την δημόσια υγεία που έχει φθάσει ποτέ σε επίπεδο δημόσιας διερεύνησης... Ο συσχετισμός μεταξύ της πρόσληψης ζωικής πρωτεΐνης και καταγμάτων εμφανίζεται να είναι τόσο ισχυρός όσο το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων." - Δρ. T. Colin Campbell
ΤΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ...
Το γάλα της αγελάδας είναι η υπ' αριθμόν ένα αιτία αλλεργιών στα παιδιά και η έρευνα συνδέει την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, με κολικούς, αυτισμό, χρόνιες μολύνσεις αυτιών, διαβήτη (τύπος 1 ή "νεανικό-ξεκίνημα διαβήτη"), ακμή, παχυσαρκία, δυσκοιλιότητα, βλέννα, και άλλες ασθένειες.

Τα ουσιαστικά λιπαρά που απαιτούνται για την ανάπτυξη του εγκεφάλου βρίσκονται στα φυτικά έλαια. Το γάλα είναι πολύ χαμηλό σε αυτά τα ουσιαστικά λιπαρά και υψηλό σε κορεσμένα λίπη που ενθαρρύνουν την απόφραξη αρτηριών και πρόσληψης βάρους καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Οι άνθρωποι είναι τα μόνα πλάσματα που πίνουν το γάλα από τη μητέρα ενός άλλου είδους. Είναι αφύσικο για ένα παιδί να πίνει το γάλα αγελάδας όπως είναι για ένα σκυλί να πίνει ανθρώπινο γάλα! Τα παιδιά δεν έχουν καμία θρεπτική απαίτηση από αγελαδινό γάλα και μεγαλώνουν υγιή και γερά και χωρίς αυτό. Η κλινική εμπειρία λέει ότι το γάλα της αγελάδας συνδέεται με πολυάριθμα κοινά προβλήματα υγείας.
ΤΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ... ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ:
Στα εκτροφεία οι αγελάδες στοιβάζονται σε τεράστια υπόστεγα, χρησιμοποιούνται ως μηχανές γάλακτος. Με το γενετικό χειρισμό και τις εντατικές τεχνολογίες παραγωγής, είναι σύνηθες να παράγουν ως και 50 κιλά γάλα ημερησίως 10 φορές περισσότερο από όσο θα παρήγαν στη φύση. Για να κρατήσουν την παραγωγή όσο το δυνατόν υψηλότερη, γονιμοποιούν τεχνητά τις αγελάδες κάθε έτος. Οι ορμόνες αύξησης και τα αφύσικα προγράμματα αρμέγματος αναγκάζουν τις θηλές των αγελάδων να πονούν και να γίνουν τόσο βαριές που σέρνονται μερικές φορές στο έδαφος, με συνέπεια τις συχνές μολύνσεις που αντιμετωπίζονται με κατάχρηση αντιβιοτικών. Οι αγελάδες, όπως όλα τα θηλαστικά, παράγουν γάλα για να ταΐσουν τα μωρά τους όχι τους ανθρώπους

Τα αρσενικά μοσχαράκια, τα "υποπροϊόντα" της γαλακτοβιομηχανίας, υπομένουν 14 ως 17 εβδομάδες βασανιστηρίων σε κλουβιά "πάχυνσης και ανάπτυξης", τόσο στενόχωρα που δεν μπορούν να ούτε γυρίσουν.

Τα θηλυκά αντικαθιστούν τις παλαιές, καταπονημένες μητέρες τους, ή θανατώνονται σύντομα μετά τη γέννηση για την πυτιά στα στομάχια τους (ένα συστατικό απαραίτητο στην τυροκομία). Κρατούνται συχνά σε μικροσκοπικά κλουβιά ή δένονται σε στάβλους για τους πρώτους μήνες της ζωής τους, μόνο για να μεγαλώσουν και να γίνουν "μηχανές γάλακτος", όπως οι μητέρες τους.
ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ... ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:
Η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος είναι μια ανεπαρκής πηγή τροφής. Οι αγελάδες, καταναλώνουν πολύ σιτάρι και άλλες "ζωοτροφές" που ανακυκλώνονται μέσω άλλων αγελάδων.
Και όχι μόνο η παραγωγή είναι σπατάλη ενέργειας και νερού, είναι επίσης μια καταστρεπτική πηγή ρύπανσης των υδάτων. Μια γαλακτοπαραγωγική αγελάδα παράγει 55 κιλά ακαθαρσιών κάθε ημέρα - όσο δηλ. 25 άνθρωποι, αλλά χωρίς τις τουαλέτες, τους υπονόμους, ή τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λημμάτων.
MEDIASOUP

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια