Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Απεβίωσε ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κοτσώνης

Απεβίωσε χθες, σε ηλικία 77 ετών, ο σημαντικός μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κοτσώνης.
Υπηρέτησε το ΡΙΚ για 35 χρόνια και είχε μεγάλη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.
Σε ένδειξη τιμής και εκτίμησης στον εκλιπόντα, το Ραδιόφωνο του ΡΙΚ έχει διαφοροποιήσει τα....

προγράμματά του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, δια του Προέδρου του Γιώργου Τσαλακού, διαβεβαίωσε ότι ο Γιώργος Κοτσώνης θα τιμηθεί όπως του αρμόζει.
Σε δήλωση ο κ. Τσαλακός εξέφρασε τη θλίψη και την οδύνη του Συμβουλίου και της Διεύθυνσης του ΡΙΚ για το θάνατο του Γιώργου Κοτσώνη.
Τόνισε ότι ο εκλιπών υπήρξε, όχι μόνο ένας στυλοβάτης της δημόσιας ραδιοφωνίας, αλλά και ένας εμπνευσμένος δημιουργός, που λάμπρυνε το στερέωμα του ελληνικού πολιτισμού. Λεπτομέρειες για την κηδεία του Γιώργου Κοτσώνη αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.
Ο Γιώργος Κοτσώνης γεννήθηκε το 1937 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Σαμουήλ, και σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο, εργάστηκε ως καθηγητής μουσικής σε σχολές Μέσης Παιδείας, για μια τετραετία.
Το 1964 διορίστηκε στο ΡΙΚ, το οποίο υπηρέτησε για 35 χρόνια και αφυπηρέτησε στη βαθμίδα του ανώτερου λειτουργού μουσικών προγραμμάτων. Από τα σημαντικότερα έργα του Γιώργου Κοτσώνη θεωρούνται τα λαϊκά ορατόρια "Αγία Τηλλυρία" και "Μακάριος Νυν και Αεί" και τα μελοποιημένα "Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο", "Κυρά των Αμπελιών" και "Ο χαμένος Ανθυπολοχαγός της Αλβανίας".
Έγραψε επίσης πολλά τραγούδια που έγιναν δημοφιλή, όπως τα "Θαλασσοφίλητή μου γη", "Ο Λέφτερος", "Από την Κύπρο πάρε", "Τα παιδιά της γειτονιάς μας", "Κατέβα σαν βροχούλα".
Συνεργάστηκε κατά καιρούς με τον ΘΟΚ. Συνεργάστηκε ακόμη με το Γερμανικό Θέατρο και τη Σχολή Θεάτρου της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Έδωσε συναυλίες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Συλλυπητήρια κομμάτων
ΕΔΕΚ: Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη και διακεκριμένου πνευματικού δημιουργού και επί πολλά χρόνια επικεφαλής του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ Γιώργου Κοτσώνη.
Ο Γιώργος Κοτσώνης έθεσε ανεξίτηλη σφραγίδα στο χώρο της μουσικής και του πολιτισμού και με τις συνθέσεις του ύμνησε τους αγώνες κα τις αγωνίες του λαού μας.
Ως στέλεχος της ραδιοφωνίας εργάστηκε για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό της ως επικεφαλής του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ του οποίου υπήρξε η ψυχή από τη δημιουργία του και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς την οικογένεια του αείμνηστου Κύπριου δημιουργού.

Oικολόγοι: Ένας μεγάλος Κύπριος δεν είναι πια μαζί μας. Ο Γιώργος Κοτσώνης , ο "Μίκης Θεοδωράκης της Κύπρου", ο μεγάλος καλλιτέχνης και δημιουργός ανήκει πλέον στην αθανασία.
Ο Γιώργος Κοτσώνης λάμπρυνε με το έργο και την προσφορά του τη δημόσια ραδιοτηλεόραση την οποία υπηρέτησε για δεκαετίες. Παράλληλα με το καλλιτεχνικό του έργο, ως συνθέτης και στιχουργός, σφράγισε μία ηρωική εποχή υψηλών οραμάτων και προσδοκιών. Ο Γιώργος Κοτσώνης είναι ένας από τους μεγαλύτερους Κύπριους πατριώτες και ίσως ο τελευταίος καλλιτέχνης που στρατεύτηκε ανιδιοτελώς στον αγώνα για την ελευθερία και την δημοκρατία του λαού μας.

Το Κίνημα Οικολόγων πρόλαβε να τιμήσει πρόσφατα (11 Απριλίου 2014) τον Γιώργο Κοτσώνη για την συνολική προσφορά του και ιδιαίτερα για το έργο του "Αγία Τηλλυρία" αφού φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το ηρωικό έπος της Τηλλυρίας. Ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων κ. Γ. Περδίκης επισκέφτηκε στην οικία του τον Γιώργο Κοτσώνη και του επέδωσε τιμητική πλακέτα με την σχετική αναφορά. Ίσως η ξαφνική αποχώρηση από τη ζωή του δημιουργού της "Αγίας Τηλλυρίας" να υπενθυμίσει στην πολιτεία το χρέος της απέναντι στην Ιστορία, σε αυτούς που την έγραψαν με το αίμα και τη θυσία τους, και σε αυτούς που με το έργο και την τέχνη τους την μεταφέρουν στον αιώνα των αιώνων, όπως ο αγαπητός μας Γιώργος Κοτσώνης.

Χάσαμε ένα φίλο που μας τίμησε με την αγάπη και την στήριξη του. Ο Γιώργος Κοτσώνης όμως είναι "νυν και αεί", είναι ο "μεγάλος λέφτερος" που θα ζει αιώνια. Εκφράζουμε τα ειλικρινή και θερμά μας συλλυπητήρια στην σύντροφο του Θέλμα και στα παιδιά του. Στην κηδεία του Γ. Κοτσώνη θα παραστεί ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων κ. Γ. Περδίκης.
ΚΥΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια