Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η φύση ετοιμάζετα​ι για τον χειμώνα...​

*Πολλά ζώα ....μεταναστεύουν.
Αρκετά πουλιά και ζώα μετακινούνται σε πιο θερμές χώρες, για να μην πουντιάσουν, αφενός, και για να βρουν ένα πιάτο φαΐ- που λέει ο λόγος- αφετέρου.
Οι αποστάσεις που διανύουν ταξιδεύοντας είναι εντυπωσιακές!
Στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη έχει παρατηρηθεί ότι τα αποδημητικά πουλιά έρχονται πιο νωρίς την άνοιξη και φεύγουν πιο αργά το φθινόπωρο απ ό τι παλιότερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Τα χελιδόνια, για παράδειγμα, που πηγαίνουν από την Ευρώπη στην Νότια Αφρική, πετούν σχεδόν 10.000 χιλιόμετρα.

Η πεταλούδα Μονάρχης, επίσης, είναι πολύ ταξιδιάρα. Αν και οι περισσότερες πεταλούδες το μόνο ταξίδι που κάνουν το χειμώνα είναι εκείνο προς τον ...Παράδεισο, το συγκεκριμένο είδος κάνει ένα τεράστιο ταξίδι από τον Καναδά μέχρι τον Κόλπο του Μεξικού!.
Δεν είναι και λίγο για πεταλούδα!

Όσο για τους τάρανδους και τα ξαδέρφια τους, τα καριμπού, μπορεί να σχηματίσουν ουρές 300 χιλιομέτρων όταν ταξιδεύουν! Χειρότερα και από την κίνηση στην εθνική οδό ύστερα από 3ήμερο.
Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα ζώα που παραμένουν στα "πάτρια εδάφη;"
 
*  Αποθηκεύουν τροφή.
Πολλά πουλιά συγκεντρώνουν σπόρους ή καρπούς, τους οποίους στη συνέχεια "θάβουν" μέχρι να πεινάσουν. Μόλις το στομάχι τους αρχίζει να γουργουρίζει, σκάβουν και τρώνε.
Κάτι ανάλογο κάνουν και οι σκίουροι, οι οποίοι αποθηκεύουν σποράκια, κουκουνάρια και φρούτα.

* "Βάζουν παλτό"
Πολλά θηλαστικά, όπως οι αλεπούδες φοράνε καινούργιο γουναρικό που θα το ζήλευε κάθε μεγάλη κυρία - αν δεν έχει καμία σχέση με την οικολογία, φυσικά!.
Το πιο μακρύ και παχύ τρίχωμα ζεσταίνει το ζώο το χειμώνα, αφού ακόμη δεν έχει μπει καλοριφέρ στις φωλιές τους.

*  Αλλάζουν τρίχωμα.
Πολλά ζώα που ζουν στον Αρκτικό κύκλο ή σε ψηλά βουνά αλλάζουν όχι μόνο τρίχωμα, αλλά και χρώμα. Το χειμώνα, ο λαγός ή η πολική αλεπού αλλάζουν το γκρι - καφέ χρώμα τους σε άσπρο, για να καμουφλάρονται εύκολα στο χιόνι. Στην έσκασα, κυνηγέ!
*  Πέφτουν σε χειμερία νάρκη.
Ένα καλό, τελευταίο γεύμα στην αρχή του χειμώνα και αρχίζει το ροχαλητό. Σε μια φωλιά από χορτάρι, μούσκλια και φύλλα βρίσκει καταφύγιο ο σκαντζόχοιρος, ο οποίος κουρνιάζει αφού γίνει σαν μπάλα. Όταν ξυπνήσει, πέντε μήνες μετά, θα είναι πολύ πιο δυνατός - και πεινασμένος, βέβαια.

Η αλπική μαρμότα φτιάχνει μια υπόγεια φωλιά, σφραγίζει την είσοδο με χώμα και πέτρες και ...νάνι. Για να επιβιώσει μέχρι την άνοιξη, η θερμοκρασία του σώματός της πέφτει και οι παλμοί της καρδιάς της επιβραδύνονται.

Οι νυχτερίδες χώνονται σε ένα κούφιο δέντρο ή σε κάποια σπηλιά και κοιμούνται ...ανάποδα.
 Ένα σωρό έντομα ξεχειμωνιάζουν βλέποντας όνειρα σε κουφάλες δέντρων, ανάμεσα σε νεκρά φύλλα ή σε σωρούς ξύλων. Σσσσ!.

Όσο για τις πολικές αρκούδες; Όχι δεν κοιμούνται. Φωλιάζουν, όμως, σε υπόγειες φωλιές και "λαγοκοιμούνται". Τότε, οι θηλυκές γεννούν μέχρι τρία αρκουδάκια, που παραμένουν προστατευμένα από το χιόνι για ένα τρίμηνο περίπου. Θηλάζουν τη μαμά-αρκουδίνα, ενώ η ίδια δε βάζει μπουκιά στο στόμα της!
Ερευνητές  

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια