Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ηλίας Μπαζίνας 1940-2013

Για πολλά χρόνια εργάστηκε στην ιστορική εφημερίδα "Φίλαθλος"
Φωτεινό μονοπάτι στη σύγχρονη ελληνική δημοσιογραφία, ήταν ο Ηλίας Μπαζίνας που «έφυγε» σε ηλικία 73 ετών. Γραφίδα ξεχωριστή, ρηξικέλευθη.
Πνεύμα αυστηρό αλλά εξωστρεφές, ξεπερνούσε τα στενά όρια του σχολιασμού της αθλητικής επικαιρότητας, με την....

οποία καταπιανόταν.
Ο Ηλίας Μπαζίνας γεννήθηκε στην Αθήνα (31/3/1940), αλλά είχε καταγωγή από τη Μάνη. Σπούδασε νομικά και υπήρξε ερασιτέχνης αθλητής της άρσης βαρών, της πυγμαχίας και των ρίψεων, προτού τον κερδίσει το ποδόσφαιρο και η δημοσιογραφία.
Υπήρξε μέλος της διοίκησης Γουλανδρή και, μάλιστα, δεν δίσταζε να διδάσκει άρση βαρών σε ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού.
Ήταν εμβληματική μορφή του «Φιλάθλου» και συνδέθηκε με μία ρομαντική εποχή του αθλητικού ρεπορτάζ.
Όταν έκλεισε η εφημερίδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, μετακόμισε στη «Live Sport». Είχε προϋπάρξει αρχές της δεκαετίας του ’90 η θητεία του στον «Sprint Fm».
Όλα τα χρόνια ο Μπαζίνας έμεινε πιστός στο πολυτονικό σύστημα (πνεύματα, περισπωμένες, υπογεγραμμένες). Το ύφος του ήταν μοναδικό, σχεδόν λόγιο και φιλοσοφικό.
Τελειομανής και απαιτητικός, ενέπνευσε πάρα πολλούς νέους, να επιλέξουν τελικά το δρόμο της δημοσιογραφίας.
Αλλά και οι αναγνώστες είχαν κάθε λόγο να «ρουφούν» τα γραπτά του. Οι αράδες του στο πρωτοσέλιδο συνεχίζονταν στη δεύτερη σελίδα, παραπομπή που έμοιαζε με τελετουργία.
Πάντα με επιχειρήματα, συνδύαζε τα αθλητικά γεγονότα με την πολιτική ζωή και θέματα της καθημερινότητας, «ακονίζοντας» τον νου, ακόμη και των συναδέλφων.
Οι τελευταίοι δεν διανοήθηκαν καν να αντιγράψουν το στιλ του. Οι πιο τυχεροί, δηλ. όσοι τον συναναστρέφονταν ή αντάλλασαν λίγες κουβέντες μαζί του, ανακάλυπταν ξαφνικά νέους ορίζοντες, σαν επιφοίτηση.
Κλισέ και τετριμμένα δεν είναι πλέον μονόδρομος. Γίνονται παρελθόν και τη θέση τους παίρνουν τα σωστά ελληνικά (ντεμοντέ…) και γράψιμο για την ουσία (όχι για εντυπωσιασμό).
Ο Ηλίας Μπαζίνας ήταν μαχητής της πένας και παθιασμένος με τη ζωή. Τους τελευταίους μήνες βρέθηκε απέναντι σε έναν ύπουλο εχθρό, τον καρκίνο.
Επιβλητικός και πεισματάρης δυσκόλεψε τον «αντίπαλο». Ως ευγενής, όμως, δεν θα μπορούσε ποτέ να τον ξεγελάσει.
Το τελευταίο αντίο θα δοθεί την προσεχή Δευτέρα, 26 Αυγούστου, στις 3 μ.μ. στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Στη «ουράνια σχολή δημοσιογραφίας» ο Ηλίας Μπαζίνας θα ξαναβρεί τον στενό φίλο και συνεργάτη του, Χρήστο Σιέμπη που είχε αναχωρήσει πρώτος το 1997.
Ανδρέας Μορφόπουλος
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια