Σοκολατένια ντόνατς

Baby ντόνατς με γλάσο σοκολάτα-μέλι
Υλικά
Για τα ντόνατς:
1 κ.γ.ξηρή μαγιά
3 κ.σ. χλιαρό νερό
60g. χλιαρό γάλα
1 κ.σ. ζάχαρη
25g. βούτυρο λιωμένο
160g. αλεύρι
1 αυγό
ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Για το σοκολατένιο γλάσο:
110g. κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
30g. βούτυρο
50g. μέλι
1 κ.σ. λικέρ Grand Marnier (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για τα ντόνατς:
Ανακατεύουμε μαγιά, νερό, γάλα, ζάχαρη σε ένα μπολ και αφήνουμε για 10' περίπου να κάνει φουσκαλίτσες.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το αυγό και το αλεύρι, ομογενοποιούμε και ζυμώνουμε να σχηματιστεί μια ζύμη ελαφρώς ελαστική.
Βάζουμε σε μπολ και σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μια ώρα περίπου να διπλασιαστεί.
Ζυμώνουμε πάλι τη ζύμη να μαλακώσει και την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια με πλάστη σε πάχος 1εκ. περίπου.
Κόβουμε με κουπ πατ στρογγυλό (περίπου 5 εκ.) δίσκους και με μικρότερο κουπ πατ ή το πίσω μέρος από μύτη κορνέ αφαιρούμε ένα στρογγυλό δίσκο από τη μέση.
Τοποθετούμε σε δίσκο με λαδόκολλα και αφήνουμε λίγη ώρα να φουσκώσουν πάλι.
Βάζουμε το ηλιέλαιο σε βαθύ τηγάνι (ή κατσαρολάκι) και ανάβουμε μέτρια φωτιά (αν το μάτι έχει ανώτερο το 9, βάζουμε στο 7). Περιμένουμε να φτάσει η θερμοκρασία του λαδιού στους 180βαθμούς ελέγχοντας είτε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής είτε ρίχνοντας έναν κύβο ψωμιού ο οποίος χρυσίζει σε 15''. Τότε ρίχνουμε λίγα λίγα τα ντόνατς και αφήνουμε 30'' από κάθε πλευρά. Τα τοποθετούμε σε σχάρα (ή πάνω σε χαρτί κουζίνας).
Σημείωση: Από μόνα τους είναι άγλυκα γιατί έχουν μια κουταλιά ζάχαρη.

Για το σοκολατένιο γλάσο:
Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά την κουβερτούρα, βούτυρο και μέλι μέχρι να λιώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ.
Ανακατεύουμε και βουτάμε τα ντόνατς να γλασαριστούν.
sugarbuzz

Related Posts