Ψηλά στα βορειοανατολικά της Κίνας, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν μέσα σε σπηλιές, θυμίζοντας, ανθρώπινη μυρμηγκοφωλιά.
Στις Σπηλιές του Σαανξί.
Στο οροπέδιο του Λες, μια περιοχή της επαρχίας Σαανξί, μεγάλη όσο δύο Ελλάδες μαζί, ξεπροβάλλουν μυριάδες σπηλιές σκαμμένες σε ένα παράξενο πέτρωμα, τος Λες (loess).
Το Λες είναι η σκόνη από άργιλο που έχει μεταφέρει ο αέρας από την έρημο Γκόμπι σε διάστημα εκατομμυρίων ετών και έχει στοιβάξει σε χοντρά στρώματα, που φτάνουν ακόμη και τα 200 μέτρα.
Ο κιτρινωπός αυτός πηλός είναι μαλακός και εύκολος στην επεξεργασία.
Εδώ το σπίτι δεν το κατασκευάζεις, το σκάβεις. Στα σπίτια - σπηλιές από λες κατοικούν 30 - 40 εκατομμύρια Κινέζοι!
Yao dong!
Τα σπίτια - σπηλιές, στα Κινεζικά yao dong, είναι πιο στέρεα και πιο μονωμένα από τα κοινά σπίτια: ζεστά το χειμώνα, δροσερά το καλοκαίρι. Σε αυτά τα μέρη ο καιρός δεν αστειεύεται: το χειμώνα τα δόντια χτυπάνε στους -25 βαθμούς C και το καλοκαίρι δεν μπορείς να αναπνεύσεις από τη λάβρα των 40 βαθμών. Μέσα στα yao dong, όμως, χάρη στο παχύ στρώμα γης που υπάρχει πάνω, κάτω και στα πλάγια, η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 10 βαθμούς. Και η σόμπα που μαγειρεύει φτάνει και περισσεύει για να τα ζεστάνει ολόκληρα.
Σε στυλ τρωγλοδυτικό
Η ανθρώπινη μυρμηγκοφωλιά του Σαανξί, εκτός από σπίτια, έχει γραφεία, μαγαζιά, σχολεία. Αλλά δεν είναι υγιεινά, λένε οι νεότεροι. Δεν αερίζονται ούτε φωτίζονται καλά. Για τις νέες γενιές των Κινέζων, οι σπηλιές του Σαανξί είναι σύμβολο της φτώχειας.
'Ετσι, η μεγάλη μυρμηγκοφωλιά αρχίζει σιγά - σιγά να αδειάζει, τα σπίτια να γυμνώνονται και εκατοντάδες σπηλιές να θρυμματίζονται σαν κάστρα στην άμμο.
Να΄ναι άραγε το τέλος του μοναδικού αυτού πολιτισμού; Μάλλον όχι!.
Λες ...το Λες να είναι η λύση;
Καθώς ο πληθυσμός των Κινέζων αυξάνεται, οι σπηλιές του Σαανξί θεωρούνται σήμερα μια πολύ καλή οικολογική λύση για τη στέγασή τους. Για να κατασκευαστεί μια σπηλιά από Λες, χρειάζονται ελάχιστα χρήματα και σχεδόν καθόλου ενέργεια. Λίγα γερά μπράτσα και λιγότερο από ένα μήνας είναι αρκετά για να φτιαχτεί ένα νέο yao dong.
Και στο άφθονο και γόνιμο έδαφος του λες το στάρι, το καλαμπόκι, τα κουκιά και οι ρίζες που καλλιεργούνται είναι αρκετά για να θρέψουν την τεράστια ανθρώπινη μυρμηγκοφωλιά.
Ερευνητές
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _E-MAIL
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια