Μήλο

Τελικά, πώς μπορεί το αμαρτωλό φρούτο, με το χρώμα του πάθους, που υπήρξε η αιτία για τον διωγμό των πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο, στη λαϊκή παράδοση να φέρνει το μήνυμα "'ενα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα";
Μυστήρια πράγματα.
Η ελληνική μυθολογία  το έχει αναγάγει σε βασική αφορμή για το ξέσπασμα του Τρωικού Πολέμου, όταν ο Πάρις προσφέροντας το μήλον της Έριδος στην Αφροδίτη προξένησε την μήνιν της Ήρας και της Αθηνάς.
Ωστόσο η ιστορία του συνεχίζεται και στη νεότερη Ιστορία άλλων χωρών, αφού ο Νεύτων συνέλαβε τον νόμο της βαρύτητας όταν ένα μήλο έπεσε στο κεφάλι του την ώρα που στοχαζόταν στη σκιά μιας μηλιάς, για να μην αναφέρουμε τον ηρωικό Ελβετό Γουλιέλμο Τέλλο και τη σκοποβολή με στόχο το μήλο στο κεφάλι του μικρού γιου του.
Στα γευστικά μας τώρα, μη νομίζετε ότι το μήλο τρώγεται απλώς και μόνο ως φρούτο.
Εκτός από μαρμελάδα, κομπόστα και γλυκό κουταλιού (φιρίκι), ταιριάζει σε σαλάτες με πρασινάδες και κατσικίσιο τυρί ή με σαλάτα, μπέικον και κρουτόν, αλλά και μαγειρεμένο με χοιρινό, κοτόπουλο και άλλα πουλερικά.
Η πηκτίνη μάλιστα που περιέχει βοηθά τις σάλτσες να δέσουν.
Διατροφικά
Λοιπόν, ένα μήλο την ημέρα κάνει πέρα τη χοληστερίνη, την πίεση, την υπεργλυκαιμία, τις καρδιοπάθειες, τον καρκίνο και τους ιούς.
Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και μέταλλα πολύν χρήσιμα και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Θερμιδικά αποδίδει μόλις 65 θερμίδες ένα μέτριο φρούτο, ενώ αποτελείται από νερό σε ποσοστό
84%.
Παρέχει αντιγηραντική, αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική προστασία.
Ακόμη, η πηκτίνη που περιέχει επηρεάζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθά στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Της αγοράς
Αγοράζετε μήλα με "φυσιολογικό" και όχι τεράστιο μέγεθος και μόνο όσα θα καταναλώσετε άμεσα.
Θα πρέπει να δείχνουν καθαρά, συμπαγή, λαμπερά, χωρίς στίγματα και εμφανή χτυπήματα ή αλλοιώσεις, με ζωντανό άρωμα.
Χρειάζονται σχολαστικό πλύσιμο με άφθονο νερό.
Προτιμήστε τις κόκκινες ποικιλίες, καθώς είναι πλουσιότερες σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Κουζινικά
*  Τα καθαρισμένα μήλα μαυρίζουν πολύ γρήγορα.
Για να διατηρήσουν το φυσικό τους χρώμα μπορείτε να τα ραντίσετε με χυμό λεμονιού.
*  Τα πολύ ώριμα μήλα δίνουν περισσή γλυκύτητα στο φαγητό.
Προτιμήστε τα ελαφρώς άγουρα και σε κάποιες περιπτώσεις επιλέξτε τα πράσινα ξινόμηλα για μεγαλύτερη ένταση.
*  Επιδόρπιο - σταθερή αξία παραμένουν τα ψητά μήλα.
Τα πλένουμε καλά και αφαιρούμε το κοτσάνι και τα κουκούτσια στο κέντρο, σχεδόν ως τον πάτο.
Στην κοιλότητα βάζουμε λίγο μέλι ή καστανή ζάχαρη, λίγη κανέλα και μια ιδέα κονιάκ ή λικέρ.
*  Κάνουμε ένα μείγμα με λίγο νερό, μέλι και κανέλα και τα περιχύνουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς C, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Στην παχυντική τους εκδοχή βάζουμε από πάνω και σαντιγί.
tessa
BHMAgourmet.


Related Posts