Ρόδι και μπρόκολο μειώνουν το ειδικό προστατικό αντιγόνο 🌳🍎

Τροφές όπως το ρόδι είναι απαραίτητες στα άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή κάνουν θεραπεία με ακτινοβολίες για καρκίνο του προστάτη, επειδή έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.
Ανήκουν στις λεγόμενες «υπερτροφές», ενώ πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι παρουσιάζουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Ωστόσο, νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία έδειξε για πρώτη φορά την επίδραση που έχουν άμεσα στους ασθενείς, και συγκεκριμένα σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη.

Οι τροφές αυτές είναι το ρόδι, το μπρόκολο, το πράσινο τσάι και ο κουρκουμάς, το γνωστό μπαχαρικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σκέτο, αλλά υπάρχει και σε μίγματα με κάρι. Ερευνητές στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι οι συγκεκριμένες τροφές είναι απαραίτητες στα άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή κάνουν θεραπεία με ακτινοβολίες για καρκίνο του προστάτη, επειδή έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

Η μελέτη είχε διάρκεια έξι μηνών και μετά το τέλος της διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που είχαν εντάξει τις συγκεκριμένες τροφές στη διατροφή τους, παρουσίαζαν μειωμένα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) σε ποσοστό 63%!

Σύμφωνα με τον καθηγητή Robert Thomas, σύμβουλο ογκολόγο στα νοσοκομεία Bedford και Addenbrooke's στο Κέμπριτζ, η μελέτη δεν εντόπισε καμία παρενέργεια από την ένταξη των τροφών αυτών στη διατροφή των ασθενών.

Μάλιστα, μετά το τέλος της μελέτης οι ασθενείς που προχώρησαν σε δυνητικά τοξικές θεραπείες ήταν πολύ λιγότεροι από το αναμενόμενο.

Κατά καιρούς, οι πολυφαινόλες έχουν συνδεθεί με την απομάκρυνση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών και καταστάσεων, όπως η άνοια, η υψηλή χοληστερόλη, η αρθρίτιδα, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η γήρανση του δέρματος και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στην Αμερικανική Χημική Εταιρεία στο Σικάγο.

Related Posts