Καρδιά αγκινάρα!

Ένα ανοιξιάτικο λαχανικό - χαρά του μάγειρα: με λεπτή γεύση και άπειρες δυνατότητες..
Απλοϊκή πολυτελείας (α λα πολίτα), η αγκινάρα είναι πολύτιμος βοηθός του μάγειρα με την εξαιρετικά λεπτή της γεύση και τις άπειρες δυνατότητές της.
Μας δίνει πίτες, μαγειρέματα όπως αρνί ή κατσίκι με αγκινάρες (ιδιαίτερα αν είναι άγριες, δηλαδή μικρές με αγκάθια), βάση για γέμισμα, εξαιρετικά φίνο ετνος (πουρέ) με ή χωρίς πατάτα, νοστιμότατη σούπα με πατάτες και άλλα πράσινα (χόρτα, μαρούλια κλπ).
http://3.bp.blogspot.com/_2D-Ldkarijk/SgI9_Ut9s-I/AAAAAAAAAO0/jSEAYGRWndg/s400/%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B1.jpg
Ταιριάζει με κρασί, με ζωμούς, με τυρί, με καπνιστό, με παστά.
Τρώτε αγκινάρα για το συκώτι.
Περιέχει κυναρίνη (από το αρχαίο της όνομα) που πρώτος ανακάλυψε ο Ιπποκράτης.
Κυναρίνη περιέχουν επίσης τα γαϊδουράγκαθα, οι άγριες αγκινάρες (από τις οποίες όμως έτρωγαν μόνο τα κοτσάνια, γιατί δεν υπήρχε καρδιά) ή οι καλλιεργήσιμες αγκινάρες (εφεύρεση των αρχαίων Ελλήνων της Σικελίας).
Η σύγχρονη ιατρική ανακάλυψε την κυναρίνη πριν από τριάντα χρόνια, ως φάρμακο για την ηπατική ανεπάρκεια, και τη συσκεύασε σε κάψουλες.
Αλέξανδρος Γιώτης - "Κ"

Related Posts