Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

O Άγιος Βαλεντίνος είναι εδώ και για την Τρίτη ηλικία

Η συντροφικότητα, η θαλπωρή και η αγάπη είναι αναγκαίες στη Τρίτη ηλικία καθώς ο κίνδυνος της κατάθλιψης ελλοχεύει.
Αν και ο έρωτας στην Τρίτη ηλικία δεν έχει την ορμή και την δύναμη της πρώιμης ηλικίας, εν τούτοις είναι δυνατόν να μεταμορφώσει και να νοηματοδοτήσει την στυγνή καθημερινότητα.
Μια ζεστή αγκαλιά, ένα βλέμμα, μια τρυφερή κουβέντα μπορούμε να την βρούμε σε όλες τις σχέσεις της ζωής μας.
Η ουσία της συντροφικότητας είναι ότι έχει κοντά σου έναν άνθρωπο που σου δίνει την αίσθηση της ασφάλειας και ότι δεν είσαι μόνος.
Είναι η πηγή από την οποία αντλούμε και προσφέρουμε συναισθηματική ασφάλεια, δύναμη και κουράγιο.
Η έννοια της συντροφικότητας είναι πολύπλοκη και μπορεί να γεμίσει τα κενά στη ψυχή τα οποία πιθανώς σε μερικούς ανθρώπους να φέρνουν τα γηρατειά, ή η απώλεια κάποιου αγαπημένου τους προσώπου.
Είναι εκείνη που προστατεύει από την κατάθλιψη και τη μελαγχολία, εκατομμύρια ανθρώπων, οι οποίοι θα μπορούσαν να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα της ζωής τους περιτριγυρισμένοι με αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ο έρωτας είναι εκείνη η δύναμη που αφυπνίζει, χαλαρώνει τις αντιστάσεις μας και μας επιτρέπει να βιώσουμε εμπειρίες ενότητας, που δίνουν χρώμα και ζωντάνια στη γκρίζα καθημερινότητα.

Και αυτή είναι μία εμπειρία που πρέπει να βιώνουμε ανεξαρτήτως ηλικίας.
Στην Τρίτη ηλικία, συναισθήματα όπως η μοναξιά μεγενθύνονται και η ύπαρξη ενός συντρόφου είναι συχνά απαραίτητη.
Η Τρίτη ηλικία μπορεί να είναι η ευτυχέστερη περίοδος της απόλαυσης των κεκτημένων από τα χρόνια εμπειριών ζωής και της αναγνώρισης των πεπραγμένων.
Σ αυτή την περίοδο της ζωής τους οι ηλικιωμένοι έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με πράγματα που δεν πρόλαβαν να κάνουν σαν δύο πολυάσχολοι σύζυγοι.

Τώρα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν στιγμές γεμάτες αγάπη και ευτυχία μαζί με το σύντοφο τους, τα παιδιά αλλά και τα εγγόνια τους.
Ελίνα Μακρή, κοινωνιολόγος.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια