Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δυο πιθικάκια μπορούν να δουν πλέον έναν πιο χρωματιστό κόσμο

O Dalton και ο SAM είναι αρσενικοί σκιουρο-πίθηκοι, ύψους περίπου 60 εκατοστών.
Οι πρόγονοί τους έζησαν με την κατανάλωση φρούτων και εντόμων, αλλά και με την αποφυγή των γερακιών στη δασική περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.
Ο Dalton και ο SAM ζούν τώρα μια <<προστατευμένη>> ζωή στο εργαστήριο του Jay και Maureen Neitz στο....

πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ. Πρόσφατα, οι Neitzes τους εφοδίασαν με ένα νέο γενετικό δώρο: Τη δυνατότητα να δουν τον κόσμο με πλήρες φάσμα χρωμάτων.
Τα αρσενικά πιθικάκια έχουν μόνο δύο από τις χρωστικές ουσίες χρώματος που είναι γνωστές ως φάσματα, αντίθετα από τους ανθρώπους που έχουν τρεις. Οι Neitzes, με τη Katherine Mancuso και άλλους συναδέλφους, χρησιμοποίησαν την τεχνική θεραπείας γονιδίων για να εισαχθεί το γονίδιο με την ελλείπουσα κόκκινη χρωστική ουσία στα κύτταρα των αμφιβληστροειδών χιτώνων των πιθήκων.
Αρκετούς μήνες μετά από τη θεραπεία, ο Dalton και ο SAM ήταν σε θέση να δουν έναν κόσμο στον οποίο τα κόκκινα χρώματα ήταν πλέον ορατά και τα πορτοκάλια δεν έμοιαζαν με λεμόνια. Αν και οι πίθηκοι δεν θα μπορούσαν να αναφέρουν ότι είδαν τον κόσμο με τα νέα μάτια, η δυνατότητά τους να κάνουν έτσι κρίθηκε από την απόδοσή τους σε μια δοκιμή χρώματος με ανταμοιβή το χυμό φρούτων. Ήταν εκπληκτικό ότι οι εγκέφαλοι των πιθήκων θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ένα τρίτο φάσμα. Ο αμφιβληστροειδής, εντούτοις, φαίνεται να λειτουργεί με την καταγραφή της διαφοράς μεταξύ των σημάτων από τους γειτονικούς χιτώνες, τα κύτταρα που ανιχνεύουν το χρώμα. 
Έτσι το πρόσθετο γονίδιο φάσματος που δόθηκε στον Dalton και το SAM θα άλλαξε το σήμα από τους επηρεασθέντες χιτώνες και ως εκ τούτου το μήνυμα που διαβιβάζεται από τον αμφιβληστροειδή στον οπτικό φλοιό στον εγκέφαλο. Κλείνοντας, έχουμε να πούμε πως αν και δεν συμφωνούμε στις όποιες παρεμβάσεις ανθρωπίνων παραγόντων στη φύση, οφείλουμε να παραδεχτούμε το κατόρθωμα αυτό των 2 επιστημών, αφού κατάφεραν να δώσουν στα πιθικάκια αυτά την ίδια όραση με εμάς και να δουν την ομορφιά της αληθινής φύσης με πλήρες φάσμα χρωμάτων!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια