Λαχανάκια Βρυξελλών: Αντικαρκινικά και με μεγάλη θρεπτική αξία

Τα λαχανάκια Βρυξελλών ενισχύουν τη φυσική άµυνα του οργανισμού, µιας και είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, ενώ θεωρείται ότι έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Μπορεί να µην είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένα στην Ελλάδα, αλλά μπορούν να μαγειρευτούν µε πολλούς τρόπους, αφού σερβίρονται ωµά, βραστά, στον ατµό, σοταρισμένα ή ψηµένα στο φούρνο και ολοένα και περισσότερες έρευνες τα κατατάσσουν στα απολύτως θρεπτικά και υγιεινά λαχανικά.
Την ονομασία τους την οφείλουν στις φημισμένες καλλιέργειές τους στο Βέλγιο, κοντά στις Βρυξέλλες, αν και για πρώτη φορά έκαναν την εµφάνισή τους στην αρχαία Ρώµη.
Το «ευρωπαϊκό» αυτό λαχανικό φαίνεται να μας προφυλάσσει και να αποτελεί πιστό σύμμαχο στη
διατροφική μάχη ενάντια στον καρκίνο.
Πράγματι, πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα λαχανάκια Βρυξελλών βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου.
Είναι ετήσια φυτά της οικογένειας των Σταυρανθών του γένους Βράσσικα (Brassica).
 Εικάζεται ότι καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία Ρώμη, αν και οι πρώτες αναφορές γίνονται το 16ο αιώνα.
Αργότερα, μεταφέρθηκαν στο Βέλγιο και καλλιεργήθηκαν κοντά στην πρωτεύουσα, τις Βρυξέλλες, από όπου πήραν και το όνομά τους.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, διαδόθηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.
Στις μέρες μας καλλιεργούνται σε όλη την Ευρώπη (περισσότερο στην Ολλανδία) και τις Η.Π.Α (περισσότερο στην Καλιφόρνια).
www.agronews.gr

Related Posts