Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ιάπωνας σκηνοθέτης Nagisa Ōshima 1932-2013

Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Ναγκίσα Όσιμα, δημιουργός της ταινίας - σκάνδαλο «Η Αυτοκρατορία των αισθήσεων» και του πολεμικού δράματος «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς», πέθανε σήμερα το απόγευμα σε ηλικία 80 ετών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο θάνατός του οφείλεται σε πνευμονία.
Με την.....
«Αυτοκρατορία των Αισθήσεων», ο σκηνοθέτης πάντρεψε το πολιτικό με το ερωτικό ενώ η ταινία του αποτέλεσε ορόσημο στη σύζευξη του ερωτικού με το καλλιτεχνικό.

Η ταινία είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ των Καννών τον Μάιο του 1976 προκαλώντας αίσθηση, για να ακολουθήσουν άλλες δύο πρεμιέρες του σε φεστιβάλ των ΗΠΑ (Σικάγο και Νέα Υόρκη) την ίδια χρονιά.
Λόγω των τολμηρών ερωτικών σκηνών του, η δημιουργία του Όσιμα καθυστέρησε να προβληθεί στις χώρες της Δύσης, με συνέπεια σε πολλές να προλάβει να κάνει «καριέρα» πρώτα ως βιντεοκασέτα.

Ο Όσιμα επικρίθηκε έντονα στη χώρα του για την ταινία που θεωρήθηκε πορνογραφική αλλά δύο χρόνια αργότερα, το 1978, βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία «Αυτοκρατορία του πάθους».

Γεννημένος στο Κιότο, ο Ναγκίσα Όσιμα σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο της πόλης και εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου και βοηθός σκηνοθέτη.

Ξεκίνησε να γυρίζει τις πρώτες του ταινίες την εποχή του γαλλικού Νέου Κύματος και εμπνεύστηκε από αυτό, κυρίως από τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ.
Τελευταία ταινία του ήταν το «Ταμπού» μια παραγωγή του 1999.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια