Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τι να προσέξετε για την αγορά καυσόξυλων

Παρ ότι οι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης κάνουν θραύση λόγο του πανάκριβου πετρελαίου που αναμένεται να αγγίξει και το 1,50 ευρώ το λίτρο, πολλοί είναι οι καταναλωτές που επιστρέφουν στα παραδοσιακά και δοκιμασμένα καυσόξυλα, με τις πωλήσεις να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα δύο τελευταία χρόνια.
Ωστόσο η αυξημένη ζήτηση έχει πολλαπλασιάσει και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται τεράστια διαφορά στις τιμές που πωλούνται τα καυσόξυλα στην Αθήνα σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα.
Να σημειωθεί πάντως ότι πέραν των κρουσμάτων αισχροκέρδεια, η διαφορά στις τιμές των καυσοξύλων μεταξύ Λεκανοπεδίου Αττικής και Βόρειας Ελλάδας έχει να κάνει και με τις εισαγωγές κυρίως από τη Βουλγαρία.
Βασικό κίνητρο της αγοράς καυσοξύλων από τη Βουλγαρία είναι η χαμηλότερη τιμή του ξύλου, που πωλείται σε κυβικά και όχι σε τόνους.
Ενδεικτικά η τιμή του κυβικού που φτάνει τα 600 κιλά κυμαίνεται από 50-60 ευρώ, σε αντιστοιχία με τον ένα τόνο ξύλων στην Ελλάδα που πωλείται μέχρι και 140 ευρώ.
Οι τόνοι ξύλων που εισάγονται από τη Βουλγαρία είναι εκατοντάδες μερικές φορές μάλιστα ξεπερνούν την ημέρα και τους 500, αναφέρουν οι τελωνειακές αρχές των παραμεθορίων σταθμών.

Να σημειωθεί ότι και στη χώρα μας στο πλαίσιο της αναθεώρησης της αγορανομικής νομοθεσίας, στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι τα καυσόξυλα να πωλούνται με μονάδα μέτρησης το κυβικό μέτρο και όχι το βάρος (κιλά ή τόνος).
Συγκεκριμένα, οι έμποροι θα αναλάβουν τις εξής υποχρεώσεις:

*  Να πωλούν τα καυσόξυλα κατ όγκο και να χρησιμοποιούν ως μονάδα μέτρησης το χωρικό κυβικό μέτρο. Ως χωρικό κυβικό μέτρο νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου συμπεριλαμβανομένων των κενών λόγω της στοίβαξης.

*  Τα προς πώληση καυσόξυλα πρέπει να στοιβάζονται με τα μικρότερα κενά μεταξύ τους, ώστε να διευκολύνεται η μέτρηση των διαστάσεων της στοίβας που πρόκειται να πωληθεί.
*  Εναλλακτικά, τα καυσόξυλα μπορούν να διατίθενται στοιβαγμένα σε παλέτες, ο όγκος των οποίων θα αναγράφεται ευκρινώς επί της εξωτερικής τους επιφάνειας.

*  Να εξασφαλίζουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την προστασία των προϊόντων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του προς διάθεση προϊόντος.

*  Να διατηρούν κάθε σωρό καυσοξύλων τελείως ξεχωρισμένο
από τον παρακείμενο, έτσι ώστε να αποκλείεται η ανάμιξη ειδών διαφορετικής προέλευσης και τιμής.
Φθηνές και ακριβές λύσεις.
Όσον αφορά στα είδη των ξύλων στις φθηνές λύσεις περιλαμβάνεται η οξιά, η τιμή της οποίας κυμαίνεται περί τα 150 ευρώ ο τόνος, ενώ υπάρχουν και οι ακριβότερες λύσεις όπως το πουρνάρι, τη τιμή των οποίων ξεπερνά τα 200 ευρώ.
Επιπλέον, η επιλογή των ξύλων θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.
Ορισμένα είδη παράγουν πολύ καπνό και έχουν δυσάρεστη οσμή ή "σκάνε".
*    Ψηλά στη λίστα των επιλογών βρίσκεται η δρυς, που έχει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης και η οξιά, που δίνει ωραία φλόγα χωρίς προβλήματα.

*    Το πεύκο ή το έλατο αρπάζουν γρήγορα και δίνουν μεγαλύτερη φλόγα, αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιούνται κυρίως για προσάναμμα και όχι για συνεχή χρήση.
Προσοχή χρειάζεται και στο κατά πόσο είναι φυσικά τα ξύλα.
*    Αποφεύγομαι ρητώς βαμμένα και βερνικωμένα ξύλα, περασμένα από λαδομπογιές, κομμάτια από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικό, ενώ δεν αγοράζουμε εμποτισμένη με χημικά ξυλεία.

*    Επίσης αποφεύγουμε τη χρήση χημικών προσαναμμάτων, με τα παράγωγα πετρελαίου και άλλες ανθυγιεινές ουσίες, αλλά μόνο φυσικά, από λεπτά, ξερά κλαράκια ή δαδιά.

*    Σε Σχέση με το χρόνο αγοράς
, οι ειδικοί συμβουλεύουν πως ο σωστός τρόπος είναι η έγκαιρη προμήθεια (δηλαδή από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο) μιας ικανής ποσότητας καυσόξυλων που προέρχονται από τα κατάλληλα είδη δέντρων και η αποθήκευσή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να στεγνώσουν και να ξεραθούν όσο γίνεται καλύτερα.
Για να μην έχετε πάντως αμφιβολίες αν τα ξύλα που αγοράζετε είναι ξερά ή χλωρά, ή στην χειρότερη περίπτωση ποτισμένα, προμηθευτείτε έναν ηλεκτρικό μετρητή που δείχνει με ακρίβεια πόση υγρασία περιέχει το ξύλο ώστε να μην σας κοροϊδέψουν οι έμποροι.
Ξύλα με υγρασία έως και 15% θεωρούνται καλά και μπορεί κάποιος να τα αγοράσει. Με μεγαλύτερη υγρασία θεωρούνται χλωρά και η τιμή τους πρέπει να πέφτει κατακόρυφα
.
xe my Home tessa

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια