Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η εναλλακτική​ συντροφιά

Αν οι σκύλοι και οι γάτες δεν αποτελούν καλή παρέα για σας, αλλά θέλετε ένα κατοικίδιο, τι θα λέγατε για ένα συμπαθητικό τρωκτικό, ένα φτερωτό πειραχτήρι ή μερικά εντυπωσιακά ψάρια;

Τρωκτικά:
Αν σας αρέσουν τα ζώα με τρίχωμα και απολαμβάνετε τα χάδια και τις αγκαλιές που σας προσφέρουν, η καλύτερη λύση είναι ένα τρωκτικό. Παρόλο που καλύπτει μικρότερη επιφάνεια σώματος, η γούνα του θα έχει τις ίδιες ευεργετικές επιδράσεις στην αρτηριακή σας πίεση με εκείνη των μεγάλων τετράποδων.
* Τα ζωηρά χάμστερ.
Μικρά, ενεργητικά, εύκολα στην περιποίησή του και πολύ οικονομικά, τα χάμστερ είναι από τα πιο δημοφιλή εναλλακτικά κατοικίδια. Στα πλεονεκτήματά τους είναι η ελάχιστη καθημερινή φροντίδα που χρειάζονται και η ευελιξία τους. Εάν χρειαστεί να λείψετε από το σπίτι για λίγες μέρες, μπορείτε να αφήσετε το χάμστερ σας μόνο του με μπόλικο φαγητό και νερό ή μπορείτε εξίσου εύκολα να το πάρετε μαζί σας.
Στα μειονεκτήματά του είναι ο κάπως εύθραυστος σκελετός του - που σημαίνει ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί στους χειρισμούς σας - και η νυκτόβια φύση του. Για να ζήσει μια μακρά - για τα χαμστερίσια δεδομένα - ζωή, πρέπει να τοποθετήσετε το κλουβί του σε ένα ήσυχο και σκιερό μέρος, ώστε να κοιμάται ανενόχλητο όσες ώρες χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τη νύχτα καλύτερα να μην έχετε το κλουβί στην κρεβατοκάμαρά σας, γιατί είναι πιθανό να σας ενοχλεί ο θόρυβος που κάνει η ρόδα όσο αυτό θα ξεδίνει τρέχοντας (υπολογίζεται ότι κάθε βράδυ τα χάμστερ διανύουν μια απόσταση περίπου 10 χλμ!)
Προσοχή! Εάν επιλέξετε να αποκτήσετε ένα ζευγάρι, να έχετε υπόψη σας ότι αναπαράγονται εξαιρετικά εύκολα στην αιχμαλωσία και, πριν καλά - καλά το καταλάβετε, θα βρεθείτε με ολόκληρη χαμστερο-οικογένεια!
Απαιτούμενος χρόνος φροντίδας:
Λίγα λεπτά κάθε μέρα για αλλαγή νερού, προσθήκη φαγητού και περίπου μισή ώρα την εβδομάδα για καθάρισμα και άλλαγμα του κλουβιού.
* Ινδικά χοιρίδια: ανθρωποκεντρικά και τρυφερά.
Λιγότερο διαδεδομένα στην Ελλάδα σε σχέση με τα χάμστερ, αλλά εξαιρετικά δημοφιλή στο εξωτερικό, τα ινδικά χοιρίδια αποτελούν την ιδανική εναλλακτική συντροφιά για παιδιά και ανθρώπους κάθε ηλικίας. Τρυφερά στη συμπεριφορά τους, ανθρωποκεντρικά και ήρεμα, μπορούν να χοροπηδούν ευτυχισμένα γύρω σας ή να κάθονται για ώρα στην αγκαλιά σας όσο εσείς βλέπετε τηλεόραση, διαβάζετε τα μαθήματά σας ή χαλαρώνετε στο κρεβάτι - αρκεί να μην τα καταπλακώσετε.
Τα ινδικά χοιρίδια δένονται με τους ιδιοκτήτες τους και ανταποκρίνονται με διάφορους ήχους στην περιποίηση που δέχονται ή στο άκουσμα του...φρέσκου μαρουλιού που βγαίνει από το ψυγείο. Μπορούν να φτάσουν στο μέγεθος ενός μικρού κουνελιού - άρα θα έχετε ένα ζωάκι σε ικανοποιητικό μέγεθος - και διατίθενται σε πολλούς τύπους και χρωματισμούς τριχώματος, για να επιλέξετε αυτό που σας αρέσει.
Σε αντίθεση με τα χάμστερ, δεν είναι νυκτόβια και δεν κάνουν ρόδα. Προσωπικά, μεγάλωσα με ινδικά χοιρίδια και είναι το πρώτο ζώο που προτείνω σε όποιον δεν μπορεί να έχει σκύλο ή γάτα.
Απαιτούμενος χρόνος φροντίδας:
Λίγα λεπτά κάθε μέρα για αλλαγή νερού, προσθήκη φαγητού και περίπου μισή ώρα την εβδομάδα για καθάρισμα και άλλαγμα του κλουβιού.
Πτηνά:
Εάν η τρίχα - οποιουδήποτε είδους - σας ενοχλεί, υπάρχει και η πρόταση των φτερωτών συντρόφων. Από τα απλά καναρίνια μέχρι τους πιο εξεζητημένους παπαγάλους, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών είχε κάποια στιγμή για κατοικίδιο ένα πτηνό.
* Τα καναρίνια δεν είναι μόνο κίτρινα.
Οι περισσότεροι τα προτιμούν για το κελάηδισμά τους. Οι λίγο πιο μυημένοι εκτιμούν τα καναρίνια και για τις άπειρες επιλογές τύπου και χρωμάτων φτερώματος - το κίτρινο είναι μόνο ένα από τα χρώματά τους. Τα μικρόσωμα πτηνά ομορφαίνουν το χώρο μας προσφέροντάς μας συντροφιά και χαρά και ζητώντας σε αντάλλαγμα μόνο λίγη τροφή και φροντίδα.
Ζωάκια οικονομικά, που δεν προκαλούν προβλήματα στους ιδιοκτήτες τους και είναι ιδανικά ακόμα και για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που θέλουν απλώς μια παρέα χωρίς απαιτήσεις βόλτας και φροντίδας.
Απαιτούμενος χρόνος φροντίδας:
Λίγα λεπτά κάθε μέρα για αλλαγή νερού, προσθήκη φαγητού και περίπου μισή ώρα την εβδομάδα για καθάρισμα του κλουβιού και αλλαγή υποστρώματος και άλλη μισή ώρα μία φορά το μήνα για απολύμανση του κλουβιού.
* Παπαγάλοι οι διασκεδαστικοί.
Πολύ πιο εξωστρεφείς, οι παπαγάλοι έχουν φανατικούς οπαδούς που τους λατρεύουν για την τσαχπίνικη προσωπικότητά τους. Μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι, επιδεκτικοί της εκπαίδευσης, συχνά με δυνατότητα ομιλίας, αλλά και καλή μνήμη, οι παπαγάλοι είναι πολύ διασκεδαστικά κατοικίδια και όσο πιο πολύ ασχολείστε μαζί τους, τόσο πιο πολύ αυτοί καλλιεργούν τα ταλέντα τους και σας ανταποδίδουν την αγάπη που τους δίνετε. Αποτελούν πολύ καλή συντροφιά για παιδιά και δεν είναι τυχαίο ότι σπάνια κάποιος αρκείται μόνο σε ένα παπαγάλο.
Συμβουλή: Εάν σας αρέσουν οι μεγάλοι παπαγάλοι, πριν προχωρήσετε σε μια αγορά, συνυπολογίστε την ηλικία σας σε συνάρτηση με το προσδόκιμο ζωής τους, γιατί κάποιοι ίσως τελικά ζήσουν περισσότερο από εσάς. Ως καλοί ιδιοκτήτες λοιπόν, θα πρέπει να νοιαστείτε για την ευζωία του πτηνού σας ακόμα και όταν εσείς εγκαταλείψετε τα εγκόσμια. Γι αυτό πρέπει να προνοήσετε να αναφέρετε στη διαθήκη σας ποιος θέλετε να υιοθετήσει τον παπαγάλο σας, αφού φυσικά έχετε συνεννοηθεί μαζί του.
Απαιτούμενος χρόνος φροντίδας:
Λίγα λεπτά κάθε μέρα για αλλαγή νερού, προσθήκη φαγητού και περίπου μισή ώρα την εβδομάδα για καθάρισμα του κλουβιού και αλλαγή υποστρώματος και άλλη μισή ώρα μία φορά το μήνα για απολύμανση του κλουβιού.
Ψάρια.
Μια νότα γαλήνης στο σαλόνι σας.
Μπορείτε να αποκτήσετε μια απλή γυάλα με ένα χρυσόψαρο, όμως σε τέτοιες συνθήκες να είστε σίγουροι ότι το ψαράκι σας δεν θα είναι και τόσο ευτυχισμένο. Μια καλή λύση για εσάς που είστε αρχάριοι είναι να αποκτήσετε ένα 60λιτρο ενυδρείο γλυκού νερού, στο οποίο μπορείτε να βάλετε αρκετά κοινωνικά ψαράκια ή δύο - τρία ημιάγρια.
Οι δυνατότητες που σας δίνει το ενυδρείο είναι άπειρες (από το να βάλετε διακοσμητικά, βραχάκια μέχρι και ζωντανά φυτά και μεγάλη ποικιλία ψαριών) και εξαρτώνται από το γούστο σας και τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε. Ενδεχομένως ένα ενυδρείο αλμυρού νερού να σας επιτρέπει να βάλετε μέσα ψάρια με πιο εντυπωσιακά χρώματα, όμως σε γενικές γραμμές είναι πιο ακριβό και απαιτεί περισσότερο χρόνο ενασχόλησης. Σε κάθε περίπτωση, ένα ενυδρείο, όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι, δημιουργεί ατμόσφαιρα στο χώρο σας και σας προσφέρει ατέλειωτες ώρες ηρεμιστικού θεάματος.
Απαιτούμενος χρόνος φροντίδας:
(60λιτρο ενυδρείο γλυκού νερού) Λίγα λεπτά κάθε μέρα για το τάισμα (εάν δεν έχουμε αυτόματη ταΐστρα) και παρακολούθηση των ψαριών (ποιο τρώει, εάν κάποιο είναι άρρωστο κλπ). Περίπου 1 ώρα, 1 φορά κάθε 15 μέρες, για να αλλάξουμε το 1/3 του νερού, να αναπληρώσουμε αντιχλώριο και βακτηρίδια και να ξεπλύνουμε τα υλικά του φίλτρου με νερό του ενυδρείου. Περίπου 20 λεπτά, 1 φορά στις 15 μέρες, για κλάδεμα των φυτών ή μεταφύτευση, εάν το ενυδρείο είναι φυτεμένο.
Λούζα Κροντήρη,σκύλος & γάτα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια