Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Amelia Earhart 1897-1937 Αμερικανίδα πρωτοπόρος πιλότος

Αμέλια Έρχαρτ
24 Ιουλίου 1897 – εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου 1937 και κηρύχθηκε θανούσα στις 5 Ιανουαρίου 1939
Η γυναίκα πιλότος που έγινε θρύλος με την εξαφάνισή της σε ώρα πτήσης.
Η Αμέλια Έρχαρτ υπήρξε διεθνής διασημότητα κατά τη διάρκεια της ζωής της. Η χαρισματική παρουσία της, η ανεξαρτησία, η επιμονή, η ψυχραιμία που έδειχνε όταν βρισκόταν υπό πίεση, το κουράγιο και η καριέρα της, σε συνδυασμό με τις μυστήριες συνθήκες της εξαφάνισής της σε νεαρή ηλικία εκτόξευσαν την φήμη της στη μαζική κουλτούρα.
Έχουν γραφτεί εκατοντάδες άρθρα και βιβλία για τη ζωή της πολλά από τα οποία συχνά αναφέρονταν σ’ αυτή ως πρότυπο, κυρίως για κορίτσια. Η Έρχαρτ θεωρείται γενικότερα πρότυπο του Φεμινισμού.

Η Amelia Earhart ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό. εξαφανίστηκε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη νήσο Χάουλαντ, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να κάνει τον γύρο της Γης, το 1937. Η ζωή της, η σταδιοδρομία και η εξαφάνισή της συνεχίζουν όμως μέχρι σήμερα να προσελκύουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Η Amelia Earhartα πέταξε με το αεροπλάνο από τον Καναδά στη Βόρεια Ιρλανδία, για να γίνει η πρώτη γυναίκα που πέταξε σόλο πέρα από τον Ατλαντικό το 1932.

Έγινε διάσημη και γύρω από το όνομά της αναπτύχθηκε ένας θρύλος ως προς την εξαφάνισή της, το 1937 πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στο νησί Χάουλαντ στην προσπάθειά της να διαπλεύσει τον κόσμο. Δεν υπάρχουν ίχνη του αεροσκάφους ή δικά της.

Η Amelia Earhartα γεννήθηκε στο Κάνσας στις 24 Ιουλίου 1897, αλλά δεν πετούσε μέχρι και το 1920 στην πρώτη της πτήση στο Long Beach της Καλιφόρνια.

Η πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών δήλωσε μαγεμένη από την πτήση: «Μέχρι τη στιγμή που ήμασταν στα διακόσια ή τριακόσια πόδια από το έδαφος ήξερα ότι έπρεπε να πετάξω», είπε.

Έξι μήνες αργότερα, η Ameliaα γόρασε ένα μεταχειρισμένο κίτρινο διπλάνο Kinner Airster, το οποίο παρονόμασε «το καναρίνι».
Στις 22 Οκτωβρίου 1922, πέταξε με το Airster σε ύψος 14.000 ποδιών, θέτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για τις γυναίκες πιλότους. Στις 15 Μαΐου 1923,έγινε η 16η γυναίκα με άδεια πιλότου από την Διεθνή Συνομοσπονδία Αεροπορίας .
Είναι διάσημη ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε σόλο και χωρίς στάση τον Ατλαντικό ωκεανό, η Έρχαρτ έλαβε τον Διακεκριμένο Ιπτάμενο Σταυρό από το Αμερικανικό Κογκρέσο, τον Σταυρό των Ιπποτών της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλική Κυβέρνηση και το Χρυσό Μετάλλιο της National Geographic Society από τον Αμερικανό πρόεδρο Χέρμπερτ Χούβερ (Herbert Hoover).

Η Αμέλια Έρχαρτ εξαφανίστηκε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη νήσο Χάουλαντ, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να κάνει τον γύρο της Γης, το 1937.

Οι αδιευκρίνιστες συνθήκες της εξαφάνισης της Αμέλια Έρχαρτ, σε συνδυασμό με τη φήμη της, προκάλεσαν την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού ισχυρισμών και αρκετών θεωριών συνωμοσίας σχετικά με την τελευταία της πτήση, όμως όλοι αυτοί έχουν γενικότερα απορριφθεί λόγω της έλλειψης επαληθεύσιμων αποδείξεων.

Η επικρατούσα θεωρία μέχρι σήμερα είναι ότι το δικινητήριο αεροπλάνο της ξέμεινε από καύσιμα και κατέπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, κάπου κοντά στη νήσο Howland. Σύμφωνα όμως με το διευθυντή της TIGHAR, Ric Gillespie υπάρχει και άλλο ένα πιθανό σενάριο. Η πορεία πτήσης που η Amelia περιέγραψε στην ραδιο-μετάδοση της τελικής διάρκειας της πτήσης αναμεταδόθηκε όχι μόνο στη νήσο Howland—όπου και προοριζόταν—αλλά και από τη νήσο Gardner που σήμερα ονομάζεται και Νικουμαρόρο.

Σύμφωνα με τον Gillespie, η πιθανότητα η Earhart και ο πλοηγός της Fred Noonan να έπρεπε να κάνουν υποχρεωτική προσγείωση στον επίπεδο κοραλλιογενή ύφαλο Νικουμαρόρο, περίπου 300 μίλια ΝΑ από τον επιθυμητό προορισμό υποστηρίζεται από μία σειρά ευρημάτων τα οποία μετά από την αρχειακή τους μελέτη αποδεικνύουν χωρίς αμφιβολία την παρουσία ναυαγών στο απομακρυσμένο νησί. Σπασμένα κομμάτια από πολλά γυάλινα δοχεία έχουν ανασυρθεί από το χώρο στο ΝΑ κομμάτι του Νικουμαρόρο και συμφωνούν με τις μαρτυρίες για την ανεύρεση τμημάτων ανθρωπίνου σκελετού που ανακαλύφθηκε εκεί το 1940.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια