Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Υδατιδόμορφη μύλη κύηση

Έχει διαγνωστεί ότι έχετε υδατιδόμορφη μύλη, ή όπως αλλιώς ονομάζεται μαζική εγκυμοσύνη. Ο χαμός του μωρού σας κάνει να νιώθετε πολύ λυπημένη.
Επίσης, πιθανότατα να είναι η πρώτη φορά που ακούτε για αυτή την πάθηση και για αυτό να νιώθετε σοκαρισμένη, μπερδεμένη και αγχωμένη για το μέλλον.
Ο σκοπός αυτού του τμήματος είναι να δώσει μια εξήγηση για το τι είναι η υδατιδόμορφη μύλη και γιατί είναι σημαντικό, οι γυναίκες που είχαν μύλη να ακολουθήσουν ειδική θεραπεία. Όλες οι πληροφορίες έχουν μελετηθεί προσεκτικά. Είναι σημαντικό να καταλάβετε τι σας συνέβη και γιατί οι γιατροί σας έχουν συστήσει μια συγκεκριμένη πορεία. Οι ορισμοί και οι εξηγήσεις επιστημονικών όρων που χρησιμοποιήθηκαν, βρίσκονται στις τελευταίες σελίδες.

Πώς αναπτύσσεται μια φυσιολογική εγκυμοσύνη;
Το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο στους φαλλοπιανούς πόρους, οι οποίοι οδηγούν προς τις ωοθήκες, από όπου ήρθε το ωάριο μερικές μέρες πριν. Το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο και το γονιμοποιημένο ωάριο κινείται προς την κοιλότητα της μήτρας. Κατά τη γονιμοποίηση, τα γονίδια από το σπερματοζωάριο αναμειγνύονται με αυτά του ωαρίου για να παράγουν τα χαρακτηριστικά του μωρού που θα γεννηθεί.
Τα γονίδια, που υπάρχουν σε όλα μας τα κύτταρα, ονομάζονται χρωμοσώματα, τα οποία περιλαμβάνουν ένα σύστημα για να περνάνε πληροφορίες σε μια σειρά από αλυσίδες ενός χημικού που ονομάζεται DNA. Μέχρι να φτάσει το ωάριο στη μήτρα, όλες οι πληροφορίες έχουν μοιραστεί και έχουν χωριστεί σε δυο βασικές ομάδες κυττάρων.
Η τροφοβλάστη είναι το μέρος από όπου αναπτύσσονται ο πλακούντας (μετά τη γέννα) και οι μεμβράνες. Ένα άλλο όνομα για αυτόν τον ιστό είναι χόριο.
Η τροφοβλάστη εισέρχεται στην επένδυση της μήτρας για να ξεκινήσει την εγκυμοσύνη και να την βοηθήσει να εξελιχθεί. Αυτό ονομάζεται εμφύτευση. Ο πλακούντας, όπως και το έμβρυο, διαμορφώνονται. Μετά από μερικές εβδομάδες, γίνεται ένα αναγνωρίσιμο μωρό (ή έμβρυο όπως ονομάζεται όταν βρίσκεται μέσα στη μήτρα). Το μωρό μεγαλώνει και τα όργανά του/ της σιγά σιγά μπορούν και λειτουργούν μόνα τους, και μετά από 40 εβδομάδες μετά την τελευταία σας περίοδο αυτός ή αυτή γεννιέται, υγιής.
Πολλές εγκυμοσύνες, πιθανότατα το 50-60% αποτυγχάνουν είτε πριν καταφέρουν να εμφυτευτούν είτε μέσα στους πρώτους 3 μήνες. Αυτό ονομάζεται αποβολή. Σπάνια, εμφανίζονται και άλλα προβλήματα όπως και η υδατιδόμορφη μύλη. Το υπόλοιπο τμήμα περιγράφει αυτή την σπάνια πάθηση.

Τι είναι η υδατιδόμορφη μύλη;
Αυτή η περίεργη ονομασία είναι ένας παλιός όρος που χρησιμοποιείτο για μια μάζα κυττάρων που είναι γεμάτη υγρό. Εμφανίζεται όταν η τροφοβλάστη (ή χόριο) μεγαλώνει με ανεξέλεγκτο τρόπο για να γεμίσει τη μήτρα για το έμβρυο. Αφού πρήζεται για να γεμίσει τη μήτρα, η υδατιδόμορφη μύλη είναι μέρος μια ομάδας σπάνιων παθήσεων που ονομάζεται τροφοβλαστικοί όγκοι. Οι εγκυμοσύνες με αυτή την πάθηση ονομάζονται μαζικές. Συμβαίνουν σε 1 από τις 1200 εγκυμοσύνες.
Υπάρχουν δύο είδη μαζικών εγκυμοσύνων: η ολοκληρωμένη και η μερική υδατιδόμορφη μύλη. Σε μερικές περιπτώσεις, ο ιστός της μύλης επιμένει και μπορεί να μεγαλώσει και να επεκταθεί – αυτό ονομάζεται εισβολική μύλη. Το χοριοκαρκίνωμα είναι μια σπάνια επιπλοκή της υδατιδόμορρφης μύλης.

Ολοκληρωμένη μύλη
Έχουμε αναφέρει ότι το ωάριο και το σπερματοζωάριο ενώνονται και μοιράζονται τα γενετικά χαρακτηριστικά (DNA). Καμιά φορά το ωάριο δεν κουβαλάει γενετικά χαρακτηριστικά και έτσι όταν ενώνεται με το σπερματοζωάριο, δεν μπορεί να γίνει η μοιρασιά (sharing). Συνήθως, το ωάριο σε αυτό το σημείο πεθαίνει, αλλά υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις όπου το ωάριο πάει και εμφυτεύεται στη μήτρα. Όταν συμβαίνει αυτό, δεν μεγαλώνει το έμβρυο αλλά η τροφοβλάστη, με ανεξέλεγκτο τρόπο. Αυτό είναι η ολοκληρωμένη υδατιδόμορφη μύλη.

Μερική μύλη
Σε αυτή την περίπτωση, το ωάριο επιτρέπει σε δυο σπερματοζωάρια να το γονιμοποιήσουν (αυτό θα ήταν αδύνατο). Υπάρχουν πολλά γενετικά χαρακτηριστικά και ως αποτέλεσμα η εγκυμοσύνη εξελίσσεται με αφύσικο τρόπο, με τον πλακούντα να ξεπερνά το μωρό. Το έμβρυο καν να μην υπάρχει, αλλά και να υπάρχει, δεν αναπτύσσεται. Υπάρχουν ορισμένες αναφορές για μωρά που έχουν γεννηθεί μετά από μερική μύλη, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σπάνιας περίπτωσης όπου ένα μωρό έχει για «δίδυμο» μια μύλη.

Εισβολική μύλη
Έχουμε δει ότι ένα από τα πράγματα που κάνει η τροφοβλάστη είναι να εισχωρεί μέσα στην επένδυση της μήτρας. Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει ο πλακούντας και για τον κρατήσει μέσα στη μήτρα. Καμιά φορά, η τροφοβλάστη μιας ολοκληρωμένης μαζικής εγκυμοσύνης εισχωρεί πολύ βαθύτερα μέσα στη μήτρα από ότι πρέπει. Σπάνια, μπορεί να επεκταθεί και εκτός. Δεν είναι καρκίνος, αλλά θα πρέπει να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί σωστά (περιγράφεται παρακάτω).

Χοριοκαρκίνωμα
Σε αυτή την σπάνια περίπτωση όγκου, τα τροφοβλαστικά κύτταρα αποδιοργανώνονται και μπορούν να εισχωρήσουν και να διασκορπιστούν παντού. Έχουν γίνει καρκινογενή. Κάποια χοριοκαρκινώματα ακολουθούν μια ολοκληρωμένη μαζική εγκυμοσύνη, αλλά πολύ σπάνια μπορούν να ακολουθήσουν, μετά από κάποιο διάστημα μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, μια αποβολή ή διακοπή εγκυμοσύνης. Πρέπει να τονιστεί ότι αυτό είναι πολύ σπάνιο. Το μικρό ρίσκο του χοριοκαρκινώματος είναι ο λόγος που η ασθενής πρέπει να παρακολουθείται μετά από μερική εγκυμοσύνη. Συνήθως εντοπίζεται νωρίς και τότε η θεραπεία έχει 100% επιτυχία.

Τι νιώθω όταν έχω μαζική εγκυμοσύνη;
Μια από τις ορμόνες που αναπτύσσονται από την τροφοβλάστη είναι η χοριονική γοναδοτροπίνη (hCG). Μια από τις λειτουργίες της χοριονικής γοναδοτροπίνης είναι να βοηθάει τις ωοθήκες να παράγει τις ορμόνες που βοηθούν στην ανάπτυξη της εγκυμοσύνης. Τα περισσότερα συμπτώματα της μαζικής εγκυμοσύνης είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής ποσότητας χοριονικής γοναδοτροπίνης που παράγεται από την αναπτυσσόμενη τροφοβλάστη.

Επομένως τα συμπτώματα θα είναι:

Δεν θα έχετε περίοδο
Έντονη ναυτία και εμετοί, σε μεγάλο βαθμό
Ακανόνιστη κολπική αιμορραγία. Το αίμα θα περιέχει μικρές κύστες γεμάτες υγρό

Συμπτώματα σαν αυτά της αποβολής μεταξύ της 8ης και 16ης εβδομάδας
Η μήτρα θα είναι μεγαλύτερη από ότι θα έπρεπε σύμφωνα με τις ημερομηνίες και καμιά φορά η χοριονική γοναδοτροπίνη κάνει τις ωοθήκες να μεγαλώσουν. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η μύλη θα προκαλέσει υψηλή πίεση αίματος και πρωτεΐνη στα ούρα (προ-εκλαμψία ή τοξιναιμία).

Πώς γίνεται διάγνωση και θεραπεία;
Εάν πάτε στο γιατρό και υποπτευθεί ότι έχετε μαζική εγκυμοσύνη θα κανονίσει να γίνουν:
Εξέταση αίματος για να μετρηθεί η χοριονική γοναδοτροπίνη
Ένας υπέρηχος
Να σας δει κάποιος μαιευτήρας/ γυναικολόγος
Εάν η διάγνωση βγει θετική, θα συμβουλευτείτε μια γυναικολογική ομάδα. Θα σας συμβουλέψουν να εισαχθείτε στο νοσοκομείο και να κάνετε χειρουργική αφαίρεση της μύλης με μέθοδο αναρρόφησης, όπου ένα χειρουργικό εργαλείο περνάει από τον λαιμό της μήτρας, όταν θα βρίσκεστε υπό γενική αναισθησία. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται χειρουργική εκκένωση της μύλης. Θα μείνετε στο νοσοκομείο για 24 με 48 ώρες, ανάλογα με τις συνθήκες, για παρακολούθηση. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι αυτή η διαδικασία δεν αποτελεί “διακοπή της εγκυμοσύνης” ή “έκτρωση”. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπήρχε έμβρυο και ακόμα και στη μερική μύλη, αυτό δεν θα αναπτυχθεί. Θα πρέπει να ησυχάσετε και να μην νιώθετε ένοχη. Μπορεί ακόμα να νιώθετε στεναχωρημένη, για την απώλεια της εγκυμοσύνης.
Ο ιστός θα σταλεί στο εργαστήριο για εξέταση και θα ενημερωθείτε για το αποτέλεσμα.
Μια σειρά εξετάσεων στο υγρό μέρος του αίματός σας (ορός), θα γίνουν για την παρουσία χοριονικής γοναδοτροπίνης, κατά τους επόμενους μήνες. Εάν κάποια μύλη έχει παραμείνει, τα επίπεδα της χοριονικής γοναδοτροπίνης δεν θα έχουν μειωθεί ή μπορεί επίσης και να έχουν αυξηθεί. Στις περισσότερες γυναίκες, τα επίπεδα της χοριονικής γοναδοτροπίνης πέφτουν πολύ γρήγορα. Εάν τα επίπεδα (ορός) της χοριονικής γοναδοτροπίνης σας πέσουν σε φυσιολογικά επίπεδα (4 IU/Lή λιγότερο) μέσα σε 8 εβδομάδες, τότε θα συνεχίσει η παρακολούθηση για 6 μήνες.
Εάν τα επίπεδα της χοριονικής γοναδοτροπίνης κάνουν παραπάνω από 8 εβδομάδες να πέσουν σε φυσιολογικά επίπεδα, η παρακολούθηση θα συνεχιστεί για 2 χρόνια, μετά την επιστροφή τους στα φυσιολογικά. Εάν τα επίπεδα παραμείνουν στάσιμα ή αρχίζουν πάλι να αυξάνονται, τότε θα ξεκινήσετε θεραπεία. Υπάρχουν γενικοί κανόνες αλλά κάθε γυναίκα αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό άτομο.
Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης θα σταλούν στον παθολόγο ή γυναικολόγο σας. Εάν θελήσετε να μάθετε μόνη σας τα αποτελέσματα, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο τμήμα παρακολούθησης (follow-up service) (αφήστε να περάσουν 3 μέρες για να εξεταστεί το δείγμα) και θα σας πούνε το αποτέλεσμα και την πορεία σας.
Τα αποτελέσματα από τα ούρα σας και τον ορό σας μετριούνται σε IU/L, διεθνής μονάδες χοριονικής γοναδοτροπίνης ανά λίτρο. Τα ‘φυσιολογικά’ επίπεδα ορού είναι λιγότερο από 5 IU/L. Εφόσον τα επίπεδα της χοριονικής γοναδοτροπίνης είναι φυσιολογικά για 6 μήνες, μπορείτε να ξαναμείνετε έγκυος.
Σε μελλοντικές εγκυμοσύνες, ένας υπέρηχος θα βοηθήσει για να καθησυχαστείτε τόσο εσείς όσο και ο γιατρός σας. Η φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ του γιατρού σας, της μαίας και του νοσοκομείου. Ακόμα και εάν δεν ξαναμείνετε έγκυος, καλό θα ήταν να κάνετε εξετάσεις ανά συχνά διαστήματα.
Λιγότερο από το 10% των γυναικών χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία με φάρμακα (χημειοθεραπεία). Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διαμονή στο νοσοκομείο, όπου θα σας δοθεί φάρμακο ή φάρμακα για να εξοντωθούν τυχόν μαζικά κύτταρα. Η θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική και δεν θα επηρεάσει την ικανότητα σας να κάνετε κι άλλα παιδιά. Εάν σας συστηθεί θεραπεία, ο γιατρός σας θα σας δώσει συμβουλές.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία παρακολούθησης;
Η διαδικασία είναι πολύ απλή:
Θα λάβετε ένα γράμμα από το τμήμα παρακολούθησης το οποίο θα λέει ότι έχετε εγγραφεί για το πρόγραμμα.
Στην συνέχεια, θα λάβετε ένα μικρό δέμα που θα περιλαμβάνει ένα γράμμα από το νοσοκομείο ή την κλινική της περιοχής σας και ένα μικρό δοχείο.
Την ημερομηνία που αναφέρεται, κρατήστε ένα δείγμα ούρων στο δοχείο. Την επόμενη φορά που θα πάτε στο νοσοκομείο για την εξέταση αίματος, θα σας δοθεί και δεύτερο δοχείο.
Και τα δυο δοχεία θα τοποθετηθούν σε ένα κουτί, μαζί με μια φόρμα που θα συμπληρώσετε με πληροφορίες για την τελευταία σας περίοδο και τυχόν φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθείτε. Το κουτί θα κλείσει και θα σταλεί (δεν χρειάζεται γραμματόσημο). Εφόσον η εξέταση αίματος είναι φυσιολογική, τότε θα χρειαστεί μόνο το δείγμα ούρων.

Τι θα συμβεί εάν έχω χοριοκαρκίνωμα ή εισβολική μύλη;
Η διαδικασία παρακολούθησης στοχεύει στον εντοπισμό του χοριοκαρκινώματος ή της εισβολικής μύλης και θα σας δοθούν σαφείς οδηγίες και καθοδηγήσεις, στην σπάνια περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο από τα δυο. Θα χρειαστούν, πιθανότατα, δείγματα αίματος τόσο από σας όσο και από τον σύντροφό σας για να ελέγξουμε την ομάδα αίματος και τον τύπο ιστού, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στη σωστότερη θεραπεία. Ειδικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, υπολογιστική τομογραφία και MRI εξετάσεις, μπορεί να χρειαστούν για να δούμε το μέγεθος του προβλήματος. Η θεραπεία με φάρμακα (χημειοθεραπεία) είναι επιτυχής και όταν θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα μπορείτε να ξαναμείνετε έγκυος. Ο κίνδυνος να γεννηθεί το μωρό με προβλήματα δεν αυξάνεται λόγω χημειοθεραπείας.

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;
Πάντα να στέλνετε τα δείγματα όταν ζητούνται. Είναι σημαντικό το δείγμα ούρων να περιλαμβάνει τα πρώτα ούρα της ημέρας.
Μην μείνετε έγκυος όταν βρίσκεστε σε περίοδο παρακολούθησης. Η εγκυμοσύνη θα αντιγράψει τα επίπεδα της χοριονικής γοναδοτροπίνης που θα υπάρχουν εάν η μύλη ξαναμεγαλώνει, κάνοντας δυσκολότερο τον εντοπισμό μιας επανεμφάνισης. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε το τμήμα παρακολούθησης ότι είστε έγκυος.
Εάν τα επίπεδα της χοριονικής γοναδοτροπίνης είναι πάνω από το φυσιολογικό, μη χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά χάπια, γιατί η χρήση τους μπορεί να παρατείνει τη ζωή υπολειπόμενων μυλικών κυττάρων. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αντισυλληπτικά χάπια, τότε περιμένετε μέχρι τα επίπεδά σας γίνουν φυσιολογικά και τότε συζητήστε το με τον παθολόγο ή τον γυναικολόγο σας. Μην ξεκινήσετε τα αντισυλληπτικά χωρίς να ενημερώσετε το τμήμα παρακολούθησης. Προφυλακτικά με σπερματοκτόνο, κρέμες και ζελέ είναι τα αντισυλληπτικά μέτρα που συνιστώνται την περίοδο που οι εξετάσεις σας δεν είναι φυσιολογικές. Όπως όλων των ειδών οι τρόποι αντισύλληψης, έτσι και αυτά δίνονται δωρεάν από τον παθολόγο σας ή το νοσοκομείο.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ανασκόπηση
Έχω καρκίνο;
Εάν είχατε υδατιδόμορφη εισβολική μύλη, τότε δεν έχετε καρκίνο. Παρόλα αυτά, ένα μικρό ποσοστό μαζικών εγκυμοσύνων μπορούν να εξελιχθούν σε χοριοκαρκίνωμα, το οποίο είναι μια μορφή καρκινώματος. Ευτυχώς, είναι μια μορφή καρκίνου που θεραπεύεται 100% επιτυχώς.

Υπάρχει κίνδυνος θανάτου;
Και βέβαια, ΟΧΙ. Στις μέρες μας, οι γυναίκες δεν πεθαίνουν από υδατιδόμορφη ή εισβολική μύλη και διαφέρει μόνο σπάνια από το χοριοκαρκίνωμα.

Νιώθω διαφορετικά με την υδατιδόμορφη μύλη – Τι μπορώ να κάνω;
Είναι ένα πολύ κοινό συναίσθημα. Δεν υπάρχει τίποτα αφύσικο στον μυλικό ιστό. Ο τροφοβλαστικός ιστός υπάρχει σε κάθε εγκυμοσύνη και είναι φυσιολογικό. Η μύλη διαφέρει μόνο στο ότι η ανάπτυξή της τροφοβλάστης δεν σταμάτησε την σωστή στιγμή. Δεν μεγαλώσατε κανένα τέρας ή κάποιο αφύσικο ιστό μέσα σας. Ήταν απλά μια εγκυμοσύνη που δεν είχε κάποιο μωρό να την ελέγχει. Είστε η ίδια γυναίκα που ήσασταν πριν, και εκτός εάν αναπτύξετε χοριοκαρκίνωμα, δεν έχετε καρκίνωμα.

Μπορώ να ξεκινήσω το αντισυλληπτικό χάπι όταν παρακολουθούμαι;
Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά χάπια όταν τα επίπεδα της χοριονικής γοναδοτροπίνης είναι αυξημένα. Ο λόγος είναι ότι το χάπι μπορεί να κάνει τον μυλικό ιστό να μεγαλώσει και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να χρειαστείτε περαιτέρω θεραπεία. Εάν αποφασίσατε να πάρετε το χάπι, πρέπει να το πείτε στον παθολόγο σας και στο τμήμα παρακολούθησης. Είναι πολύ σημαντικό.

Τι άλλα αντισυλληπτικά μέτρα υπάρχουν;
Το προφυλακτικό μαζί με σπερματοκτόνο είναι κατάλληλα και αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Η μέθοδος ρυθμού, η μέθοδος διαγράμματος της θερμοκρασίας και το κολπικό mucus είναι όλες αποτελεσματικές, παρόλο που η αποτελεσματικότητα τους ποικίλει. Η σπείρα καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιηθεί μέχρι τα επίπεδα χοριονικής γοναδοτροπίνης να γίνουν φυσιολογικά. Μπορείτε να ξεκινήσετε το χάπι όταν τα επίπεδα χοριονικής γοναδοτροπίνης σας γίνουν φυσιολογικά (δείτε παραπάνω). Γενικότερα, καλό θα ήταν, να μιλήσετε στον γιατρό σας ή κάποιον από το τμήμα παρακολούθησης.

Πόσο θα κρατήσει η διαδικασία παρακολούθησης;
Η συντομότερη περίοδος για ολοκληρωμένη και μερική μύλη είναι 6 μήνες. Εάν κάνετε θεραπεία, τότε θα είστε υπό παρακολούθηση για να επιβεβαιωθεί ότι τα επίπεδα χοριονικής γοναδοτροπίνης παραμένουν φυσιολογικά.

Μπορώ να μείνω έγκυος ξανά;
Ναι. Μια μαζική εγκυμοσύνη δεν επηρεάζει τη γονιμότητα σας. Πολλές γυναίκες έχουν γεννήσει μετά από μαζική εγκυμοσύνη.

Θα έχω και άλλη υδατιδόμορφη μύλη;
Είναι πιθανό αλλά σπάνιο. Οι πιθανότητες σε σχέση με μια γυναίκα που δεν είχε ποτέ υδατιδόμορφη μύλη είναι 1 στα 1200. Εάν είχατε μια μύλη, οι πιθανότητες αυξάνονται στο 1 στα 80. Εάν είχατε ήδη δυο μύλες, ο κίνδυνος τρίτης είναι 1 στις 6. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι πιθανότητες μιας απόλυτα φυσιολογικής εγκυμοσύνης είναι πολύ μεγάλες.

Είναι πιθανόν να έχω αποβολή;
Δεν ξέρουμε σίγουρα, αλλά η απάντηση είναι ‘μάλλον όχι’.

Εάν χρειαστώ χημειοθεραπεία, διατρέχω μεγαλύτερο κίνδυνο το μωρό μου να βγει παραμορφωμένο σε μελλοντική εγκυμοσύνη;
Δεν μπορούμε να δώσουμε αρνητική απάντηση με σιγουριά.

Θα πρέπει να περιμένω 6 μήνες μέχρι να ξαναμείνω έγκυος;
Για ολοκληρωμένες και μερικές εγκυμοσύνες, η απάντηση συνήθως είναι ‘ναι’. Θα πρέπει να περιμένετε 6 μήνες για να αφήσετε χρόνο σε τυχόν κρυμμένα κύτταρα από τη μύλη να αρχίσουν να μεγαλώνουν. Εάν υπάρχουν, τότε τα επίπεδα της χοριονικής γοναδοτροπίνης θα αυξηθούν και θα δοθεί θεραπεία για να σκοτωθούν τα κύτταρα. Έξι μήνες μπορεί να μοιάζει μεγάλο διάστημα για να περιμένετε, αλλά με αυτό τον τρόπο είμαστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές. Μην δοκιμάσετε να μείνετε έγκυος πριν σας πει ο γυναικολόγος σας ότι είναι ασφαλές.

Μπορώ να κάνω τίποτα για να μειώσω τον κίνδυνο επανεμφάνισης;
Όχι.

Μπορεί ο σύντροφός μου να κολλήσει τίποτα από μένα λόγω της μύλης;
Όχι.

Ιατρική Ορολογία
Προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερους ιατρικούς και επιστημονικούς όρους. Εδώ θα βρείτε μια εξήγηση των όρων που χρησιμοποιήσαμε και άλλους που μπορεί να συναντήστε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας.

Ανάλυση (τεστ)
Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο όταν θέλουν να μετρήσουν κάτι χημικά. Η χοριονική γοναδοτροπίνη συνήθως αναλύεται με Radio Immune Assay (RIA).

Διαστολή και Απόξεση (Δ&Α)
Η διαδικασία διαστολής και απόξεσης είναι μια μικρή επέμβαση όπου το άνοιγμα του τραχήλου διαστέλλεται και η επένδυση του τραχήλου αποξένεται, με την βοήθεια ενός αιχμηρού εργαλείου που λέγεται curette. Όταν αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται κατά την πρόωρη εγκυμοσύνη ονομάζεται ‘Εκκένωση των υπολειπόμενων προϊόντων της σύλληψης’ (ERPC – Evacuation of Retained Products of Conception).

Έμβρυο
Το μωρό στα πρόωρα στάδια της εγκυμοσύνης.

Έμβρυο
Το αγέννητο μωρό

Ανθρώπινη Χοριονική Γοναδοτροπίνη
Είναι μια σημαντική ορμόνη που αναπτύσσεται κατά την εγκυμοσύνη. Παράγεται από τα τροφοβλαστικά κύτταρα. Η χοριονική γοναδοτροπίνη χρησιμοποιείται σε τεστ εγκυμοσύνης και είναι η ορμόνη που χρησιμοποιείται και στο τμήμα παρακολούθησης για τη μέτρηση των μαζικών εγκυμοσύνων. Βιολογικά, η λειτουργία της χοριονικής γοναδοτροπίνης είναι να διατηρεί την εγκυμοσύνη.

Μετάσταση
Η διαδικασία με την οποία εξαπλώνεται ο καρκίνος.

Μύλη
Μια μάζα κυττάρων. Οι πιο κοινές μύλες είναι οι σκουρόχρωμες κηλίδες του δέρματος, οι οποίες είναι μάζες ή μύλες σκουρόχρωμων κυττάρων του δέρματος. Η υδατιδόμορφη μύλη είναι μια μάζα τροφόβλαστων κυττάρων. Αυτά τα δύο δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Πλακούντα
Ο πλακούντας είναι ένα όργανο με το οποίο τρέφεται το έμβρυο και με το οποίο τα sate προϊόντα απομακρύνονται. Τα κύτταρα που βρίσκονται μεταξύ της μητέρας και του μωρού είναι τροφοβλάστη που δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί.

RIA
Είναι ένας πολύ ευαίσθητος τρόπος μέτρησης, που χρησιμοποιεί ραδιενεργούς ανιχνευτές (ισότοπα). Γίνεται μόνο σε εργαστήρια που τηρούν τους κανόνες ασφαλείας.

Τροφοβλάστη
Η τροφοβλάστη ή chorion είναι το λεπτό στρώμα κυττάρων που χωρίζει τη μητέρα από το μωρό.

Όγκος
Βασικά, ένας όγκος που έχει πρηστεί είναι παρόμοιος με τη μύλη. Κάθε μάζα κυττάρων που βρίσκεται σε λάθος μέρος μπορεί να ονομαστεί όγκος. Δεν σημαίνει ότι τα κύτταρα είναι καρκινογενή.

Μήτρα
Είναι ένα μυϊκό όργανο, μέσα στο οποίο μεγαλώνει το έμβρυο. Επενδύεται από ένα λεπτό στρώμα ιστού που ονομάζεται ‘ενδομήτριο’. Αυτό επιτρέπει στο γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί και το έμβρυο να μεγαλώσει. Τα κύτταρα του ενδομητρίου είναι αυτά που σπάνε κάθε μήνα και προκαλούν την περίοδο. Τα ίδια κύτταρα είναι που αποξένονται στη διαδικασία διαστολής και απόξυσης (Δ&Α).
Στέφανος Χανδακάς
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια