Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΝΤΟΜΑΤΑ 🍅🍅

Τα πάντα για τη ντομάτα από τον Ηλία Μαμαλάκη:
Πριν ξεκινήσω να σας μιλήσω για τις γεμιστές ντομάτες θα ήθελα να σας πω ότι η ντομάτα γεννήθηκε στην Νότιο Αμερική. Την φέραν οι πρώτοι κατακτητές και την θεωρούσαν ένα δηλητηριώδες φυτό. Παρά ταύτα λόγω του στιλπνού δέρματός της, του έντονου κόκκινου χρώματος, την φύτεψαν σαν διακοσμητικό και στη συνέχεια την ονόμασαν «Μήλο της Αγάπης» ή «Χρυσόμηλο».
Κάποια στιγμή λόγω της ευφυΐας ενός μεγάλου φυσικού ανακάλυψαν ότι τρώγεται και πραγματικά όλα αλλάξανε στη διατροφή της Ευρώπης και κυρίως της Νοτίου Ευρώπης.
Σήμερα μετά από μερικές εκατοντάδες χρόνια η ντομάτα είναι ουσιαστικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής και χρησιμοποιείται σχεδόν παντού.
ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Η ντομάτα δεν έχει ίχνος από λιπαρά και επομένως δεν έχει χοληστερίνη. Γλυκίζει ελαφρά και περιέχει περίπου 4% φυσική ζάχαρη. Δεν έχει αλάτι και έχει βιταμίνη C και Α, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο. Δεν θα την φάμε ποτέ για τις πρωτεΐνες της γιατί έχει ελάχιστες. Περιέχει όμως ικανή ποσότητα λυκοπενίου, μια ουσία που ανήκει στην οικογένεια των καροταινοειδών , ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό που αυξάνει την απόδοσή του αν η ντομάτα μαγειρευτεί ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η ντομάτα στην διατροφή μας.
Πέραν από αυτό η άτιμη η ντομάτα είναι και πεντανόστιμη. Είναι σαρκώδης και αντιστέκεται ελαφρά στο δάγκωμα και έχει δύο χαρακτηριστικά έντονα στη γεύση της. Το ένα είναι η γλυκύτητα και το άλλο είναι η οξύτητα. Δύο αντικρουόμενες γεύσεις που μέσα στη σάρκα της ντομάτας ισορροπούν απόλυτα.
ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ
Βλέπω πολλές φορές να διαλέγετε αγουρωπές ντομάτες στον μανάβη σας, πράγμα που θεωρώ μεγάλο λάθος, γιατί η άγουρη ντομάτα δεν βγάζει όλη τη γεύση. Θέλουμε πάντοτε να διαλέγουμε τόσες ντομάτες όσες θα χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες δύο μέρες και όχι παραπάνω και που να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά. Να μην έχουν κτυπήματα, να είναι στιλπνές, να έχουν όμορφο χρώμα κατακόκκινο και οπωσδήποτε να είναι ώριμες. Εάν διατηρούν και ένα μικρό μέρος από το κοτσανάκι, τότε τα πράγματα είναι τέλεια.
Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Απ’ όποια μεριά και αν δείτε τη ντομάτα είναι μια κούκλα. Το κατακόκκινο χρώμα της ταιριάζει πάρα πολύ με το πράσινο χρώμα και η αισθησιακή γεύση της αναζητά μια σειρά από προϊόντα. Εάν την κόψετε εγκαρσίως θα δείτε μια καρδιά να ανοίγεται μπροστά σας, εάν την κόψετε στη μέση θα δείτε να αναπτύσσεται σχεδόν με απόλυτη ακρίβεια ένα σχήμα με 4 θύλακες και πολλές ακτίνες. Κάτι σαν αστέρι. Η φύση όταν έχει κέφια κάνει θαύματα. Αλλά και όταν βλέπετε πολλές ντομάτες μαζί είναι ένα όνειρο η μια δίπλα στην άλλη.

Για να φτιάξετε λοιπόν κατ’ αρχήν ένα ταψί ντομάτες γεμιστές χρειάζεστε αρκετές ντομάτες, ούτε πολύ μεγάλες ούτε πολύ μικρές. Για να έχετε όμορφα , αλλά και γευστικά αποτελέσματα ανάμεσα από τις ντομάτες βάλτε και μερικές πιπεριές.

Πάρτε ένα άδειο ταψί, βάλτε μέσα τις ντομάτες ολόκληρες και τις πιπεριές που διαλέξατε να δείτε πόσες ακριβώς χωράνε και τόσες θα χρησιμοποιήσετε.
Όλες αυτές που θα χρησιμοποιήσετε τις πλένετε καλά με άφθονο κρύο νερό.
Το πρώτο πράγμα που ακολουθεί είναι να αδειάσετε τις ντομάτες από την ψίχα τους, προσωπικά τις κόβω από την μεριά της λείας επιφάνειας κόβοντας ένα λεπτό καπάκι. Βάζω το κουταλάκι μέσα και τις αδειάζω. Συγκεντρώνω την ψίχα σε ένα μπολ. Την αλέθω λίγο στο μίξερ για να την χρησιμοποιήσω στη γέμιση. Στις πιπεριές απλά κόβουμε το καπάκι με το κοτσάνι , αφαιρούμε σπόρους και την άσπρη σάρκα που έχει στο εσωτερικό της και επειδή τις θεωρούμε αρκετά σκληρές στο μαγείρεμα πράγμα που σημαίνει ότι θέλουν περισσότερη ώρα από τις ντομάτες, τις ζεματάμε ελαφρά για να μαλακώσουν.
Αν πούμε θεωρητικά ότι θα γεμίσουμε 12 μέτριες ντομάτες και 2 πιπεριές χρειάζομαι 4 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη, αν τα λειώσετε στο μπλέντερ σας ακόμα καλύτερα.
Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο ρύζι θα χρησιμοποιήσετε ; Οι παλιές νοικοκυρές λοιπόν βάζανε μια γερή κουταλιά της σούπας ρύζι για κάθε ντομάτα.
Προσωπικά εγώ θα βάλω 1 ½ κουταλιά. Συγκεντρώστε λοιπόν το ρύζι σε ένα μπολ και ξεκινήστε.

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνετε 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί ρίχνετε το τριμμένο κρεμμύδι, το σοτάρετε καλά ανακατεύοντας συνέχεια και πριν προφτάσει να πάρει χρώμα ρίχνετε μέσα το ρύζι, ανακατεύοντας καλά.

Προσθέτετε την αλεσμένη ψίχα της ντομάτας μαζί με 1 φλιτζανάκι του καφέ νεράκι. Βάζετε τις 2 κουταλιές σταφίδες μαύρες ξεκουκούτσωτες, βάζετε άλλες 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι, 1 φλιτζάνι τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο και 1 φλιτζάνι του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο. Αλατίζετε καλά. Σβήνετε το μάτι και αφήνετε τη γέμιση να χλιαρέψει.
Γεμίζετε τις ντομάτες και τις πιπεριές με τη γέμιση και ανάμεσα από τις ντομάτες τοποθετείτε πατάτες χοντροκομμένες. Ρίχνετε μέσα στο ταψί 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό και περιχύνετε σιγά-σιγά με 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε τις ντομάτες με λίγη γαλέτα.

Τις βάζετε στο φούρνο και τις ψήνετε στους 180ο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά και μέχρι να ψηθεί καλά το ρύζι και να μελώσουν. Μην τις φάτε αμέσως. Αφήστε τις να κρυώσουν, να σκορπιστούν τα αρώματα της ντομάτας παντού.
Συνοδεύστε τις με τυρί φέτα, ένα ποτήρι Ξινόμαυρο από τη Μακεδονία και φρέσκο ψωμί.
Σημείωση 1. εναλλακτικά ετούτη τη συνταγή μπορείτε να την παρασκευάσετε με πλιγούρι αντί για ρύζι. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.

Σημείωση 2. οι ντοματούλες μικρού μεγέθους μπορούν να γεμίσουν και με γέμιση που μπορεί να είναι μαγειρεμένα ψαρικά (γαρίδες, καραβίδες) ανακατεμένες με μαγιονέζα χωρίς να μαγειρευτούν περαιτέρω σαν ορεκτικά σε μπουφέ.

Σημείωση 3. πολλοί συνηθίζουν να τρώνε τις ντομάτες με γέμιση που περιέχει κιμά. Στην περίπτωση αυτή για το παραπάνω ταψί που μαγειρέψαμε προσθέστε στη γέμιση πριν ρίξετε το ρύζι περίπου 200 γραμ μοσχαρίσιο κιμά περασμένο δύο φορές. Μαγειρεύτε το καλά ανακατεμένο με το κρεμμύδι και κατόπιν προσθέστε 1 κοφτή κουταλιά ρύζι για κάθε ντομάτα. Κατά τα άλλα συνεχίστε κανονικά .

Σημείωση 4. αν δεν σας αρέσει η σταφίδα και το κουκουνάρι απλώς μην τα βάλετε.

Σημείωση 5. γεμιστά γίνονται και στην κατσαρόλα, όπου μπορούν κάλλιστα να εμπλουτιστούν και με μερικά γεμισμένα κολοκύθια, αλλά πιθανόν και μια πατάτα γεμιστή.

Στην περίπτωση λοιπόν αυτή τα σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά στην κατσαρόλα με μπόλικο ζουμάκι και στο τέλος τα αβγοκόβετε με 2 αβγά και το χυμό ενός λεμονιού. Η γεύση αλλάζει ριζοσπαστικά, αλλά είναι μεγαλειώδες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια