Το καλαμάρι θέλει τέχνη

Το καλαμάρι είναι μια πρώτη ύλη που απαιτεί ποιότητα στην περιποίηση.
Αν δεν ψηθεί καλά, είναι αηδιαστικό, ενώ με το πολύ ψήσιμο γίνεται "λάστιχο".
Ο κανόνας λέει 5 λεπτά για γρήγορο μαγείρεμα ή 25 λεπτά για αργό.
Διαλέγετε και παίρνετε, ανάλογα με την παρασκευή και το χρόνο που θέλετε.
Εννοώ ότι ένα καλαμαράκι με απωανατολίτικο στυλ ανήκει στην κατηγορία των 5 λεπτών.
Κρασάτο ή στιφάδο απαιτεί τα 25 λεπτά για να μελώσει η σάλτσα, να ξαναμαλακώσει το καλαμάρι και να διαποτιστεί από τη σάλτσα.

Βέβαια, δεν γίνεται μόνο μαγειρευτό.
Προσωπικώς, το λατρεύω ψητό στη σχάρα, τηγανητό σε ροδέλες, ψητό και ψιλοκομμένο επάνω σε σαλάτα που μπορεί να περιέχει και όσπρια (οπότε μπορεί να μπει ακόμη και ζεστό), σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού (κρουτόν). Επίσης συνδυάζετε απίστευτα με όσπρια, τόσο στο σερβίρισμα όσο και σε κοινό μαγείρεμα.

Μια πρωτότυπη μαγειρική πρόταση: Κόβουμε το κεφάλι με τα πλοκάμια και την άκρη (τον κώνο) του σώματος (τα οποία χρησιμοποιούμε σε μια σαλάτα). Καθαρίζουμε το κυλινδρικό σώμα που έμεινε από το εσωτερικό και το κόβουμε οριζόντια, από το κεφάλι προς την ουρά, φτιάχνοντας μαι φαρδιά λωρίδα.
Με τη λωρίδα αυτή τυλίγουμε φιλέτο ψαριού, μαζί με αρωματικά βότανα και ψήνουμε το όλον, πασπαλισμένο με τριμμένη φρυγανιά, μέσα σε ένα ταψάκι όπου έχουμε ρίξει ελαιόλαδο και κρασί.
Αλέξανδρος Γιώτης

Related Posts