Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΔΙΑΚΟΠΕΣ - ΚΡΗΤΗ το μεγάλο νησί

Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και τόπος διακοπών για περίπου τρία εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Το νούμερο αυτό θα είχε πολύ μικρότερη αξία αν όλοι αυτοί έρχονταν, περνούσαν τις διακοπές τους και δεν ξαναγύριζαν ποτέ.
Αυτό όμως δεν συμβαίνει γιατί η Κρήτη μπαίνει στην καρδιά χιλιάδων επισκεπτών, που επιστρέφουν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για να απολαύσουν την ομορφιά του νησιού, την φιλοξενία των κατοίκων του, τον καλό καιρό και τις καθαρές θάλασσες.
Η Κρήτη από άκρη σε άκρη έχει 250 χιλιόμετρα μήκος και πλάτος που ποικίλλει από 15 χιλιόμετρα στο πιο στενό σημείο, μέχρι 65 χιλιόμετρα στο πιο φαρδύ. Το μέγεθος της Κρήτης και η ποικιλία των τοπίων της ξεγελάει τον επισκέπτη που συχνά χάνει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα νησί.
Η Κρήτη βρίσκεται στη Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο. Εχει μήκος 260 χμ και πλάτος 60 χμ, και είναι ένα νησί γεμάτο αντιθέσεις.
Στα βόρεια υπάρχουν αναρίθμητα θέρετρα και μεγάλες πόλεις:
- το Ηράκλειο με 200.000 κατοίκους,
- τα Χανιά με 100.000,
- το Ρέθυμνο με 30.000 περίπου καθως και οι πολύ μικρότερες Αγιος Νικόλαος και Σητεία.
Στα Νότια υπάρχουν μονάχα κωμοπόλεις με μεγαλύτερες την Ιεράπετρα, το Τυμπάκι, τις Μοίρες και την Παλαιόχωρα.
Τα νότια παράλια είναι ιδανικά για τον περιηγητή που ψάχνει ήσυχες, απομονωμένες παραλίες, αν κι αυτό γίνεται δυσκολότερο χρόνο με το χρόνο. Τα νότια επίσης είναι το ιδανικό μέρος αν θέλετε να εξασκηθείτε στην οδήγηση σε στενούς, γεμάτους στροφές δρόμους.

Το εσωτερικό του νησιού είναι το λιγότερο γνωστό κομμάτι της Κρήτης. Αποτελεί το κεντρικό, ορεινό τμήμα του νησιού. Οι δρόμοι είναι άσχημοι (αν κι οι περισσότεροι ασφαλτοστρωμένοι) και η οδική σήμανση δεν βοηθάει ιδιαίτερα.
Αν αναζητάτε μικρά παραδοσιακά χωριά χωρίς τουριστικές επιγραφές, τότε αυτό είναι το μέρος που θα τα ψάξετε.
Εδώ επίσης θα συναντήσετε τους αληθινούς Κρητικούς: συνήθως ηλικιωμένους ανθρώπους, περήφανους και φιλικούς, με αίσθηση του χιούμορ, πρόθυμους να σας βοηθήσουν όπου μπορούν και να σας κεράσουν μια "ρακή" (το γνωστό τοπικό ποτό). Οταν τους συναντήσετε στο δρόμο μην παραλείψετε να τους καλημερίσετε, γρήγορα θα καταλάβετε πόσο επιζητούν την επαφή με τους "ξένους".
Κρήτη, παραλίες και ψηλά βουνά
Ποιο άλλο νησί της Ελλάδας, εκτός από την Κρήτη, προσφέρει περισσότερες από 100 παραλίες για να χαρείτε τον ήλιο και τη θάλασσα; Είτε ψάχνετε όμορφες μεγάλες αμμουδιές, μικρά κολπάκια, παραλίες με ρηχά νερά κατάλληλα για μικρά παιδιά ή απομονωμένες παραλίες για γυμνισμό, θα τις βρείτε όλες στην Κρήτη.
Ποιο νησί προσφέρει χιονοσκέπαστες βουνοκορφές που αγγίζουν τα 2,5 χιλιόμετρα σε ύψος, που στην αγκαλιά τους κρύβουν όμορφα οροπέδια, άλλα κατοικημένα κι άλλα όχι; Η Κρήτη είναι ορεινό νησί και αυτό σημαίνει χιλιάδες μονοπάτια για όσους ζητάνε την επαφή με τη φύση μέσα από την πεζοπορία, την ορειβασία και την αναρρίχηση.
Η Κρητική Φύση
Σε ποιο άλλο μέρος της Ελλάδας θα βρείτε τη τεράστια ποικιλία τοπίων που προσφέρει η Κρήτη, όπως δάση από καστανιές και βελανιδιές, εξωτικά φοινικοδάση δίπλα σε όμορφες παραλίες, εύφορες πεδιάδες που ευωδιάζουν οι πορτοκαλιές και οι λεμονιές κάθε Ανοιξη ή χρυσίζουν τα ώριμα τσαμπιά από τα σταφύλια κάθε καλοκαίρι, λόφους καλυμμένους με χιλιάδες ελαιόδεντρα που τα φύλλα τους ασημίζουν με το φύσημα του ανέμου, αλλά και λόφους γυμνούς, που πάνω στις κοφτερές πέτρες και τα βράχια η ζωή με πείσμα βρίσκει τον τρόπο να βλαστήσει και να προσφέρει καταφύγιο σε δεκάδες μικρά πουλιά και ζώα;
Κρήτη, ιστορία και σύγχρονες υποδομές
Σε ποιο άλλο ελληνικό νησί θα ξεναγηθείτε σε μινωικά παλάτια που χτίστηκαν πριν από τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια, θα περπατήσετε σε ρωμαϊκά πλακόστρωτα, θα θαυμάσετε βυζαντινούς ναούς, θα εξερευνήσετε φρούρια βενετσιάνικα και τούρκικα, όπου όλα αυτά συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης, του νησιού με τον αρχαιότερο ευρωπαϊκό πολιτισμό;
Που αλλού, εκτός από την Κρήτη, θα βρείτε τα πιο μοντέρνα τουριστικά θέρετρα που προσφέρουν φιλοξενία και διασκέδαση μέρα και νύχτα σε χιλιάδες επισκέπτες, ενώ λίγα χιλιόμετρα παραπέρα δεκάδες χωριά ακολουθούν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής διαφυλάσσοντας την παράδοση, την γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους
Κρήτη, για όλα τα γούστα
Η Κρήτη είναι ένα νησί για κάθε ηλικία, για κάθε πορτοφόλι, για όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις. Αν στις διακοπές σας θέλετε να βρεθείτε σε ένα πολυτελές θέρετρο, όπου θα φροντίσουν να εξυπηρετήσουν κάθε επιθυμία σας και να σας προσφέρουν μοναδική άνεση και υπηρεσίες, τότε προτιμήστε τα πολυτελή ξενοδοχεία στην Ελούντα. Αν σας αρέσει η κίνηση και η ζωντάνια της πόλης, αλλά ταυτόχρονα θέλετε ρομαντική ατμόσφαιρα και βόλτες σε γραφικά στενά μιας άλλης εποχής, τότε θα σας ενθουσιάσουν τα Χανιά και το Ρέθυμνο.&
Αν θέλετε έντονη νυκτερινή ζωή, φτηνά ποτά και δυνατή μουσική, τότε τα δεκάδες μπαρ στη Χερσόνησο, τα Μάλια και τον Πλατανιά σας περιμένουν για να σας κρατήσουν άγρυπνους κάθε νύχτα των διακοπών σας. Το μεσημέρι θα συνέρθετε από τις καταχρήσεις της προηγούμενης βραδιάς με δροσιστικούς χυμούς φρούτων και βουτιές στην πισίνα, ώστε το βράδυ να είστε έτοιμοι ξανά για άλλο ένα πάρτι μέχρι την ανατολή του ήλιου.
Οσο για σας που προτιμάτε ήρεμες, ξένοιαστες διακοπές δίπλα στη θάλασσα, στην Κρήτη υπάρχουν πολλά μέρη που θα σας τις προσφέρουν. Σημειώστε μερικά ονόματα, όπως Παλιόχωρα, Σούγια, Μπαλί, Σίσσι, Φραγκοκάστελλο, Πλακιάς, Λουτρό, Αγία Γαλήνη, Αγιος Παύλος, Μύρτος, Λέντας, Μακρύγιαλος, Ζάκρος. Είναι λίγα από τα μέρη που μπορείτε να περάσετε τις διακοπές σας οικονομικά, χωρίς ένταση και φασαρία, απολαμβάνοντας ατέλειωτες βουτιές στην γαλάζια θάλασσα και ρομαντικές βόλτες στην αμμουδιά με το φως του φεγγαριού.
Κρήτη, το μεγάλο και όμορφο νησί
Οπου κι αν βρεθείτε τελικά στην Κρήτη, να θυμάστε ότι ανεξάντλητες είναι οι διαφορετικές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα την Κρήτη και κάθε μια από αυτές σας επιφυλάσσει διαφορετικές εκπλήξεις και εικόνες που εναλλάσσονται διαρκώς μπρος στα μάτια σας.
Απολαύστε βόλτες με το αυτοκίνητο ακολουθώντας τις ακτές της Κρήτης, ή σε στενούς δρόμους στην ενδοχώρα που είναι διάσπαρτη με όμορφα μικρά χωριά. Περπατήστε τα φαράγγια της ή ανεβείτε στις κορυφές των βουνών της. Κολυμπήστε στις παραλίες της, κάντε θαλασσινά σπορ, φορέστε μια μάσκα και ανακαλύψτε τη μαγεία των βυθών της ή απολαύστε τη ζέστη του ήλιου ξαπλωμένοι στην αμμουδιά.
Επισκεφτείτε τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, περάστε ένα μορφωτικό κι ευχάριστο πρωινό στον Θαλασσόκοσμο, ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία στην νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, παίξτε γκολφ με την παρέα σας ή ξαναγίνετε παιδιά σε ένα από τα πέντε waterpark στην Κρήτη.
Ότι κι αν επιθυμήσετε η Κρήτη μπορεί να σας το προσφέρει, γιατί η Κρήτη είναι μεγάλη, είναι όμορφη και πάντα φροντίζει τους επισκέπτες της με τον καλύτερο τρόπο.

Κρήτη, Διαδρομές και Αξιοθέατα στην Κρήτη
Δυτική Κρήτη
ΧΑΝΙΑ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Ανατολική Κρήτη
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ο Γύρος της Κρήτης σε 36 μέρες
Παραλίες στην Κρήτη
Σε ολόκληρο το νησί της Κρήτης υπάρχουν θαυμάσιες παραλίες, τόσο οργανωμένες όσο και πιο απομακρυσμένες.
Μπορεί οι δεύτερες να μην προσφέρουν κάποιες ανέσεις, σίγουρα όμως προσφέρουν έλλειψη πολυκοσμίας, πιο "παρθένο" περιβάλλον και αυτή την πολυπόθητη αίσθηση ηρεμίας και απομόνωσης στη φύση, που τόσο έχουμε ανάγκη μερικές φορές.
Για μας που ανήκουμε σ' αυτούς που αναζητούν τη δεύτερη κατηγορία η νότια Κρήτη προσφέρει αρκετές επιλογές ακόμα. Λέω "ακόμα", γιατί είναι συνηθισμένο φαινόμενο, σε απομακρυσμένα μέρη να εμφανίζεται ξαφνικά κάποια ταβέρνα ή απλά κάποιος που νοικιάζει ομπρέλες και να καταστρέφει την ομορφιά της "άγριας" φύσης.

Οσο αφορά τις οργανωμένες παραλίες, θαυμάσιες είναι:
  1. η παραλία στην Αγία Πελαγία, 20 χμ από το Ηράκλειο προς τα δυτικά. Ομορφος, κλειστός κόλπος, προφυλαγμένος από τα μελτέμια. Υπάρχουν πολλές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και μεγάλα ξενοδοχεία. Ιδιαίτερα πολυσύχναστο μέρος.
  2. η παραλία της Λυγαριάς, λίγο πριν την προηγούμενη. Λιγότερο ανεπτυγμένο μέρος και λιγότερος κόσμος
  3. η παραλία του Μονοναύτη. 1 χμ μετά τη διασταύρωση της Αγίας Πελαγίας στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε τις πινακίδες. Πολύ μικρότερη από τις προηγούμενες, πιο ευπαθής στα μελτέμια αλλά και πιό ήσυχη.
  4. τα λιμανακια στη Χερσόνησσο. Μικροί, όμορφοι, προφυλαγμένοι απο τον καιρό κολπίσκοι. Φυσικά γεμάτοι κόσμο.
  5. η παραλία της Σταλίδας
  6. η παραλία κοντά στον αρχαιολογικό χώρο στα Μάλια
  7. η παραλία της Ελούντας
  8. η παραλία στο Βάϊ
  1. η παραλία του Μακρύγιαλου
  2. οι παραλίες της Ιεράπετρας
  3. η παραλία του Κερατόκαμπου, στη Βιάννο
  • η παραλία στα Μάταλα και τμήμα της παραλίας του Κομού
  • η παραλία της Αγίας Γαλήνης
  • η παραλία του Αγιου Παύλου
  • η παραλία της Πρέβελης, μόνο που θα πρέπει να κατέβετε με τα πόδια μέχρι αυτήν. Φυσικά έτσι θα απολαύσετε και το καταπληκτικό φαράγγι με τους φοίνικες.
  • το Δαμνόνι, ο Πλακιάς και η παραλία "Σούδα", 2 χμ δυτικά του Πλακιά
  • η παραλία στο Φραγκοκάστελο
  • η παραλία του Λουτρού
  • οι παραλίες της Παλιόχωρας
  • το Ελαφονήσι
  • η αχανής παραλία στα Φαλάσσαρνα
  • η παραλία του Σταυρού στη χερσόνησο της Σούδας
  • η παραλία στην Αλμυρίδα και τις Καλύβες
  • η παραλία από την Γεωργιούπολη μέχρι τον Πετρέ
  • η παραλία στο Μπαλί. Τρείς προφυλαγμένοι κολπίσκοι, με περισσότερο ενδιαφέροντα τον τελευταίο (πιο βόρειο).

Παραλίες για φυσιολάτρες στην Κρήτη
Ας μιλήσουμε τώρα και για τις λιγότερο γνωστές παραλίες, αυτές που θα απαιτήσουν κάποια προσπάθεια για να τις προσεγγίσετε, είτε οδήγημα σε κάποιο στενό, γεμάτο στροφές δρόμο (ή χωματόδρομο), είτε κάποια μικρή πεζοπορία. Εξάλλου αυτή η δυσκολία στην πρόσβαση είναι που τις έχει προφυλάξει από την "ανάπτυξη".
Σε πολλές από αυτές έχετε τη δυνατότητα να επιδοθείτε στην απόλαυση του γυμνισμού, αν σας ενδιαφέρει. Γενικά στην Κρήτη δεν υπάρχουν επίσημες παραλίες γυμνιστών, αλλά σε πολλές απομονωμένες παραλίες θα δείτε αρκετούς γυμνιστές, ξένους και έλληνες, να απολαμβάνουν το μπάνιο τους χωρίς μαγιό. Παραλίες για γυμνισμό στην Κρήτη θα βρείτε αρκετές στις νότιες παραλίες, αλλά υπάρχουν μερικές και στα βόρεια.
  • Παραλίες για γυμνισμό στην βόρεια ακτή της Κρήτης είναι τα Λιμανάκια, δυτικά από την Χερσόνησο, μετά το ξενοδοχείο Κρέτα Μάρις. Η παραλία είναι μικρή και γεμίζει με ελάχιστα άτομα.
  • Στα ανατολικά παράλια της Κρήτης υπάρχουν θαυμάσιες παραλίες αλλά καμιά δεν θεωρείται κατάλληλη για γυμνισμό. Αν όμως εντοπίσετε κάποιο απομονωμένο και ήσυχο κολπάκι, τότε εσείς θα αποφασίσετε αν είναι ασφαλές να απολαύσετε το μπάνιο σας χωρίς μαγιό.
  • Απέναντι από την Ιεράπετρα υπάρχει το νησάκι Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι. Χρυσές αμμουδιές, γαλαζοπράσινα νερά και δάση από κέδρους. Ο πρώην παράδεισος των κατασκηνωτών. Από το καλοκαίρι του 2001 η κατασκήνωση δεν επιτρέπεται πια. Υπάρχουν 2 ταβέρνες και πηγαίνετε εκεί με καραβάκι από την Ιεράπετρα.
  • Μια θαυμάσια παραλία, τελείως έρημη υπάρχει ανάμεσα στη Μονή Κουδουμά και τον οικισμό του Αγιου Ιωάννη. Μπορείτε να φτάσετε εκεί από το χωριό Καπετανιανά από ένα δρόμο με πολλές στροφές, που σταματάει στον Αγιο Ιωάννη. Από εκεί θα συνεχίσετε με τα πόδια.
η παραλία της Ψιλής Αμμου. Είτε κατεβαίνετε τον χωματόδρομο από τον Κρότο μέχρι το σημείο που
θα δείτε από κάτω σας το φαράγγι του Τράχουλα (ή Ψιλής Αμμου), είτε φθάνετε στο ίδιο σημείο από το Λέντα ακολουθώντας το χωματόδρομο προς την Λούτρα. Προσπερνάτε την ταβέρνα της Λούτρας (όπου ενοικιάζονται και δωμάτια, αν θέλετε να μείνετε) και συνεχίζετε στον ανηφορικό χωματόδρομο, μέχρι την αρχή του φαραγγιού.
Η κατάβαση γίνεται με τα πόδια, διαρκεί 20 λεπτά και σας οδηγεί σε μια καταπληκτική παραλία, ημικυκλική, που περιορίζεται ολόγυρα από πανύψηλα βράχια με πολλές σπηλιές.
Τα βράχια της παραλίας προσφέρονται για μικρές, αναρριχητικές διαδρομές. Στην παραλία δεν υπάρχει τίποτα, γι αυτό καλό είναι να κρατάτε κάτι για φαγητό και πολύ νερό, μια και ο ήλιος της νότιας Κρήτης είναι καυτός ενώ δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου σκιά.
  • η παραλία του Δισκού ή Δυτικό , δυτικά από τον Λέντα. Υπάρχουν λίγα δωμάτια (πολύ περισσότερα θα βρείτε στο Λέντα), μερικές ταβέρνες και ένα μπαράκι. Εκτός από την μεγάλη, κεντρική παραλία υπάρχουν κάποια καταπληκτικά κολπάκια. Θα τα εντοπίσετε εξερευνώντας τους χωματόδρομους στην περιοχή.
  • η παραλία στο Αγιοφάραγγο , όμορφο φαράγγι που τελευταία άρχισε να γίνεται πολυσύχναστο λόγω εκδρομών που γίνονται εκεί με καραβάκια.
  • η Κόκκινη Αμμος (30 λεπτά με τα πόδια μέσα απότα Μάταλα) και η εκπληκτική παραλία του Κομού. Στον Κομό υπάρχει κάποιο τμήμα της παραλίας με ομπρέλες, υπάρχει όμως και ένα μεγαλύτερο τμήμα προς τα βόρεια με πολύ λιγότερο κόσμο. Είναι το τμήμα που προτιμούν οι γυμνιστές, αν και σιγά σιγά η δυνατότητα για γυμνισμό όλο και περιορίζεται. Η παραλία του Κομού (όπως και όλος ο κόλπος της Μεσαράς) είναι σημείο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα-Καρέττα. Κάποια σημεία περιφραγμένα με σύρμα, που θα δείτε στην παραλία, είναι θέσεις με αυγά της χελώνας.
  • <Ακριβώς πριν τον Αγιο Παύλο Ρεθύμνου, στρίβετε δεξιά και προχωράτε για λίγο στο χωματόδρομο μέχρι το τέρμα του. Εδώ θα βρεθείτε στην κορυφή ενός μεγάλου αμμόλοφου (όσο απόλαυση είναι η κατάβαση του τόσο μαρτύριο είναι η ανάβαση στη ζέστη του καλοκαιριού). Από κάτω σας εκτείνεται μια υπέροχη, "παρθένα" παραλία, από τις πιο όμορφες στην Κρήτη. Πρόβλημα είναι τα δυνατά μελτέμια. Τελευταία τοποθετήθηκαν λίγες ομπρέλες.
  • η παραλία Λίγκρες σε σημεία μακριά από τον κόσμο. Εκτεταμένη αμμουδιά με πολύ λίγο κόσμο. Υπάρχει μια ταβέρνα με πολύ λίγα δωμάτια. Εδώ φθάνετε από τον δρόμο που περνά από τα χωριά Κεραμές και Αγαλιανός.
  • τα μικρά κολπάκια ανάμεσα στο Δαμνόνι και το Σφηνάρι. Αφήστε το αυτοκίνητο στο Δαμνόνι και προχωρήστε με τα πόδια. Ο πρώτος κολπίσκος είναι καθιερωμένη παραλία για γυμνιστές.
  • η παραλία μετά το Ροδάκινο. Από την τελευταία παραλία με την ταβέρνα προχωράτε σε ένα χωματόδρομο ή πηγαίνετε με τα πόδια ανεβαίνοντας τον λοφίσκο που βλέπετε μπροστά σας. Από πίσω σας περιμένει μια εκτεταμένη κι ερημική παραλία. Βέβαια, η εικόνα αλλάζει τα Σαββατοκύριακα όπου μπορεί να υπάρχει αρκετός κόσμος.
  • Η παραλία της Ορθής Αμμου, 1 χμ ανατολικά από το Φραγκοκάστελο. Από τις ομορφότερες παραλίες στην Κρήτη.
  • Η παραλία Γλυκά Νερά στο Λουτρό. Είτε παίρνετε το πρωινό καϊκι από το Λουτρό είτε πεζοπορείτε στο ομαλό μονοπάτι επί 1 ώρα περίπου. Οπως κι αν πάτε η αίσθηση που δημιουργεί η απομονωμένη παραλία με τα πρασινογάλαζα νερά και τον τρομερό γκρεμό που ορθώνεται πάνω της είναι μοναδική. Αν διψάσετε σκάψτε λίγο στην άμμο, παγωμένο γλυκό νερό από τα Λευκά Ορη θα αρχίσει να αναβλύζει. Δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει και μέσα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να είναι από τις πιο κρύες θάλασσες στην Κρήτη.
  • Η παραλία του Αγιου Παύλου Χανίων , ανατολικά από την Αγία Ρουμέλη. Αχανής παραλία με το πολύ παλιό εκκλησάκι του Αγιου Παύλου κι ένα υπέροχο πευκοδάσος από πάνω της. Τώρα τελευταία έχει κτιστεί κάποια ταβέρνα. Φυσικά για να επισκεφτείτε την παραλία αυτή προϋποθέτει ότι έχετε διασχίσει το Φαράγγι της Σαμαριάς και αποφασίσατε να διανυκτερεύσετε στην Αγία Ρουμέλη.
  • η παραλία της Σούγιας
  • κάποτε στην Παλαιόχωρα υπήρχαν πολλές ερημικές παραλίες. Σήμερα αυτό είναι απίθανο, ειδικά τον Αύγουστο. Σημείο πολύ ήρεμο είναι το Γραμμένο, δυτικά από την Παλαιόχωρα. Προχωρήστε με τα πόδια προς το κεδροδάσος και τα καταπληκτικά κολπάκια που κρύβονται εκεί.
  • Επίσημη παραλία για γυμνιστές στην Παλαιόχωρα είναι ένα μικρό κομμάτι της μεγάλης δυτικής παραλίας της. Προχωρήστε στην παραλία μέχρι να φτάσετε στο κομμάτι των γυμνιστών.
  • Νότια από το Ελαφονήσι υπάρχει μια πανέμορφη παραλία, γνωστή σαν Κεδροδάσος. Η πρόσβαση είναι με αυτοκίνητο για 3 περίπου χιλιόμετρα σε κακό χωματόδρομο και μετά, όταν συναντήσετε το αλώνι με τους σωρούς σκουπιδιών, κατηφορίζετε με τα πόδια. Σκιά υπάρχει στους γύρω κέδρους αλλά νερό να κρατάτε μαζί σας απαραίτητα.
  • η παραλία στα Φαλάσσαρνα είναι τόσο μεγάλη, που όλο και κάποιο ήσυχο σημείο θα βρείτε, αν και γίνεται όλο και πιο αμφίβολο, ανάλογα με την εποχή και τη μέρα. Υπάρχει υποδομή για διανυκτέρευση και το καταπληκτικότερο ηλιοβασίλεμα στην Κρήτη.
  • η λιμνοθάλασσα του Μπάλου στο ακρωτήρι της Γραμβούσας. Κάποιο ταξιδιωτικό περιοδικό παλιότερα την είχε χαρακτηρίσει σαν την καλύτερη παραλία στην Ελλάδα. Οι συνθήκες είναι κι εδώ αμφίβολες.
  • καταπληκτικές παραλίες υπάρχουν στο ακριτικό νησί της Γαύδου.
Κρήτη - Ιστορία
  • Χανιά ιστορία, τα Χανιά από τη Μινωική Κυδωνία μέχρι τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο
  • Η επανάσταση του 1897 στο Ακρωτήρι, μια επανάσταση για την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ο βομβαρδισμός από τις Μεγάλες δυνάμεις και ο ήρωας Σπύρος Καγιαλές
Η Κρητική Ιστορία αρxίζει το 6000 π.x, όταν πρωτοκατοικήθηκε η Κρήτη. Η πιο γνωστή περίοδος είναι η Εποxή του Χαλκού (2600-1100π.x), η οποία είναι γνωστή σαν Μινωικός Πολιτισμός. Κατά την περίοδο αυτή κτίστηκαν τα παλάτια της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων και της Ζάκρου. Ενώ το ίδιο διάστημα οι Αιγύπτιοι φοβόντουσαν το "Απέραντο Γαλάζιο", όπως αποκαλούσαν τη θάλασσα, τα Μινωικά πλοία ταξίδευαν κι έκαναν εμπόριο με όλους τους λαούς της Μεσογείου. Η πολιτισμική επιρροή των διαφόρων εθνών, με τα οποία ήρθαν σε επαφή, είxε σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη του Μινωικού Πολιτισμού, τον οποίο ακόμα και σήμερα θαυμάζουμε και είναι ο πρώτος υψηλού επιπέδου πολιτισμός της Ευρώπης. Τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι στην Κρήτη είναι πολλά και σημαντικά. Εδώ θα θαυμάσετε τα έργα τέχνης και τα αρχαιολογικά ευρήματα από τον Μινωικό πολιτισμό, αλλά και τις μεταγενέστερες ιστορικές περιόδους στην Κρήτη. Μουσεία και Αρχαιολογικοί Χώροι στην Κρήτη Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Μινωικά Ανάκτορα , τα κοινά χαρακτηριστικά τους και ο ρόλος τους στη Μινωική Κρήτη Κνωσός , το Μινωικό Παλάτι της Κνωσού Φαιστός , το Μινωικό Ανάκτορο στη Φαιστό Μάλια , το Μινωικό ανάκτορο των Μαλίων Η Γόρτυνα ή Γόρτυς στην νότια Κρήτη Το ενετικό φρούριο Φορτέτζα στο Ρέθυμνο

Πεζοπορία στην Κρήτη
πηγη : explorecrete.com Που θα μεινετε : Όλα τα ξενοδοχεία της Κρήτης Όλα τα ξενοδοχεία στο νομό Ηρακλείου Όλα τα ξενοδοχεία στο νομό Λασιθίου Όλα τα ξενοδοχεία στο νομό Ρεθύμνου Όλα τα ξενοδοχεία στο νομό Χανίων ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Ο νομός Χανίων βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νησιού και καταλαμβάνει την έκταση των 2.375 τετραγωνικών χιλιομέτρων.Τα 1.476 τ.χλ. από αυτά είναι ορεινές περιοχές. Βόρεια βρέχεται από το Κρητικό πέλαγο, νότια από το Λυβικό πέλαγος, ανατολικά συνορεύει με τον νομό Ρεθύμνου. Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη των Χανίων με πληθυσμό περίπου 65.000 κατοίκων, ενώ όλος ο νομός έχει περίπου 110.000 κατοίκους. Το όνομα της το πήρε κατά μια άποψη από μία παραφθορά αραβικής ονομασίας της περιοχής Αλ Χανίμ. Είναι πόλη με μεγάλη ιστορία μιας και στα σοκάκια της έχουν περπατήσει κατά καιρούς ?ραβες, Ενετοί και Τούρκοι. Φυσικό επακόλουθο η αρχιτεκτονική επιρροή της παλαιάς πόλης και από τους τρεις αυτούς πολιτισμούς. Στο βόρειο μέρος του νομού απλώνεται η μεγάλη πεδιάδα των Χανίων, όπου ευδοκιμούν τα περισσότερα από τα 17 εκατομμύρια ελαιόδεντρα του νησιού, καθώς και τεράστιες εκτάσεις με πορτοκαλιές. Η τουριστική υποδομή είναι πολύ μεγάλη και ικανή να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις των τουριστών από Ελλάδα και Ευρώπη. Αλλες τοποθεσίες μέσα στον Νομό Χανίων
ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Το Ρέθυμνο είναι ένας από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης χτισμένο στο βόρειο τμήμα του νησιού. Έχει όρια προς Α το νομό Ηρακλείου και προς Δ το νομό Χανίων, ενώ προς Β βρέχεται από το Κρητικό και προς Ν από το Λυβικό Πέλαγος . Ακόμα εκτείνεται από τα Λευκά Όρη ως τον Ψηλορείτη και έχει έκταση 1496 τ.χλμ και πληθυσμό 70.095 κατοίκους.Ο νομός Ρεθύμνου είναι ο πιο ορεινός της Κρήτης. Από τα 1.496 τετρ. χιλ τα 510 είναι γεωργική γη, τα 933 βοσκότοποι, τα 36 καλύπτονται από οικισμούς και μόνο τα 17 τετρ. χιλ. καλύπτονται από μεσογειακά δάση βελανιδιάς, πεύκου και σφένδαμου. Το κλίμα είναι εύκρατο μεσογειακό και ιδιαίτερα ξηροθερμικό. Η ηλιοφάνεια καλύπτει το 67% των ημερών του έτους και η θερμοκρασία κυμαίνεται από 12oC έως 27οC. Οι άνεμοι που επικρατούν συνήθως είναι οι βόρειοι και βορειοδυτικοί. Ενισχυμένοι όμως είναι και οι νότιοι. Το νερό της θάλασας είναι πεντακάθαρα ενώ στην νότια πλευρά του νομού οι παραλίες είναι καταπληκτικές και η περιεκτικότητα σε αλάτι πολύ μεγαλύτερη.Οι περισσότερες παραλίες του νομού είναι βραευμένες με γαλάζιες σημαίες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δείγμα της καθαριότητας και της οργάνωσης τους. Στον νομό υπάρχουν πάρα πολλά αξιοθέατα όπως το μοναστήρι του Αρκαδίου, η μονή Πρέβελη, το σπήλαιο των Ζωνιανών αλλά και περιοχές απίστευτου κάλους όπως τα φαράγγια είναι της Πατσού και των Πρασσών, αλλά και τα παραθαλάσσια χωριά του Πλακιά, της Αγίας Γαλήνης και του Πανόρμου. Αλλες τοποθεσίες μέσα στον Νομό Ρεθύμνου
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αν μπορούσαμε να χωρίσουμε την Κρήτη στα δυο και ειδικότερα σε Ανατολική και Δυτική ο νομός Ηρακλειου συγκαταλέγεται στο ανατολικό τμημα της. Συνορεύει δυτικά με το νομό Ρεθύμνου και ανατολικά με το νομό Λασιθίου.Οι βόρειες ακτές του νομού βρέχονται από το Κρητικό πέλαγος ενώ η νότια πλευρά του από το Λιβυκό. Μεγάλα βουνά όπως ο Ψηλορείτης (2456μ) στα σύνορα με το ν. Ρεθύμνου, το όρος Δίκτη (2148μ) στα σύνορα με τον νομό Λασιθίου και τη πεδιάδα της Μεσαράς μια από τις μεγαλύτερες και λιγοστές πεδιάδες της Κρήτης χαρακτηρίζουν γεωφυσικά το νομό. Με μεγαλύτερη πόλη το Ηράκλειο (127.600κατ.) το οποίο είναι και πρωτεύουσα του νησιού, ο νομός Ηρακλειου ξεχωρίζει πληθυσμιακά. Τόσο τα παράλια όσο και τα ορεινά μέρη του νομού αυτού, κατοικούνται συνέχεια από τα προϊστορικά χρόνια μεχρι και σήμερα. Έτσι η περιοχή εκτός από τις νεόκτιστες κωμοπόλεις όπως Τιμβάκι, Μοίρες, Καστέλι πεδιάδος, Αρκαλοχώρι, είναι η πιο πλούσια σε αξιοθέατα από όλη την Κρήτη, με τα εντυπωσιακά ανάκτορα της Μινωικής εποχής, Κνωσό, Φαιστό, Μάλλια καθώς και την πόλη του Ηρακλείου. Ο λόγος της διατήρησης και ακόμα της αύξησης των κατοίκων στους υπόλοιπους δήμους-πόλεις του νομού θα πρέπει ν' αποδοθεί στην συνεχή οικονομική άνοδο της περιοχής αλλά και γενικότερα της νήσου. Αλλες τοποθεσίες μέσα στον Νομό Ηρακλείου
ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Ο νομός Λασιθίου βρίσκεται στο ανατολικότερο κομμάτι του νησιού. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία .Η γεωγραφική του θέση με το ιδιαίτερα θερμό κλίμα βοηθάει στην παραγωγή πρώιμων κηπευτικών και μπανάνας. Μια από τις ποιο εύφορες περιοχές του νομού σε υψόμετρο 850μ, το οροπέδιο Λασιθίου είναι ιδανικό για παραγωγή πατάτας και μήλων. Για την καταγωγή του ονόματος του νομού υπάρχουν αρκετές εκδοχές με πιθανότερες τις ακόλουθες δυο : η μια αναφέρει την πόλη της Σητείας καθώς οι πρώην κατακτητές βενετσιάνοι την έγραφαν La Sitti και υποστηρίζεται από τον Paul Favre και η άλλη αναφέρει την αρχαία ελληνική λέξη "λάσιος" που σημαίνει κατάφυτος τόπος. Πρωτεύουσα του νομού είναι ο Αγιος Νικόλαος με το χαρακτηριστικό μικρό, λιμάνι κατασκευασμένο γύρω από ένα βαθύ όρμο. Ο Αγιος, όπως αποκαλούν οι κρητικοί την πόλη καθώς και η γειτονική Ελούντα αλλά και άλλες πόλεις του νομού όπως η Ιεράπετρα, Σίσσι, και Σητεία έχουν εξελιχθεί σε σύγχρονα τουριστικά κέντρα με μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Ο νομός όμως προσφέρει και ήσυχες παραλίες με ειδυλλιακούς κόλπους έντονες εναλλαγές τοπίου και φύσης όπως το φοινικόδασος Βάϊτο περίφημο δάσος πεύκων και αγρίων κυπαρισσιών Σελάκανο, αλλά και αρχαιολογικές και ιστορικές περιοχές, όπως το ανάκτορο της Ζάκρου, της Αγ. Τριάδας αλλά και τη θαυμάσια ιστορική μόνη Τοπλού. Το οδικό δικτυο του νομού βρίσκεται σε συνεχή επέκταση. Ο νομός επικοινωνεί με τον Πειραιά μεσώ Ηρακλειου. Τα πλοία της γραμμής των Κυκλάδων συνδέουν επίσης το Πειραιά με την Σητεία και τον Αγ, Νικόλαο. Η Σητεία διαθέτει επίσης αεροδρόμιο το οποίο πρόσφατα αναβαθμίσθηκε και ανακαινίσθηκε. Προορισμοί όπως Ρόδος Κάδος, Κάρπαθος και Ελληνικό είναι στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Αλλες τοποθεσίες μέσα στον Νομό Λασιθίου
Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή
Τα τελευταία χρόνια πολλές αναφορές έχουν γίνει σχετικά με την παραδοσιακή Κρητική διατροφή (Μεσογειακή δίαιτα). Έχει γίνει λοιπόν γνωστό σε όλους ότι τόσο η Κρητική διατροφή όσο και η Μεσογειακή διατροφή δεν είναι μόνο αρωματική και νόστιμη, αλλά και εξαιρετικά υγιεινή. Έτσι λοιπόν το φαγητό έχει πάρει τη σωστή του θέση στην κουλτούρα μας, θέση εξίσου σημαντική για την ταυτότητά μας όσο τα αρχαία μνημεία, ο ήλιος, και η θάλασσα. Το σημαντικότερο από τα προϊόντα που ευθύνονται για την αίγλη της Κρητικής διατροφής είναι το παρθένο ελαιόλαδο. Σημαντική βέβαια είναι και η συμβολή του τοπικού κρασιού, των λαχανικών, των κρεατικών, αλλά και των τυροκομικών προϊόντων (φέτα, γραβιέρα). Η σύγχρονη διαιτολογία θεωρεί σήμερα τη μεσογειακή δίαιτα ως τρόπο ζωής που χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία. Οι περισσότερες από τις έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς, όμως, φέρουν την Κρήτη ως το καλύτερο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Αφού διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι του νησιού έχουν τους μικρότερους δείκτες θνησιμότητας, τα πιο μικρά σε παγκόσμια κλίμακα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους, άρχισαν να αναζητούν την ταυτότητα της διατροφής που χάρισε (και χαρίζει) στους Κρητικούς αυτά τα εξαιρετικά προνόμια υγείας. Πολύ γρήγορα φάνηκε πως πρόκειται για μια ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Δεν είναι δηλαδή αποτέλεσμα της μελέτης κάποιων επιστημόνων, αλλά ένα βιολογικό πείραμα που διαρκεί μερικές χιλιάδες χρόνια! Κρητικά Προϊόντα Για τους Κρητικούς το μυστικό της καλής υγείας και της μακροζωίας είναι πολύ απλό. Τρώνε ό,τι παράγει η πλούσια γη τους. Τρέφονται με πολλά φρούτα, λαχανικά, χόρτα, κηπευτικά, όσπρια, τυροκομικά προϊόντα (κυρίως φέτα, γραβιέρα και μυζήθρα), αγνό ελαιόλαδο και ψωμί. Αρωματίζουν τη γεύση με θαυμάσια αρωματικά φυτά όπως ρίγανη, παρασκευάζουν γλυκίσματα με φυσικές γλυκαντικές ύλες, μέλι και πετιμέζι, και συνοδεύουν το γεύμα τους με εξαιρετικό κρητικό κρασί. Κρητική κουζίνα και Κρητικά Φαγητά Έτσι μην παραλείψετε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στην Κρήτη να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά φαγητά του νησιού. Γεύσεις ορεκτικών και φαγητών όπως είναι ο ντάκος, το τυρί με μέλι, οι σφακιανές πίτες, τα καλιτσουνάκια με χόρτο ή μυζήθρα, οι χοχλιοί μπουρμπουριστοί, η στάκα, τα ντολμαδάκια, το κουνέλι στιφάδο, το μπουρέκι, το σφακιανό γιαχνί και πολλά άλλα θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη σας. Εστιατόρια και ταβέρνες στην Κρήτη Στην Κρήτη υπάρχουν πάρα πολλά εστιατόρια και ταβέρνες που μπορούν να σας προσφέρουν κρητικά φαγητά, χρησιμοποιώντας τα πιο αγνά υλικά του τόπου. Επίσης υπάρχουν παραδοσιακά καταστήματα από τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε αυθεντικά προϊόντα της Κρητικής Γης. Πως θα πατε : Πλοιο :
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε  
μεγένθυνση Όνομα:  ScreKenHunter_064.jpg Εμφανίσεις:  181 Μέγεθος:  5,1 
 KB
Δρομολόγια πλοίων στον νομό Χανίων: ANEK LINES Δρομολόγια πλοίων στον Νομό Ρεθύμνου: ANEK LINES Δρομολόγια πλοίων στον Νομό Ηρακλείου: MINOAN LINES ANEK LINES Αεροπλανο :
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε  
μεγένθυνση Όνομα:  ScreenHunter_065.jpg Εμφανίσεις:  177 Μέγεθος:  3,3  
KB
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Περιοχή: ΗΡΑΚΛΕΙΟ Site: http://www.olymbic-airways.gr Διεύθυνση: Αεροδρόμιο ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Περιοχή: ΗΡΑΚΛΕΙΟ Site: http://www.olymbic-airways.gr Διεύθυνση: Πλ. Ελευθερίας (Κρατήσεις) AEGEAN AIRLINES Περιοχή: Ρέθυμνο Site: http://www.aegeanairlines.gr AEGEAN AIRLIINES Περιοχή: ΗΡΑΚΛΕΙΟ Site: http://www.aegeanairlines.gr Διεύθυνση: Αεροδρόμιο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙA Περιοχή: Αγιος Νικόλαος Τηλέφωνο: 28410 66000 Περιοχή: ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Περιοχή: ΣΗΤΕΙΑ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΝ ΚΡΗΤΗΣ Περιοχή: ΗΡΑΚΛΕΙΟ FAX: 2810 342617, 246411 Περιοχή: Ρέθυμνο Διεύθυνση: Τρανταλλίδου ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Αγ. Γεώργιος Περιοχή: ΧΑΝΙΑ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Περιοχή: ΧΑΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΟΥΔΑΣ Περιοχή: ΣΟΥΔΑ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Περιοχή: ΗΡΑΚΛΕΙΟ FAX: +3 0810 238835 Διεύθυνση: Λ. Κνωσού ΠΕ.ΠΑ.ΓΝΗ Πανεπιστημιακό Περιοχή: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟ Θεραπευτήριο Περιοχή: ΗΡΑΚΛΕΙΟ Έλα ξένε στον τόπο μου, έλα και δεν θα χάσεις, Κι απ΄ ότι δείς κι ότι χαρείς ποτέ δεν θα ξεχάσεις, Όλα τα παλικάρια μου θα σε καλοδεχτούνε, Κι ότι έχουν θα το μοιραστούν, με σένα θα γευτούνε, Κι αν έλθεις μάθε πως εδώ η σκέψη σου θα μείνει, Κι ήσυχο η ανάμνηση ποτέ δεν θα σ΄αφήνει. Γιατ΄είν΄ πολλές οι χάρες μου που θα ΄χεις να θυμάσαι, Που σκλάβο τους θα σε κρατούν ώστε να ζεις και να΄σαι! Από τα χρόνια τα παλιά βασίλευα του κόσμου, Με νόμους θεοκρατικούς, με τον πολιτισμό μου, Κι όσοι κι αν με πατήσανε , δυνάστες και φυλές, Σε όλους επιβλήθηκα δεν χάθηκα ποτές! http://greecelands.blogspot.com/

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια