Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΡΟΔΑΚΙΝΟ : Το χνούδι του Παράδεισου 🍑🍑

/
Το ροδάκινο κατάγεται από την Κίνα και συγκεκριμένα από μία περιοχή κοντά στην πόλη Xian.
Οι αγριοραδακινιές - αυτοφυείς ακόμη και σήμερα σε απομακρυσμένες περιοχές - ονομάζονταν "Maotao" ή "Yietao".
Το αγαπημένο φρούτο των αυτοκρατόρων, πρωτοκαλλιεργήθηκε στη διάρκεια της δυναστείας Shou, περίπου τον 10ο αι. π.Χ.
Ακολουθώντας τον δρόμο του μεταξιού, μεταφέρθηκε στην Περσία και το 300 π.Χ. στην Ελλάδα το έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος.
Τότε ο Έλληνας φιλόσοφος Θεόφραστος έδωσε στο ροδάκινο την επιστημονική ονομασία Prunus persica, θεωρώντας ότι προέρχεται από την Περσία.
* Άρρηκτα δεμένο με τον μύθο : 
Σχεδόν όλοι οι λαοί της Ανατολής έχουν αναπτύξει συμβολική αλλά και μεταφυσική σχέση με το ροδάκινο.
Οι αρχαίοι λαοί της Κίνας το θεωρούσαν σύμβολο γονιμότητας και ο πρόσφεραν στις νύφες.'
Άλλωστε, ο Ταοϊσμός προήλθε από την ονομασία "Tao", που σημαίνει καλλιεργούμενο ροδάκινο.Ο μύθος λέει πως η ροδακινιά των θεών άνθιζε μόνο κάθε 3.000 χρόνια για να δώσει τους καρπούς της αιώνιας ζωής, χαρίζοντας υγεία και αθανασία όποιον τους γευόταν.
Ακόμη και σήμερα, στην Κίνα, στα γενέθλια σερβίρουν ροδάκινα ως σύμβολο ελπίδας και μακροημέρευσης.
Ταυτίστηκαν με την άνοιξη και την αναγέννηση της φύσης και στο Βιετνάμ χρησιμοποιούν μπονσάι ροδακινιές ως διακόσμηση κατά τη διάρκεια του T t (η Πρωτοχρονιά τους).Ο Momotaro ή το παιδί - Ροδάκινο είναι ένας ευγενής ήρωας της ιαπωνικής λαϊκής παράδοσης που γεννήθηκε μέσα από ένα τεράστιο ροδάκινο και πολέμησε το Κακό, αντιμετωπίζοντας πολυάριθμες περιπέτειες.
Στην Κορέα, από την εποχή των Τριών Βασιλείων πιστεύεται ότι φέρνει ευτυχία, πλούτη, τιμές και διώχνει μακριά τα πνεύματα.
Αλλά και στη ρωμαϊκή μυθολογία ήταν το φρούτο της Αφροδίτης και σχετίστηκε με την ειλικρίνεια και την αλήθεια.Ο καρπός με τα φύλλα συμβόλιζε τη σύνδεση της καρδιάς με τη γλώσσα που εκφράζει την αλήθεια.
* Ροδάκινο και όνειρα γλυκά
Η φλούδα της ροδακινιάς λειτουργεί ως ισχυρό βότανο για το κυκλοφοριακό και τη ρύθμιση της εμμηνόρροιας.
Η σάρκα του ροδάκινου περιέχει πρωτεΐνες, ζάχαρη, βιταμίνες C και Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο.
Ετσι προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές, βοηθά στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, ενισχύει τον ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, ενώ είναι καλό διουρητικό και υπακτικό.
Διεγείρει τη δραστηριότητα των νεφρών, του εντέρου και βοηθά τη διαδικασία της πέψης.
Σημαντικό επίσης είναι ότι αποτελείται κατά 89% από νερό.
Έτσι, ενυδατώνει το σώμα και την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος.
Χάρη στην περιεκτικότητά του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό, αμβλύνοντας έτσι τα συμπτώματα κόπωσης που οφείλονται στην υπερένταση.
Αν νιώθετε εξάντληση το βράδυ, πριν κοιμηθείτε φάτε ροδάκινα για να έχετε γλυκό ύπνο!
* Ελληνική παραγωγή - με οδηγό το άρωμα!
Στη χώρα μας, η "καρδιά" της παραγωγής χτυπά κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία (Ημαθία, Πέλλα, Κοζάνη).
Από το Βελβενδό Κοζάνης έρχεται το φημισμένο ως το καλύτερο ροδάκινο της Ευρώπης με ολοκληρωμένη καλλιέργεια (μικρότερη δυνατή χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων).
Κι αν βρεθείτε στο Πήλιο, αναζητήστε τα ντόπια ροδάκινα, τα γνωστά "λεμονάτα", τα οποία δύσκολα βρίσκουμε πια.
Ανάμεσα στις 50 και πλέον ποικιλίες ροδάκινων, σίγουρα θα βρείτε αυτή που θα σας ξετρελάνει: από τα μικρά γυαλιστερά νεκταρίνια, με τα πλούσια αρώματα και την κρουστή σάρκα, έως τους στρουμπουλούδικους, χνουδωτούς, αλλά τόσο ζουμερούς γιαρμάδες.
Διαλέξτε τα πιο μυρωδάτα και τα πιο σφιχτά, γιατί σε θερμοκρασία δωματίου ωριμάζουν πολύ γρήγορα - συνήθως μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες - ενώ στο ψυγείο διατηρούνται έως μία εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια