Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νυμφαίο, το στολίδι της Βόρειας Ελλάδας

Θεωρείται - και είναι - ένας από τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ οι ταξιδιωτικοί οδηγοί παρουσιάζουν το Νυμφαίο ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης.
Και φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο!
Το χωριό Νυμφαίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και ανήκει στο Νομό Φλώρινας.
Είναι χτισμένο στα 1.320 - 1.405 μέτρα στο ανατολικό Βίτσι.
Η παλαιότερη ονομασία του που του είχαν δώσει οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν Νιβεάστα, όνομα βλάχικης προέλευσης, με τρεις ερμηνείες:
"Νύφη" λόγω της ομορφιάς του χωριού και της τοποθεσίας, "αθέατη" (ni vista) πιθανώς γιατί βρισκόταν σε σημείο όπου δεν γινόταν εύκολα ορατό και "χιονάτη" ή
"όπου μένει το χιόνι" (nives sta).
'Οταν στα τέλη του 18ου αιώνα οι Νιβεστιάνοι (Νυμφαιώτες) απώθησαν του Γκέγκηδες επιδρομείς, το όνομα σταδιακά παραφθάρηκε σε Νέβεσκα, το οποίο στα αρβανίτικα σημαίνει "σαν εμάς δεν έχει", αναπαράγοντας την ιαχή των υπερασπιστών, αλλά και το "δεν υπάρχει νύφη".
Μετονομάστηκε σε Νυμφαίο το 1928.
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, λόγω της θέσης του στο Βίτσι.
Με τα χρόνια ακολούθησε την πορεία πολλών ακόμα χωριών της χώρας, άδειαζε δηλαδή σταδιακά μέχρι που κοντά στις αρχές του 1980 είχε σχεδόν ερημώσει.
Τότε λοιπόν, κάποιοι Νεβεσκιώτες αποφάσισαν να κάνουν μια προσπάθεια αναδημιουργίας του χωριού.
Βρήκαν χρηματοδότες, ευαισθητοποίησαν και άλλους συντοπίτες τους και κατάφεραν να ξαναχτίσουν πολλά από τα ερειπωμένα σπίτια, αφού για να έχει ζωή ο τόπος θα έπρεπε οι άνθρωποι να έχουν κίνητρο για να μείνουν, θα έπρεπε να έχουν, δηλαδή επαγγελματική προοπτική.
Περικυκλωμένο από δάση οξιάς και καταπράσινη φύση, το Νυμφαίο σήμερα έχει την τύχη να αποτελεί ένα σημαντικότατο πόλο έλξης τουρισμού.
Βρίσκεται σε ένα αλπικό τοπίο που κόβει την ανάσα.
Θα συναντήσετε πολλά παλιά αρχοντικά και ξενώνες, που έχουν ξαναδώσει ζωή στο Νυμφαίο, έναν τόπο με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.
Ωστόσο, δεν επαρκούν ποτέ, καθώς η επισκεψιμότητα είναι πολύ μεγάλη.
Και όλα αυτά σε απόσταση 5 μόλις λεπτών από το περιβαλλοντικό κέντρο του "Αρκτούρου", όπου δραστηριοποιείται η οργάνωση με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και το λύκο.
Στις εγκαταστάσεις αυτές φιλοξενούνται 13 αρκούδες και αρκετοί λύκοι, ζώα για τα οποία θεωρείται αδύνατη η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον.
Το κέντρο ενημέρωσης είναι ανοιχτό για το κοινό τους περισσότερους μήνες του έτους.
Στο χωριό επίσης υπάρχει και το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά, ενώ το παλιό σχολείο του χωριού, η επιβλητική Νίκειος Σχολή, την οποία δώρισε στο Νυμφαίο το 1928 ο μεγάλος καπνέμπορος, Ζαν Νίκου, και δεν λειτουργούσε για πολλά χρόνια λόγω έλλειψης μαθητών, σήμερα αποτελεί συνεδριακό κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
*  Οδικώς μέσω της Εγνατία Οδού.
Η απόσταση από την Αθήνα είναι 610 χλμ, ενώ από τη Θεσσαλονίκη 160 χλμ.
*  Μην παραλείψετε να αγοράσετε σπιτικά γλυκά, βότανα, μυρωδικά, τραχανά και μαρμελάδες.
Επίσης θα βρείτε και πολλά βιβλία για την ιστορία του Νυμφαίου.
Road+Travel1

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια