Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τι απέγιναν τα παιδιά του Οιδίποδα;

Τι απέγιναν τα παιδιά του Οιδίποδα Oedipus' children
Ο Οιδίποδας είχε αποκτήσει με την Ιοκάστη τέσσερα παιδιά: τον Ετεοκλή, τον Πολυνείκη, την Αντιγόνη και την Ισμήνη που τα βάρυνε η κατάρα της σχέσης που είχε ο ίδιος με τη μητέρα τους, της οποίας ήταν σύζυγος αλλά και γιος.
'Ετσι, κανένας τους δεν είχε καλό τέλος, αφού κι ο ίδιος ακόμα είχε καταραστεί του γιους του που δεν του στάθηκαν όπως άρμοζε στις τελευταίες, πολύ δύσκολες, ώρες της ζωής του.
Όταν πέθανε ο πατέρας τους, ο Πολυνείκης και ο Ετεοκλής άφησαν στο θείο τους Κρέοντα τη βασιλεία της Θήβας αλλά αργότερα αποφάσισαν να βασιλεύουν εκείνοι εκ περιτροπής, ένα χρόνο ο καθένας.
Έτσι γινόταν, μέχρι που κάποια φορά ο Ετεοκλής δεν ήθελε να παραδώσει την εξουσία στον Πολυνείκη.
Τότε εκείνος έφυγε και πήγε στο Άργος, παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά Άδραστου και από κει οργάνωσε μια εκστρατεία εναντίον της Θήβας.
Η εκστρατεία αυτή είναι γνωστή ως Επτά επί Θήβας, γιατί ήταν επτά οι αρχηγοί του στρατού που δημιουργήθηκε προκειμένου να πάει να κυριεύσει τη Θήβα ώστε να επανέλθει η εξουσία στον Πολυνείκη.
Στη μάχη που έγινε όμως, δεν ηττήθηκαν μόνο οι πολιορκητές.
Αλληλοεξοντώθηκαν και τα δύο αδέλφια, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης.
Τότε ήταν που εμφανίστηκε η δυναμική Αντιγόνη, η αδελφή τους.
Ο Κρέοντας είχε δώσει διαταγή να μην ενταφιαστεί ο Πολυνείκης και να αφεθεί το σώμα του έρμαιο των ορνίων, αφού είχε στραφεί εναντίον της πατρίδας του.
Αντίθετα, ο Ετεοκλής θα θαβόταν με όλες τις πρέπουσες τιμές.
Η Αντιγόνη, αψηφώντας τη διαταγή του βασιλιά και παραμένοντας πιστή στους αναλλοίωτους νόμους θείου και ηθικής, ανέλαβε μόνη την τελετουργία ταφής του αδελφού της.
Τότε ο Κρέοντας διέταξε να τη συλλάβουν και να τη θάψουν ζωντανή, παρότι ήταν αρραβωνιασμένη με τον γιο του Αίμωνα.
Η Αντιγόνη κρεμάστηκε στη φυλακή και ο Αίμωνας αυτοκτόνησε δίπλα της γιατί δεν ήθελε να ζήσει χωρίς αυτήν.
Αλλά το ίδιο θλιβερό ήταν και το τέλος της Ισμήνης, της άλλης κόρης του Οιδίποδα. Αυτήν τη σκότωσε ο Τυδέας, ένας από τους Επτά αρχηγούς της πολιορκίας της Θήβας, γιατί τη συνέλαβε μέσα στο ναό της Θεάς Αθηνάς σε στιγμή ερωτικών περιπτύξεων με τον αγαπημένο της, τον γιο του Ποσειδώνα, Περικλύμενο.
Τον Τυδέα οδήγησε η ίδια η θεά στο ναό της, εξοργισμένη που οι δύο νέοι ερωτοτροπούσαν στο χώρο του ιερού της, αλλά και εξαιτίας της έχθρας της για τον Ποσειδώνα που ήταν αντίπαλός της.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια