Τεμάχια: για 1 κλασική στρογγυλή φόρμα του κέικ
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
100 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για τη φόρμα
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. ανάμεικτες σταφίδες μαύρες και ξανθές
200 ml μπράντι
ο χυμός από 2 ζουμερά πορτοκάλια
2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού (κοφτό) γαρίφαλο σε σκόνη
ξύσμα από 1 λεμόνι + από 1 πορτοκάλι
200 ml νερό
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το νηστίσιμο κέικ με σταφίδες, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ.
Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με τη σόδα και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
Αδειάζουμε στη φόρμα και στρώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
Ελέγχουμε αν έγινε βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Αν βγει στεγνή, είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι
0 Σχόλια