Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ
«Το χρώμα είναι προϊόν φωτός που παράγει συναισθήματα» Theory of Colors του JW Goethe

Οι Αμερικανίδες νοικοκυρές κλήθηκαν να δοκιμάσουν καφέ από τέσσερα διαφορετικά φλιτζάνια. Κάθονταν εκεί κοντά, υπήρχαν κουτιά σε διάφορα χρώματα: καφέ, μπλε, κόκκινο και κίτρινο. Όταν οι γυναίκες ρωτήθηκαν τι πιστεύουν για το ποτό, τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: νόμιζαν ότι ο καφές δίπλα στο καφέ κουτί ήταν πολύ δυνατός, ενώ ο καφές δίπλα στο κίτρινο κουτί ήταν πολύ αδύναμος, εκείνος δίπλα στο κόκκινο κουτί – αρωματισμένο και νόστιμο, και ο καφές δίπλα στο μπλε κουτί – ήπιος και ευχάριστος. Αλλά ο καφές ήταν ο ίδιος και στα τέσσερα φλιτζάνια.

Το πείραμα διεξήχθη από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν (ΗΠΑ). Το χρώμα ενδιαφέρει τους ανθρώπους από την αρχαιότητα. Για παράδειγμα, οι Αιγύπτιοι ιερείς έβαφαν τους ναούς τους σε ροζ και σκούρο μπλε. Οι Ινδουιστές άφηναν σκόπιμα το φως να περάσει μέσα από βαμμένο γυαλί ή υφάσματα. Πιστεύεται ότι είχαν θεραπευτικές δυνάμεις. Η χρωματοθεραπεία δεν αποτελεί μέρος της συμβατικής ιατρικής σήμερα, αλλά το γεγονός ότι το χρώμα επηρεάζει το μυαλό και την αντίληψη του ανθρώπου έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Γιατί το χρώμα επηρεάζει τους ανθρώπους
Το χρώμα είναι κύματα ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. Το αντιλαμβανόμαστε πρώτα με τα μάτια μας και μετά - με τον εγκέφαλό μας. Ο αμφιβληστροειδής αποτελείται από δύο τύπους νευρικών απολήξεων: κώνους και ράβδους. Μετατρέπουν το φως σε νευρικά σήματα. Τα καλάμια είναι υπεύθυνα για τη νυχτερινή όραση. Οι κώνοι μπαίνουν στο παιχνίδι όπου υπάρχει πολύ φως. Είναι υπεύθυνοι για την αντίληψη του χρώματος και των μικρών λεπτομερειών επίσης. Ο αμφιβληστροειδής έχει επίσης χρωστική ουσία όρασης - ροδοψίνη, η οποία απορροφά τα κύματα φωτός. Οι κώνοι, οι ράβδοι και η ροδοψίνη κάνουν το όραμά μας να λειτουργεί. Ο αμφιβληστροειδής συνεχίζει να μετατρέπει το φως σε νευρικά σήματα. Μόλις οι πληροφορίες φτάσουν στον εγκέφαλο, το άτομο αντιλαμβάνεται το χρώμα.

Τα κύματα φωτός μπορεί να διαφέρουν σε μήκος και η χρωστική ουσία τα απορροφά με διαφορετική ένταση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε χρώμα δημιουργεί διαφορετικό αριθμό νευρικών ερεθισμάτων και έχει διαφορετική επίδραση στο άτομο. Τα χρώματα μεγάλου κύματος έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο. Το «μακρύτερο» από όλα τα χρώματα είναι το κόκκινο. Ενεργοποιεί όλες τις λειτουργίες του σώματος και διεγείρει τα νευρικά κέντρα. Εν τω μεταξύ, το μπλε είναι ένα κοντό χρώμα. Ηρεμεί και επιβραδύνει το νευρικό σύστημα. Το μπλε χρώμα χρησιμοποιείται στην ψυχοθεραπεία για να παράγει ένα χαλαρωτικό και ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Αλλά η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Με άλλα λόγια, τα χρώματα διεγείρουν διάφορα μέρη του εγκεφάλου και την υπόφυση. Όλα αυτά επηρεάζουν την παραγωγή ορμονών, το μεταβολισμό, τον ύπνο, την όρεξη, τον ενθουσιασμό και τη συναισθηματική σταθερότητα. Έτσι, εξαρτόμαστε από τα χρώματα γύρω μας.
Lüscher Color Test
Lüscher Color Test
Η γνώση του χρώματος συστηματοποιήθηκε και εφαρμόστηκε στην πράξη από τον Ελβετό ψυχολόγο Max Lüscher το 1923. Δημιούργησε ένα τεστ βασισμένο στη σύνδεση μεταξύ της αντίληψης του χρώματος και της εσωτερικής κατάστασης του ατόμου. Κατά τη διάρκεια του τεστ, ζητήθηκε από τα υποκείμενα να τακτοποιήσουν ένα σετ έγχρωμων καρτών με σειρά προτίμησης, αγνοώντας τη μόδα και την κοινή γνώμη. Το χρώμα επηρεάζει το ασυνείδητο, ανοίγοντας δυνατότητες για γρήγορο τεστ στην ψυχοθεραπεία. Η μέθοδος αντιμετωπίστηκε με θύελλα επικρίσεων για πτυχές όπως: υπήρχαν πολλές εκδοχές του τεστ. Ήταν δύσκολο να αναπαραχθούν οι αποχρώσεις για μαζική χρήση. και τα αποτελέσματα ήταν πολύ γενικά. Παρεμπιπτόντως, εάν επιλέξετε να κάνετε το τεστ online, μην παίρνετε τα αποτελέσματα πολύ σοβαρά. Η γνήσια δοκιμή χρώματος Lüscher είναι δυνατή μόνο με έγχρωμες κάρτες τυπωμένες σε ειδικό χαρτί, με φυσικό φως αλλά χωρίς άμεσο ηλιακό φως. Ωστόσο, ο ψυχολόγος διαπίστωσε ότι το χρώμα προκαλεί ανθρώπινο συναίσθημα. Για παράδειγμα, το πορτοκαλοκόκκινο κάνει τους παλμούς και την αναπνοή πιο γρήγορα και διεγείρει το νευρικό σύστημα, ενώ το σκούρο μπλε έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν πολλαπλά τεστ χρωμάτων στην ψυχολογία. Για παράδειγμα, στην ΕΣΣΔ, ο ψυχίατρος YF Bazhin και ο ψυχολόγος AM Etkind ανέπτυξαν το Τεστ Σχέσεων Χρωμάτων. Η δοκιμή απέδειξε ότι υπήρχε σχέση μεταξύ του χρώματος και των σχέσεων των ανθρώπων με τον κόσμο. Η ιδέα ήρθε στον Bazhin καθώς δούλευε. Κάλεσε έναν τεχνικό να κάνει το τεστ χρώματος Lüscher και μετά ρώτησε γιατί ο πελάτης αντιπαθούσε το γκρι χρώμα. Αποδείχθηκε ότι το γκρι του θύμιζε τον διοικητή του. Ο ψυχίατρος βρήκε αυτή την απάντηση ενδιαφέρουσα. Η νέα μέθοδος κατέστησε δυνατή την αξιοποίηση των ασυνείδητων συσχετισμών χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τους μηχανισμούς προστασίας του συνειδητού νου.

Η Valeria Sergeevna Mukhina, ψυχολόγος και παιδαγωγός, πραγματοποίησε ένα πολύ απλό αλλά αποκαλυπτικό τεστ. Ζητήθηκε από παιδιά ηλικίας 3 έως 4 ετών να ζωγραφίσουν κάτι καλό. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, σκούρο μπλε και σμαραγδένιο πράσινο. «Η παιδική παλέτα χρωμάτων για το υπέροχο είναι η ίδια σε όλες τις χώρες: χρησιμοποιούν κυρίως ζεστά, καθαρά, τοπικά χρώματα», γράφει ο συγγραφέας. Όταν τα παιδιά ρωτήθηκαν ποια από τα σχέδια των φίλων τους τα απεικονίζουν όμορφα και ποια όχι, η κατανομή των χρωμάτων ήταν επίσης σαφής. Η αντίληψη του χρώματος συνδέεται με το συναίσθημα σε οποιαδήποτε ηλικία.

Τακτοποίηση ανά χρώμα

Λευκό – για τους Ευρωπαίους, το λευκό είναι συνήθως το χρώμα του καλού και της αγνότητας. Το λευκό ηρεμεί και δίνει δύναμη.

Το μαύρο είναι συνήθως υπεύθυνο για την οργάνωση και την έκφραση της δύναμης της θέλησης. Απορροφά όλο το χρωματικό φάσμα. Ωστόσο, το μαύρο δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση στα ρούχα και την εσωτερική διακόσμηση καθώς μπορεί να είναι κακό για τη διάθεση.

Τα κόκκινα διεγείρουν το μυαλό, κάνουν την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και διεγείρουν ακόμη και τη μυϊκή δραστηριότητα. Το πολύ κόκκινο μπορεί να είναι κακό για τα ευερέθιστα άτομα. Προκαλεί κόπωση.

Indigo είναι το χρώμα της ηρεμίας. Είναι ευεργετικό πριν τον ύπνο και περιορίζει την όρεξη.

Το μπλε βοηθάει κάποιον να χαλαρώσει μετά από μια δύσκολη μέρα. Μαζί με το indigo , βοηθά στον έλεγχο της όρεξης.

Το κίτρινο όμως είναι εξαιρετικό στο να τονώνει την όρεξη. Οι αποχρώσεις του κίτρινου τονώνουν το νευρικό σύστημα και τονώνουν τις νοητικές ικανότητες.

Το πράσινο ηρεμεί και ανακουφίζει από την ψυχολογική και οπτική πίεση. Όλες οι αποχρώσεις του πράσινου βοηθούν στην αύξηση της συγκέντρωσης. Ωστόσο, το σκούρο πράσινο μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Το καφέ είναι ένα χρώμα σταθερότητας. Οι αποχρώσεις του ανοιχτού καφέ κάνουν κάποιον να αισθάνεται προστατευμένος, ενώ το σκούρο καφέ δίνει την αίσθηση ότι είναι ζεστό και ζεστό. Το πολύ καφέ μπορεί να προκαλέσει μια ήπια μορφή μελαγχολίας.

Το πορτοκαλί τονώνει και δημιουργεί καλή διάθεση.

Το ροζ συνδέεται με την ευπάθεια και την αφέλεια. Το ροζ δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση γιατί μπορεί να είναι κουραστικό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το πολιτισμικό υπόβαθρο είναι επίσης σχετικό για την αντίληψη του χρώματος. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία, την Κίνα και ορισμένες άλλες χώρες της Ανατολής, το λευκό είναι το χρώμα του πένθους, ενώ στην Ευρώπη και τη Ρωσία, θεωρείται θετικό χρώμα.

Τι επηρεάζει το χρώμα

Διάθεση
Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι το χρώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσαρμογή της συναισθηματικής κατάστασης ενός ατόμου. Μερικοί επιστήμονες επικεντρώνονται στους τύπους προσωπικότητας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Nikolay Serov, οι ζεστές χρωματικές αποχρώσεις ηρεμούν τους οξύθυμους και παρορμητικούς ανθρώπους, αυξάνουν την ελαφρότητα σε όσους έχουν χολερική ιδιοσυγκρασία, διευκολύνουν τις επαφές με τους μελαγχολικούς, γεμίζουν με ενέργεια τους φλεγματικούς ανθρώπους και τους βοηθούν να συγκεντρωθούν, αλλά οδηγούν στην πλήρη αποπροσανατολισμός και απουσία μυαλού σε άτομα με αισιόδοξο ταμπεραμέντο. Τα κρύα χρώματα κάνουν κακό σε όσους έχουν μελαγχολικό και φλεγματικό ταμπεραμέντο, ενώ ηρεμούν τους σαγκουίνους και τους χολερικούς.

Ορεξη
Το χρώμα των επιτραπέζιων σκευών είναι μια σημαντική πτυχή. Δεν έχει να κάνει με το αν ταιριάζει με το χρώμα του τραπεζομάντηλου ή του σετ κουζίνας. Το χρώμα του πιάτου θα επηρεάσει το πόσο πεινασμένοι θα είστε. Φανταστείτε το! Το πράσινο γίνεται αντιληπτό από τον εγκέφαλο ως ωφέλιμο και προκαλεί την επιθυμία να «βελτιωθεί η υγεία του». Το ουδέτερο λευκό είναι επίσης καλό για ένα γεύμα. Το κίτρινο και το πορτοκαλί αυξάνουν πραγματικά τη σιελόρροια. Τα κόκκινα πράγματα στην κουζίνα θα σας κάνουν να φάτε όσο το δυνατόν περισσότερο. Το μαύρο, το μπλε και το γκρι συνδέονται με χαλασμένα τρόφιμα. Δεν θα έτρωγες περισσότερο από όσο προβλεπόταν από ένα γκρίζο πιάτο.

Ικανότητα εργασίας
Το χρώμα επηρεάζει την ικανότητα εργασίας και τη συγκέντρωσή μας. Η ιδανική επιλογή για ένα γραφείο είναι ένα ουδέτερο σχέδιο με φωτεινά στοιχεία σε κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί. Περιτριγυρισμένοι από τέτοια αντικείμενα, θα σκέφτεστε πιο γρήγορα, θα κουράζεστε λιγότερο, θα θυμάστε τα πράγματα καλύτερα και θα είστε πιο χαρούμενοι. Ωστόσο, η αφθονία των φωτεινών χρωμάτων λεπτομερειών μπορεί να είναι εκνευριστική, οπότε το κύριο πράγμα είναι να μην το παρακάνετε. Καλό θα ήταν και το πράσινο και το μπλε. Αυτά τα χρώματα έχουν ηρεμιστικό αποτέλεσμα και βοηθούν στη συγκέντρωση.

Στυλ
Το χρώμα στα ρούχα είναι το πιο σημαντικό. Σε αυτή την περίπτωση, η αντίληψη έχει επίσης την πτυχή της επιχειρηματικής κουλτούρας, η οποία είναι σημαντική για τη δημιουργία εικόνας, ιδιαίτερα για δημόσια πρόσωπα. Το μαύρο και το σκούρο μπλε συνδέονται με επιχειρηματική συμπεριφορά και λιτότητα, τα φωτεινά χρώματα - με δημιουργικότητα και ενέργεια. Το μπορντό και το χρυσό θεωρούνται χρώματα status, που εξασφάλισαν τις θέσεις τους μέσω κόκκινων χαλιών και πλατινένιων τραπεζικών καρτών. Φωτεινά, έντονα χρώματα τραβούν τα βλέμματα.

Φάρμακο
Η ανταπόκριση στον πόνο είναι ατομική. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα χρώματα έχουν αναισθητικό αποτέλεσμα. Τα υποκείμενα σε ένα πείραμα κοιτούσαν αντικείμενα διαφόρων χρωμάτων για αρκετή ώρα και στη συνέχεια χτυπήθηκαν με ένα μέτριο ηλεκτρικό φορτίο. Το κόκκινο χρώμα προκάλεσε πόνο. το σκούρο μπλε και το πράσινο μείωσαν. και το λευκό αποδείχτηκε το καλύτερο αναισθητικό.

Ελεύθερος χρόνος
Το σπίτι σας είναι ένας χώρος όπου το χρώμα είναι το πιο σημαντικό. Οι λύσεις που βασίζονται στο χρώμα για την οργάνωση του χώρου μπορεί ακόμη και να κάνουν ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου να αισθάνεται ευρύχωρο. Για παράδειγμα, το λευκό και οποιεσδήποτε ανοιχτές αποχρώσεις δημιουργούν μια αίσθηση ελευθερίας, ελαφρότητας και χώρου. Ιδιαίτεροι χρωματικοί συνδυασμοί για τους τοίχους, το δάπεδο και την οροφή μπορούν να αλλάξουν το αντιληπτό πλάτος του δωματίου και ακόμη και να «ανεβάσουν» την οροφή. Το σκούρο μπλε, το πράσινο και το γκρι, ειδικά αν συνδυαστούν με λευκό και μπεζ, θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Οι ζεστές αποχρώσεις του φάσματος, το παστέλ ροζ και ακόμη και το απαλό μωβ θα έχουν ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Το ενεργητικό κίτρινο θα σας γεμίσει ενέργεια και θα σας κάνει να σκεφτείτε θετικά.

Συνεργασία με καταναλωτές
Το χρωματικό μάρκετινγκ χρησιμοποιείται πιο ενεργά σήμερα. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι των καταναλωτών ενεργοποιούνται προτού ο καταναλωτής καταλάβει γιατί χρειάζεται το δέκατο προϊόν στο καλάθι αγορών του, όταν ήρθαν πραγματικά μόνο για να αγοράσουν λίγο ψωμί και μαύρο τσάι. Τα κόλπα μάρκετινγκ μπορεί να είναι πρωτόγονα ή πολύ ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, το λογότυπο McDonald's ακολουθεί τις καλύτερες παραδόσεις του χρωματικού μάρκετινγκ: το κίτρινο στο κόκκινο φόντο είναι τα χρώματα που τραβούν τα βλέμματα, σας γεμίζουν ενέργεια και τονώνουν την όρεξη. Τα παιδιά θα διάλεγαν αυτά τα χρώματα. και οι πιο δυνατές συνήθειες αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία. Η σημερινή γενιά συχνά συνδέει τα McDonald's με τη γεύση της παιδικής ηλικίας.

Εργαστήριο χρωμάτων
Υπάρχει ένα «εργαστήριο χρωμάτων» στο Smolensk State University στη Ρωσία, όπου οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν απλώς σύγχρονη τεχνολογία και καινοτόμο εξοπλισμό για να διερευνήσουν την επίδραση του χρώματος στο ανθρώπινο σώμα, αλλά εφαρμόζουν τις νέες γνώσεις τους στην πράξη. Το εργαστήριο αναπτύσσει έργα σχεδιασμού για εξειδικευμένα ιδρύματα: παιδικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία, ξενώνες και κέντρα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Διερευνούν επίσης την ανάπτυξη χρωματικού λεξιλογίου και συσχετισμών. Το γράψαμε αναλυτικά .

Το χρώμα δεν είναι απλώς μια μέθοδος για να ξεχωρίσεις ένα πράγμα από το άλλο. είναι ένα σύστημα με ισχυρό αντίκτυπο στους ζωντανούς οργανισμούς, ιδιαίτερα στους ανθρώπους. 

Source: „Scientific Russia“ (https://scientificrussia.ru/) 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια