Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Peter Higgs 1929-2024 νομπελίστας φυσικός

σωματίδιο του Θεού  Peter Higgs
Ο Πίτερ Χιγκς (αγγλ. Peter Higgs, Νιούκασλ, 29.5.1929 - Εδιμβούργο, 8.4.2024) ήταν διακεκριμένος Βρετανός φυσικός και νομπελίστας.

Έγινε παγκόσμια γνωστός ως ο φυσικός που ανακάλυψε το σωματίδιο μποζόνιο, αλλιώς μποζόνιο του Χιγκς ([προς τιμήν του), ή «σωματίδιο του Θεού».

Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1929 στην περιοχή Έλσουικ του Νιούκαστλ, στην Αγγλία.

Το διδακτορικό του (1954) είχε θέμα: «Μερικά προβλήματα στις μοριακές ταλαντώσεις» και ήταν αυτό που τον ώθησε στη μελέτη της εφαρμογής των αρχών συμμετρίας σε φυσικά συστήματα.
Το 1964, δημοσίευσε δύο εργασίες του στο περιοδικό Physical Rev. Letters για τον μηχανισμό του αυθόρμητου σπασίματος της συμμετρίας, εξηγώντας με αυτόν, τον τρόπο που θα μπορούσαν να αποκτήσουν μάζα τα σωματίδια, που αναφέρονται στο καθιερωμένο πρότυπο.
Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την ύπαρξη ενός μποζονίου,του οποίου οι διακυμάνσεις πεδίου είναι αυτές που γεννούν τη μάζα όλων των σωματιδίων που συνδέονται με αυτό. Το σωματίδιο αυτό δεν είχε ανιχνευθεί πειραματικά μέχρι τώρα. Τα τελευταία πειραματικά δεδομένα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για την εύρεση του σωματιδίου.
Για το πολυδιάστατο έργο του, το 2013, τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής από κοινού με το Βέλγο Φρανσουά Ανγκλέρ.
σωματίδιο του Θεού  Peter Higgs
Τελευταία χρόνια
Ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Χιγκς συνέχιζε να μελετά και να αρθρογραφεί. Ήταν ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας και δεν επιθυμούσε την δημοσιότητα ούτε και είχε συχνή επαφή με τα ΜΜΕ.
Απεβίωσε στην οικία του στο Εδιμβούργο στις 8 Απριλίου 2024, σε ηλικία 94 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια