Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Joseph Stalin 1922-1953 Γεωργιανός Σοβιετικός ηγέτης

Joseph Stalin Σοβιετικός ηγέτης
3 Απριλίου 1922 – 5 Μαρτίου 1953
Ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν (ρωσ. Ио́сиф Виссарио́нович Ста́лин, πραγματικό επώνυμο Τζουγκασβίλι (σωστή προφορά: Τζουγασβίλι), γεωργ. ჯუღაშვილი, ρωσ. Джугашвили, 18 Δεκεμβρίου 1878, Γκόρι, Ρωσική Αυτοκρατορία – 5 Μαρτίου 1953, Μόσχα, ΡΣΟΣΔ, ΕΣΣΔ) ήταν Γεωργιανός Σοβιετικός ηγέτης.

Ο Στάλιν υπήρξε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης (Κ.Κ.Σ.Ε) το 1922, ύστερα από ψηφοφορία των μελών του κόμματος των Μπολσεβίκων στο 13ο συνέδριο.
Joseph Stalin
Ο Στάλιν συνέβαλλε στη διαμόρφωση των γνωρισμάτων που χαρακτήρισαν το νέο σοβιετικό κράτος αλλά και τα υπόλοιπα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, που συνολικά αντιπροσώπευσαν ένα πολιτικό σύστημα, τον «υπαρκτό σοσιαλισμό».
Όταν η Γερμανία επιτέθηκε στη Σοβιετική Ένωση, ο Στάλιν ηγήθηκε της Αντίστασης και οδήγησε στη συντριβή του Άξονα. Διαμόρφωσε το τοπίο της μεταπολεμικής Ευρώπης και σε σημαντικό βαθμό του υπόλοιπου κόσμου.
Joseph Stalin ηγέτης
Αγιοποίηση του Στάλιν (21ος αι.)
Στις αρχές του 21ου αιώνα εμφανίστηκε μια τάση αγιοποίησης του Στάλιν, η οποία εντάσσεται σε μια άποψη θετικής επανερμηνείας του κομμουνισμού και του σταλινισμού, που υπάρχει στην Εκκλησία. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, της οποίας εμπνευστής θεωρείται ο πατριάρχης Καλλίνικος, ο κομμουνισμός και ο σταλινισμός είχαν και θετικά στοιχεία τα οποία εντάσσονται σε μια θετική αφήγηση της Ρωσικής ιστορίας. 
Joseph Stalin Γεωργιανός Σοβιετικός ηγέτης
Ο Ιωσήφ Στάλιν εικονίζεται χωρίς αρνητικά χαρακτηριστικά σε αγιογραφίες της Αγίας Ματρόνας της Μόσχας, σαν μια πατρική φιγούρα που έχει λάβει την ευλογία της αγίας. Κυκλοφορούν επίσης αγιογραφίες του Στάλιν με την άλω γύρω από τη μορφή του. Το φαινόμενο του "Ορθόδοξου Σταλινισμού" έχει προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον, ίσως λόγω της παραδοξότητας και της ανάγκης κατανόησής του. 
Joseph Stalin russia Γεωργιανός Σοβιετικός ηγέτης
\Υπάρχουν "Ορθόδοξοι Σταλινιστές" που ζητούν την επίσημη αγιοποίησή του, (σε αντίθεση με τη στάση έναντι του Λένιν, του Καγκάνοβιτς και άλλων).Κομμουνιστές της Αγ. Πετρούπολης έχουν κυκλοφορήσει εικόνες με τον Στάλιν ως άγιο και πιστεύουν ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα τέτοιες εικόνες θα βρίσκονται σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια