Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πέθανε ο Seiji Ozawa 小澤 征爾 1935-2024 Ιάπωνας μαέστρος

Ο Seiji Ozawa (小澤 征爾, Ozawa Seiji , 1.9. 1935 – 6.2.2024)  ήταν Ιάπωνας μαέστρος γνωστός για την υπεράσπιση των σύγχρονων συνθετών και για τη δουλειά του με τη Συμφωνική του Σαν Φρανσίσκο , τη Συμφωνική Ορχήστρα του Τορόντο. , την Κρατική Όπερα της Βιέννης και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης , όπου υπηρέτησε ως μουσικός διευθυντής για 29 χρόνια. Ήταν ο αποδέκτης πολλών διεθνών βραβείων και ήταν ο πρώτος Ιάπωνας που διηύθυνε την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης το 2002.
Τα πρώτα χρόνια 
Ο Ozawa γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1935 από Ιάπωνες γονείς στην κατεχόμενη από την Ιαπωνία πόλη Mukden . Όταν η οικογένειά του επέστρεψε στην Ιαπωνία το 1944, άρχισε να σπουδάζει πιάνο με τον Noboru Toyomasu, μελετώντας έντονα τα έργα του Johann Sebastian Bach . Αφού αποφοίτησε από το Seijo Junior High School το 1950, ο Ozawa έσπασε δύο δάχτυλα σε έναν αγώνα ράγκμπι . Καθώς δεν μπορούσε να συνεχίσει να σπουδάζει πιάνο, ο δάσκαλός του στο Toho Gakuen School of Music , Hideo Saito , έφερε τον Ozawa σε μια παράσταση του Κοντσέρτου για πιάνο Νο. 5 του Μπετόβεν , το οποίο τελικά άλλαξε τη μουσική του εστίαση από την εκτέλεση πιάνου στη διεύθυνση διεύθυνσης. .  Πήγε στη Μουσική Σχολή Toho Gakuen , αποφοιτώντας το 1957. 
Διεθνής επιτυχία 
Σχεδόν μια δεκαετία μετά τον αθλητικό τραυματισμό, ο Ozawa κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Διευθυντών Ορχήστρας στη Μπεζανσόν της Γαλλίας. Η επιτυχία του εκεί οδήγησε σε μια πρόσκληση από τον Τσαρλς Μουνκ , τότε τον μουσικό διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης , για να παρακολουθήσει το Μουσικό Κέντρο Berkshire (τώρα το Μουσικό Κέντρο Tanglewood ), όπου σπούδασε με τον Munch και τον Pierre Monteux . Το 1960, λίγο μετά την άφιξή του, ο Ozawa κέρδισε το βραβείο Koussevitzky για εξαιρετικό μαθητή μαέστρο, την υψηλότερη διάκριση του Tanglewood. Λαμβάνοντας υποτροφία για να σπουδάσει διεύθυνση ορχήστρας με τον διάσημο Αυστριακό μαέστρο Herbert von Karajan , ο Ozawa μετακόμισε στο Δυτικό Βερολίνο . Υπό την κηδεμονία του Karajan, ο Ozawa τράβηξε την προσοχή του Leonard Bernstein που στη συνέχεια τον διόρισε ως βοηθό μαέστρου της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης . Ο Ozawa υπηρέτησε εκεί κατά τις σεζόν 1961-1962 και 1964-1965. Έκανε την πρώτη του επαγγελματική συναυλία με τη Συμφωνική του Σαν Φρανσίσκο το 1962. Ο Οζάουα παρέμεινε ο μόνος μαέστρος που είχε σπουδάσει τόσο στον Κάραγιαν όσο και στον Μπερνστάιν.  
Τον Δεκέμβριο του 1962 ο Ozawa ενεπλάκη σε μια διαμάχη με τη διάσημη ιαπωνική Συμφωνική Ορχήστρα NHK , όταν ορισμένοι παίκτες, δυσαρεστημένοι με το στυλ και την προσωπικότητά του, αρνήθηκαν να παίξουν υπό τον ίδιο. Ο Ozawa συνέχισε να διευθύνει την αντίπαλη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ιαπωνίας . Από το 1964 έως το 1968, ο Ozawa υπηρέτησε ως ο πρώτος μουσικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ravinia , το θερινό σπίτι της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σικάγο . Το 1969 υπηρέτησε ως κύριος μαέστρος του φεστιβάλ. 
Ο Ozawa ήταν μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Τορόντο από το 1965 έως το 1969 και της Συμφωνικής του Σαν Φρανσίσκο από το 1970 έως το 1977. Το 1972, οδήγησε τη Συμφωνική του Σαν Φρανσίσκο στις πρώτες εμπορικές ηχογραφήσεις της μετά από μια δεκαετία, ηχογραφώντας μουσική εμπνευσμένη από τον Ρωμαίο του Σαίξπηρ. . Το 1973, πήρε τη Συμφωνική του Σαν Φρανσίσκο σε μια ευρωπαϊκή περιοδεία, η οποία περιελάμβανε μια συναυλία στο Παρίσι που μεταδόθηκε μέσω δορυφόρου σε στερεοφωνικό σταθμό στο σταθμό του Σαν Φρανσίσκο KKHI . Συμμετείχε σε μια διαμάχη το 1974 με την επιτροπή παικτών της Συμφωνικής του Σαν Φρανσίσκο που αρνήθηκε τη θητεία στον τιμπανίστα Elayne Jones και στον φαγκότο Ryohei Nakagawa, δύο νεαροί μουσικοί που είχαν επιλέξει ο Ozawa.  Επέστρεψε στο Σαν Φρανσίσκο ως προσκεκλημένος μαέστρος, διευθύνοντας μια συναυλία το 1978 με μουσική από τη Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι .
Προσωπική ζωή 
Ο Ozawa είχε τρία αδέρφια, τον Katsumi, τον Toshio και τον Mikio, ο τελευταίος έγινε μουσικός συγγραφέας και παρουσιαστής ραδιοφώνου στο Τόκιο.  Ο Ozawa ήταν παντρεμένος με τον πιανίστα Kyoko Edo . Η δεύτερη σύζυγός του ήταν η Miki Irie ("Vera"), μια Ρωσο-Ιαπωνική πρώην μοντέλο και ηθοποιός, που γεννήθηκε το 1944 στη Yokohama . Το ζευγάρι είχε δύο παιδιά, μια κόρη που ονομάζεται Seira και έναν γιο που ονομάζεται Yukiyoshi . Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης, ο Ozawa επέλεξε να μοιράσει το χρόνο του μεταξύ της Βοστώνης και του Τόκιο αντί να μεταφέρει την οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς ο ίδιος και η σύζυγός του ήθελαν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν με επίγνωση της ιαπωνικής κληρονομιάς τους. 
Ο Ozawa και ο τσελίστας και μαέστρος Mstislav Rostropovich σχημάτισαν ένα ταξιδιωτικό μουσικό συγκρότημα στα τελευταία στάδια της ζωής του Rostropovich, με στόχο να δίνουν δωρεάν συναυλίες και να καθοδηγούν μαθητές σε όλη την Ιαπωνία. 

Ασθένεια και θάνατος 
Στις 7 Ιανουαρίου 2010, ο Ozawa ανακοίνωσε ότι ακύρωσε όλους τους αρραβώνες για έξι μήνες προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπείες για τον καρκίνο του οισοφάγου . Ο γιατρός με τον Ozawa τη στιγμή της ανακοίνωσης είπε ότι εντοπίστηκε σε πρώιμο στάδιο.  Άλλα προβλήματα υγείας του Ozawa περιλαμβάνουν πνευμονία και χειρουργική επέμβαση στη μέση το 2011. Μετά τη διάγνωση του καρκίνου, ο Ozawa και ο μυθιστοριογράφος Haruki Murakami ξεκίνησαν μια σειρά από έξι συνομιλίες για την κλασική μουσική που αποτελούν τη βάση για το βιβλίο Absolutely on Music.  Η τελευταία του συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2022 με την ορχήστρα Saito Kinen. 

Ο Ozawa πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια στις 6 Φεβρουαρίου 2024 στο σπίτι του στο Τόκιο. 

Τιμητικοί τίτλοι 
Ο Ozawa κατείχε επίτιμο διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ , το Ωδείο Μουσικής της Νέας Αγγλίας , το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Άμχερστ , το Εθνικό Πανεπιστήμιο Μουσικής του Βουκουρεστίου και το Κολλέγιο Γουίτον . Υπήρξε Επίτιμο Μέλος του Διεθνούς Μουσικού Συμβουλίου . 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια