Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Dr. Charles Dotter 1920-1985 Πατέρας Επεμβατικής Ακτινολογίας



Ο Τσαρλς Θίοντορ Ντότερ (14 Ιουνίου 1920 – 15 Φεβρουαρίου 1985) ήταν ένας πρωτοπόρος Αμερικανός ακτινολόγος στον οποίο πιστώνεται η ανάπτυξη της επεμβατικής ακτινολογίας .Ο Dotter, με τον ασκούμενο του Δρ Melvin P. Judkins , περιέγραψαν την αγγειοπλαστική το 1964. 
Ο Dotter έλαβε πτυχίο τεχνών το 1941 από το Πανεπιστήμιο Duke. Πήγε στην ιατρική σχολή στο Cornell, όπου γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, Pamela Beattie, επικεφαλής νοσοκόμα στο νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Παντρεύτηκαν το 1944. Ολοκλήρωσε την πρακτική του στο Ναυτικό Νοσοκομείο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και την παραμονή του στο Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.
Ο Dotter εφηύρε την αγγειοπλαστική και το στεντ που χορηγήθηκε με καθετήρα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά για τη θεραπεία της περιφερικής αρτηριακής νόσου. Ήταν ο Dotter που, το 1950, ανέπτυξε ένα αυτόματο περιοδικό X-Ray Roll-Film ικανό να παράγει εικόνες με ρυθμό 2 ανά δευτερόλεπτο. Στις 16 Ιανουαρίου 1964, στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, Dotter, διέκοψε διαδερμικά μια σφιχτή, εντοπισμένη στένωση της επιφανειακής μηριαίας αρτηρίας (SFA) σε μια 82χρονη γυναίκα με επώδυνη ισχαιμία στο πόδι και γάγγραινα που αρνήθηκε τον ακρωτηριασμό του ποδιού. Μετά από επιτυχή διαστολή της στένωσης με οδηγό σύρμα και ομοαξονικούς καθετήρες Teflon, η κυκλοφορία επέστρεψε στο πόδι της. Η διεσταλμένη αρτηρία έμεινε ανοιχτή μέχρι τον θάνατό της από πνευμονία δυόμισι χρόνια αργότερα. 
Ανέπτυξε επίσης βιοψία ήπατος μέσω της σφαγίτιδας φλέβας , αρχικά σε ζωικά μοντέλα και το 1973 σε ανθρώπους. 
Ο Τσαρλς Ντότερ είναι κοινώς γνωστός ως «Πατέρας της Επεμβατικής Ακτινολογίας». Υπηρέτησε ως πρόεδρος του Τμήματος Διαγνωστικής Ακτινολογίας της Σχολής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας του Όρεγκον για 33 χρόνια, από το 1952 έως τον θάνατό του το 1985. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει πλέον το Dotter Interventional Institute προς τιμήν του.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια