Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Chocolate Covered Nut Day / Ημέρα ξηρών καρπών με σοκολάτα

Η ιστορία των φιστικιών που καλύπτονται με σοκολάτα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως εάν δεν ληφθούν υπόψη οι ρίζες της σοκολάτας. Συγκομιδή από τους καρπούς των κακαόδεντρων για χιλιάδες χρόνια, η χρήση της σοκολάτας εντοπίζεται στον αρχαίο λαό των Μάγια και, πριν από αυτούς, στους αρχαίους Ολμέκους που ζούσαν στα νότια μέρη του σημερινού Μεξικού.

Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς άρχισαν να χρησιμοποιούνται οι κόκκοι κακάο, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ίσως ήταν κάπου γύρω στο 1500 π.Χ. Πιστεύεται ότι, νωρίς, τα φασόλια χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή ενός ποτού που χρησιμοποιήθηκε σε ειδικές τελετές και γιορτές. Εκείνη την εποχή, η σοκολάτα θα ήταν πολύ πιο δυνατή και πιο πικρή από ότι είναι τώρα, αφού δεν χρησιμοποιούσαν γλυκαντικά ή γάλα. Ωστόσο, μάλλον χρησιμοποίησαν κάποια μπαχαρικά στα ποτά που ανακάτευαν.

Μόλις στα μέσα του 1800, η ​​σοκολάτα έκανε τη μετάβασή της από τη χρήση σε ποτό σε μια καραμέλα ή ένα μπαρ που μπορούσε να καταναλωθεί. Και ήταν αυτή η εφεύρεση της πλάκας σοκολάτας που τελικά οδήγησε στην ιδέα να λιώσει η σοκολάτα και να καλύψει με αυτήν ξηρούς καρπούς και άλλα τρόφιμα.

Η βουτιά ξηρών καρπών και φρούτων στη σοκολάτα έγινε δημοφιλής από τον 19ο αιώνα και μετά. Ωστόσο, οι πρώτοι ξηροί καρποί που καλύπτονται με σοκολάτα πουλήθηκαν εμπορικά στην Αμερική το 1925, με το «Goobers» να είναι η παλαιότερη μάρκα. Δεδομένου ότι η λέξη "goober" ήταν ένα παραδοσιακό παρατσούκλι για τα φιστίκια στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, το όνομα για το κέρασμα με φιστίκια με σοκολάτα ήταν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι σε αυτήν την αργκό.

Η Blumenthal Brothers Chocolate and Cocoa Company είναι ο εγκέφαλος πίσω από την κατασκευή του πρώτου «Goobers». Η εταιρεία Goobers αγοράστηκε αργότερα το 1984 από τη Nestlé, μια από τις εταιρείες που μπήκαν νωρίς στην κατασκευή ράβδων σοκολάτας. Στη συνέχεια, το 2018, η εταιρεία έκανε τη μετάβασή της στην ιδιοκτησία της εταιρείας Fererro.

Το 1954, τα M&M φιστικιών εισήχθησαν από την εταιρεία Mars. Αυτή είναι μια επέκταση στο τυπικό φιστίκι με επικάλυψη σοκολάτας, καθώς τώρα έχει μια πολύχρωμη επίστρωση ζαχαρωτών στο εξωτερικό της λιχουδιάς (αν και τα αρχικά M&M φυστικιών είχαν μόνο καστανό χρώμα και τα άλλα χρώματα εισήχθησαν 6 χρόνια αργότερα το 1960 και στα δύο απλά και M&M φυστικιών). Αλλά, ακόμη και με την επικάλυψη καραμέλας, αυτό το σνακ πληροί τις προϋποθέσεις ως φιστίκι με επικάλυψη σοκολάτας και το απολαμβάνουν πλέον άνθρωποι σε όλο τον κόσμο!

Οι ξηροί καρποί με επικάλυψη σοκολάτας έχουν τη φήμη ότι είναι ένα σνακ που μπορείτε να απολαύσετε ενώ παρακολουθείτε ταινίες, μαζί με ποπ κορν. Δεν είναι σίγουρο πότε βραβεύτηκαν για πρώτη φορά τα φιστίκια με επικάλυψη σοκολάτας, αλλά πιστεύεται ότι το ανεπίσημο φεστιβάλ ξεκίνησε στις ΗΠΑ. Και αυτό είναι λογικό γιατί από εκεί προήλθε και το φυστίκι καλυμμένο με σοκολάτα!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια