Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι Ασθενείς με Αυτοάνοσο Αισθάνονται Κόπωση και Χαμηλή Ενέργεια

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αναφέρουν οι ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα στο γιατρό τους είναι η κόπωση και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας.
 
Πολλοί άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα, νιώθουν κουρασμένοι συχνότερα από το φυσιολογικό. Ξυπνούν κουρασμένοι, δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της εργασίας τους και οι διαπροσωπικές τους σχέσεις επιβαρύνονται, λόγω χαμηλών επιπέδων ενέργειας.
 
Ελλείψεις του οργανισμού σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς και μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, επιδεινώνουν σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας και την καθημερινότητα ατόμων που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα. 

Ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση των ελλείψεων και στη διατροφή, βελτιώνουν σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας των ασθενών με αυτοάνοσο και αλλάζουν ριζικά την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης. 

Ο Κύκλος Κούρασης - Ανάπαυσης  
Η κούραση είναι ένα φυσιολογικό αίσθημα που εκδηλώνεται μετά από σημαντική σωματική δραστηριότητα, συνήθως κατά το τέλος της ημέρας. Η κούραση, σηματοδοτεί ότι ο οργανισμός χρειάζεται να ξεκουραστεί, να διορθώσει βλάβες που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ανακτήσει τις δυνάμεις του.
Όλο και περισσότεροι ασθενείς με αυτοάνοσο διαπιστώνουν ωστόσο, ότι δεν αρκεί να ξεκουραστούν για να ανακτήσουν τα επίπεδα ενέργειας που χρειάζονται και να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής.
Ξυπνούν κουρασμένοι, νιώθουν υπνηλία, δυσκολία συγκέντρωσης, μειωμένη πνευματική διαύγεια και εκνευρισμό, που πηγάζει από την εξάντληση του οργανισμού και την προσπάθεια που καταβάλλουν για να τα καταφέρουν με τις υποχρεώσεις τους. 
Το 90% της ενέργειας που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα παράγεται σε οργανίδια που βρίσκονται στο εσωτερικό των κυττάρων, τα μιτοχόνδρια. Κάθε κύτταρο στο σώμα, περιέχει αρκετές χιλιάδες μιτοχόνδρια.
Εικόνα 1: το 90% της ενέργειας που χρειάζεται για να λειτουργήσει το ανθρώπινο σώμα, παράγεται στα μιτοχόνδρια. US National Human Genome Research Institute
 
 
Ο ρόλος τους είναι να μετατρέπουν συστατικά από τις τροφές που τρώμε σε ενέργεια. Ένα σύστημα αλυσιδωτών χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στα μιτοχόνδρια, παράγει σταθερά ενέργεια στο εσωτερικό των κυττάρων. 
Η δυσλειτουργία των διαδικασιών παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα εκδηλώνεται με αίσθημα σταδιακά αυξανόμενης κούρασης και εξάντλησης που δεν ανακουφίζεται μετά από ξεκούραση.
Η χαμηλή απόδοση του οργανισμού σε ενέργεια που οφείλεται σε μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, είναι σημαντικός παράγοντας στην εκδήλωση χρόνιων ασθενειών όπως είναι τα αυτοάνοσα, οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και ο διαβήτης[1-3].  
 
Οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν μιτοχονδριακή δυσλειτουργία είναι οι ακόλουθοι:
  • Η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.
  • Η χαμηλή σωματική δραστηριότητα.
  • Η κατανάλωση κενών θερμίδων: υψηλά επεξεργασμένες τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία.
  • Γενετική προδιάθεση.
  • Παραγωγή ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα (οξείδωση), με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που ο οργανισμός προλαβαίνει να διορθώσει (αντιοξειδωτικοί μηχανισμοί).
Οι Ασθενείς με Αυτοάνοσο Έχουν Ελλείψεις που δεν Γνωρίζουν
Aσθενείς με αυτοανοσία, έχουν κοινές ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές μεταξύ τους, ανεξάρτητα από το είδος αυτοάνοσου νοσήματος που έχουν εκδηλώσει.    
Η ιατρική παρακολούθηση των ασθενών με αυτοάνοσο νόσημα πρέπει να συνδυάζει τόσο τον έλεγχο της φλεγμονής και της συμπτωματολογίας της νόσου, όσο και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που οδήγησαν στην ανάπτυξη της. 
Η διενέργεια ειδικών εξετάσεων είναι απαραίτητη, καθώς πρέπει να καταγραφούν οι ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που οδήγησαν στην ανάπτυξη της νόσου, ώστε να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα το θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπισή της. 
 Oριακές ελλείψεις του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά συσσωρεύονται σταδιακά στο χρόνο και οδηγούν σε νόσο.
 Η «Κρυμμένη Πείνα» είναι η οριακή έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών. Ο όρος αναφέρεται στις συσσωρευμένες ελλείψεις του οργανισμού σε βασικά θρεπτικά στοιχεία, όπως οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, τα αντιοξειδωτικά και άλλα. 

Η κρυμμένη πείνα αποτελεί κύριο παράγοντα ανάπτυξης αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών, καθώς ανεπάρκειες σε μικροθρεπτικά συστατικά:
  • Απορυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Επιδεινώνουν τις φλεγμονές
  • Αυξάνουν την ευπάθεια σε λοιμώξεις
  • Επιδεινώνουν την πορεία χρόνιων ασθενειών, όπως τα αυτοάνοσα, τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και τα νοσήματα του αναπνευστικού.
Παρά το γεγονός ότι οι ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, είναι κοινές και αφορούν στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, συχνά δεν εντοπίζονται.
Βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, όπως η βιταμίνη D, τα ω3 λιπαρά οξέα, το μαγνήσιο, το σελήνιο και τα προβιοτικά, έχουν ανοσο-ρυθμιστική δράση. Είναι απαραίτητες δηλαδή, για τη φυσιολογική ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η οριακή έλλειψη θρεπτικών συστατικών περνάει απαρατήρητη για πολλά χρόνια μέχρι την εκδήλωση κάποιας ασθένειας. Αλλά και όταν αυτή εκδηλωθεί, είναι πολύ δύσκολο να συνδεθεί με συγκεκριμένη έλλειψη από την στιγμή που οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια