Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δολοφονήθηκε ο Saleh al-Arouri της Hamas

19.8.1966 - 2.1.2024
Χτύπημα της Μοσάντ και IDF στην Βηρυτό – Νεκρός ο Σαλέχ αλ-Αρούρι αναπληρωτής ηγέτης της Χαμάς
Λίβανος – Η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του αναπληρωτή ηγέτη του πολιτικού γραφείο της, Σαλέχ αλ-Αρούρι, μετά από Ισραηλινή Αεροπορική επιδρομή που είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά εκρήξεων στο προπύργιο της Χεζμπολάχ, Νταχιέχ, νότια της Βηρυτού, σηματοδοτώντας μια κρίσιμη εξέλιξη στο περίπλοκο γεωπολιτικό τοπίο της περιοχής. 
Ο Αλ-Αρούρι, υπήρξε ηγετικό πρόσωπο της Χαμάς, γνωστός για τις σημαντικές θέσεις του στη στρατιωτική της πτέρυγα και τις πύρινες δηλώσεις του κατά του Ισραήλ. 
Το Ισραήλ φέρεται να είχε πρότερη ενημέρωση από την Μοσάντ (MOSSAD) για την θέση του, στην οποία κατευθύνθηκε με βάση αναφορές ένα οπλισμένο Ισραηλινό UAV. 
Η Χεζμπολάχ φαίνεται να προσπαθούσε να κρύψει τον Αρούρι ο οποίος είχε μειώσει και τις δημόσιες δηλώσεις του.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε επίσης ότι Ισραηλινά αεροσκάφη πετούσαν πριν από λίγο σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από τη Βηρυτό, τα νότια προάστια και την πόλη Khaldeh και πιθανότατα ψάχνουν τους στόχους για εκτέλεση περισσότερων πληγμάτων ή αποστολή μηνύματος στον Νασράλα πριν αντιδράσει όπως είχε υποσχεθεί. 
Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα πρόσφατα είχε δηλώσει: «Σε οποιαδήποτε δολοφονία στο έδαφος του Λιβάνου που θα στοχεύει έναν Λιβανέζο ή έναν Σύριο ή έναν Ιρανό ή έναν Παλαιστίνιο, θα υπάρξει ισχυρή απάντηση. Δεν θα επιτρέψουμε στον Λίβανο να γίνει νέο πεδίο δολοφονιών για το Ισραήλ» 
Ο θάνατος του Al-Arouri είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός με πιθανές εκτεταμένες επιπτώσεις στην περιοχή. Η επιρροή του στη Χαμάς και στην ευρύτερη πολιτική σκηνή της Μέσης Ανατολής κάνει αυτό το περιστατικό ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα επανέλθουμε μόλις υπάρξουν νεότερα. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια