Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χοιρινά μπριζολάκια 4 συνταγές

Χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα μυρωδικών 
Υλικά συνταγής

Για τα μπριζολάκια:
  • 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
  • αλάτι πιπέρι
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 4 χοιρινά μπριζολάκια/φιλετάκια στρογγυλά, χωρίς κόκαλο (το κέντρο μπριζόλας από χοιρινό μπούτι), χτυπημένα για να γίνουν επίπεδα (110 γρ. περίπου το ένα)
Για τη σάλτσα μυρωδικών:
  • 1 1/3 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δεντρολίβανο, θυμάρι και φασκόμηλο
  • 2 κοφτά κ.γ. βούτυρο φρέσκο, κρύο
Εκτέλεση συνταγής
Για τα μπριζολάκια:
  • Τοποθετείτε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο. Προσθέτετε τη καπνιστή πάπρικα, ½ κ.γ. αλάτι, ½ κ.γ. πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά. 
  • Βουρτσίζετε (με ένα πινέλο) τα μπριζολάκια και στις 2 πλευρές τους με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνετε.
  • Ζεσταίνετε σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο, σε μέτρια φωτιά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο. 
  • Πανάρετε τα μπριζολάκια καλά και στις 2 πλευρές, τινάζετε το περίσσιο αλεύρι και τα τηγανίζετε τα μπριζολάκια σας για 3-4 λ περίπου (ανάλογα με το πάχος τους) από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθούν και ροδίσουν. 
  • Τα μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Για τη σάλτσα μυρωδικών:
  • Χύνετε το λάδι που τυχόν έχει μείνει στο ζεστό τηγάνι και ρίχνετε το ζωμό κοτόπουλου. 
  • Το σιγοβράζετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα για 3 λ περίπου ή μέχρι να μειωθεί ο ζωμός σχεδόν κατά το ήμισυ.
  • Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και το κρύο βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα γυαλιστερό, λείο μείγμα. 
  • Περιχύνετε με τη σάλτσα τα μπριζολάκια σας και τα σερβίρετε αμέσως με πουρέ πατάτας ή άλλο συνοδευτικό επιλογής σας.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα πιπεριάς
Υλικά συνταγής
  • 4 χοιρινές μπριζόλες φιλέτο, συνολικού βάρους 700 γρ. περίπου
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 πιπεριές κόκκινες σε λεπτές φέτες
  • 1 πιπεριά κίτρινη σε λεπτές φέτες
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι σε μέτριες φέτες
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. κάπαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (400 γρ.)
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 1/2 φλ. τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 250 γρ. ζυμαρικό αρεσκείας σας [*]
Εκτέλεση συνταγής
  • Ζεσταίνετε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τις πιπεριές και το κρεμμύδι, ανακατεύοντας για 10 λ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και τη κάπαρη και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ.
  • Ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, 1/2 φλ. τσαγιού κρύο νερό, μια πρέζα ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Μόλις έλθει σε σημείο βρασμού, σκεπάζετε το τηγάνι, χαμηλώνετε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 10-15 λ μέχρι να πήξει η σάλτσα. Τη κατεβάζετε από τη φωτιά και τη μεταφέρετε σε ένα μπολ.
  • Εν τω μεταξύ σε περίπτωση που συνοδεύσετε τις μπριζόλες σας με ζυμαρικό (χυλοπιτάκια, μανεστράκι, μακαρονάκι κ.λ.π) τα βράζετε σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζετε, τα μεταφέρετε σε μπολ και προσθέτετε το μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη.
  • Ζεσταίνετε τις υπόλοιπες 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα χοιρινά μπριζολάκια, αλατοπιπερώνετε και τα σιγοτηγανίζετε για 4-5 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθούν καλά χωρίς να “στεγνώσουν”, χάσουν τους χυμούς τους και σφίξει το κρέας τους.
  • Μόλις θα είναι έτοιμες οι μπριζόλες τις περιχύνετε με τη σάλτσα με τις πιπεριές, ανακινείτε καλά το τηγάνι να πάει η σάλτα παντού και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για 2-3 λ. Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά. Σερβίρετε ισομερώς το ζυμαρικό σας σε 4 πιάτα, προσθέτετε μια μπριζόλα σε κάθε πιάτο και γαρνίρετε με τη σάλτσα πιπεριάς.
[*] Σε περίπτωση που δεν προτιμήσετε ζυμαρικό για να συνοδεύσετε τις μπριζόλες σας και προτιμήσετε πατάτες τηγανιτές, ή πουρέ ή πιλάφι, τότε παραλείψτε από τα υλικά της συνταγής το ψιλοκομμένο μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα ντομάτας και κολοκυθάκια
Υλικά συνταγής
  • 4 χοιρινά μπριζολάκια χωρίς κόκκαλο, πάχους 2 εκ. περίπου (140 γρ. περίπου το ένα)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό κολοκυθάκια πράσινα, κομμένα κάθετα στη μέση και μετά σε φέτες 1,5 εκ.
  • 1/2 κιλό κολοκυθάκια κίτρινα, ή κίτρινη κολοκύθα κομμένη σε κομμάτια όπως τα πράσινα
  • 1 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
  • 450 γρ. (2 γεμάτα φλ. περίπου) σάλτσα ντομάτας εμπορίου ή φτιάξτε σπιτική χωρίς τη προσθήκη βασιλικού (συνταγή εδώ)
  • 1/4 φλ. τσαγιού χοντροκομμένο φρέσκο κόλιανδρο για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
  • Αν προτιμήσετε να φτιάξετε τη δική σας σπιτική σάλτσα ντομάτας (και όχι έτοιμη σε βάζο εμπορίου) ξεκινάτε με τη παρασκευή της σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής.
  • Εν τω μεταξύ, πλένετε και κόβετε τα κολοκυθάκια όπως προανεφέρεται και τα αφήνετε στην άκρη. Σκουπίζετε τις μπριζόλες με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αλατοπιπερώνετε και από τις δύο πλευρές.
  • Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι (ή ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα) ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο, σε υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τις χοιρινές μπριζόλες για 2-3 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό-καφέ χρώμα. Τις αφαιρείτε από το τηγάνι και τις μεταφέρετε με τσιμπίδα σε πιατέλα.
  • Μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνετε τα κολοκυθάκια, τα αλατίζετε και τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ επιπλέον. Ρίχνετε και το ξύδι και χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι “ξύστε” στη βάση του τηγανιού να βγάλετε τυχόν κολλημένα καφέ υπολείμματα του χοιρινού.
  • Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, ξαναβάζετε στο τηγάνι και τις σοταρισμένες μπριζόλες με τους ζωμούς του από τη πιατέλα και τις μισοσκεπάζετε με τη σάλτσα ντομάτας. Αν δεν έχει αρκετά υγρά η σάλτσα προσθέστε λίγο νερό.
  • Σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του και σιγοβράζετε το φαγητό σας, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να ψηθούν καλά οι μπριζόλες, χωρίς όμως να χάσουν τους ζωμούς τους. Σερβίρετε τις μπριζόλες σας με τα κολοκυθάκια ζεστά και τα πασπαλίζετε με τον χοντροκομμένο κόλιανδρο. Ότι περισσέψει διατηρείτε στο ψυγείο, σε τάπερ, για 3 ημέρες.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Χοιρινά μπριζολάκια με ντομάτα, θυμάρι & γευστικές πατάτες baby

    Υλικά συνταγής

    Για το χοιρινό

    4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού χωρίς κόκκαλο
    2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
    2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
    1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    50 ml λευκό κρασί
    4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, ολόκληρα
    1 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο
    2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
    1 κ.σ. μέλι
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    ελαιόλαδο

    Για τις πατάτες baby

    750 γρ. baby πατάτες
    150 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
    1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη
    4 μικρά κλωναράκια θυμάρι, ολόκληρα
    2 κ.σ. ελαιόλαδο
    χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Εκτέλεση συνταγής

    Για το χοιρινό: Τοποθετείτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, την αφήνετε να ζεσταθεί καλά και μετά ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και τις μπριζόλες και τις σοτάρετε για περίπου 3 λ από τη κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.

    Στη συνέχεια, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για ακόμα 4-5 λ. Μετά ρίχνετε τον πελτέ, ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, σβήνετε με το κρασί και όταν εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτετε τις ντομάτες, το θυμάρι, το γλυκάνισο και αλατοπίπερο.

    Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 25-30 λ ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τα τελευταία 3 λ μαγειρέματος προσθέτετε το μέλι, ανακατεύετε και μόλις είναι έτοιμο το φαγητό το αποσύρετε από τη φωτιά.

    Για τις πατάτες baby: Τοποθετείτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση προσθέτετε χοντρό αλάτι και τις πατάτες και τις βράζετε για 15-20 λ. Στη συνέχεια τις σουρώνετε, τις αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν και μετά τις πιέζετε με την παλάμη του χεριού σας, ώστε να σπάσουν.

    Κατόπιν, τοποθετείτε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφού ζεσταθεί, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνετε το σκόρδο και το θυμάρι και ανακατεύετε.

    Αμέσως μετά, απλώνετε τις πατάτες στο τηγάνι, ρίχνετε πιπέρι, δοκιμάζετε το αλάτι και διορθώνετε με χοντρό αλάτι, και τις τηγανίζετε για 2-3 λ από την κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Μόλις είναι έτοιμες, τις αποσύρετε από τη φωτιά και τις σερβίρετε αμέσως με τα ζεστά χοιρινά μπριζολάκια με τη σάλτσα τους.

    tip:

    1. Βράζουμε πρώτα τις πατάτες, για να γίνουν πιο τραγανές κατά το μαγείρεμα.

    2. Μπορούμε στις πατάτες να προσθέσουμε χοντρό αλάτι, αντί για κανονικό.\

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια