Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μόνος στο σπίτι: κίνδυνοι για ένα παιδί

Περίπου επτά εκατομμύρια παιδιά μόνο στις ΗΠΑ, ηλικίας 5 έως 14 ετών αναγκάζονται συχνά να παραμένουν στο σπίτι χωρίς επίβλεψη κάποιου ενήλικα, σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής καταγραφής των αμερικανικών αρχών.

Ωστόσο, δεξιότητες όπως το να φροντίζει ένα παιδί την ασφαλή προετοιμασία του φαγητού του ή να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει κάποια πιθανή απειλή εντός σπιτιού δεν πρέπει να φαντάζουν αυτονόητες σημειώνουν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι η απόφαση των κηδεμόνων να αφήσουν μόνο έναν ανήλικο πρέπει να στηρίζεται σε αυστηρή αξιολόγηση των ικανοτήτων του παιδιού αλλά και του υποστηρικτικού περιβάλλοντος που θα φροντίσει να επέμβει εγκαίρως αν κάτι δεν πάει καλά.
Ταυτόχρονα, ανάλογες έρευνες μικρής κλίμακας, κατέληξαν ότι οι έφηβοι που μένουν συχνά στο σπίτι χωρίς επίβλεψη, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η χρήση καπνού, αλκοόλ ή άλλων ουσιών.
Εξάλλου, μελέτη του 2018 στην Ιαπωνία επίσης διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας 6-7 ετών που μένουν μόνα στο σπίτι μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο, τείνουν να αναπτύσσουν προβλήματα συμπεριφοράς, υπερκινητικότητα και δυσκολίες στις σχέσεις με τους συνομηλίκους τους.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι
Κάθε χρόνο, περίπου 4,5 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ υφίστανται τραυματισμούς στο σπίτι, με την συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιστατικών να συμβαίνει βραδινές ώρες, όταν τα παιδιά είναι εκτός σχολείου και χωρίς επίβλεψη.
Όμως οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την σωματική ακεραιότητα του παιδιού.
Σε μια από τις σκηνές της γνωστής ταινίας, ο 8χρονος Κέβιν σε κατάσταση έντονης συναισθηματικής φόρτισης, ζητά από τον Άγιο Βασίλη να φέρει πίσω την οικογένεια του, απεικονίζοντας χαρακτηριστικά την ψυχολογική πίεση που αισθάνεται.
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αφήνοντας ένα παιδί μόνο του στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι η αιτία δημιουργίας ψυχοσυναισθηματικών τραυμάτων εγκατάλειψης», εξηγεί η Tina B. Tessina, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας.
Όπως επισημαίνει, τέτοια μοτίβα διαρρηγνύουν την εμπιστοσύνη των παιδιών στην αυτονόητη πεποίθηση ότι οι γονείς θα είναι πάντα εκεί για να τα προστατεύσουν και αυτό το αίσθημα εγκατάλειψης μπορεί να επηρεάσει και να στιγματίσει όλες τις μελλοντικές σχέσεις του παιδιού.

Η ασφάλεια προέχει
Τι γίνεται όμως όταν οι κηδεμόνες δεν έχουν καμία επιλογή παρά το να πρέπει να αφήσουν για κάποιο διάστημα τα παιδιά στο σπίτι χωρίς επίβλεψη;
Η πρώτη συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί, είναι να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον περιορίζονται οι κίνδυνοι εντός σπιτιού. Αυτό πρακτικά σημαίνει, να αποκλειστεί η πρόσβαση των παιδιών σε επικίνδυνα αντικείμενα ή ουσίες που βρίσκονται στο σπίτι.
Το παιδί επίσης πρέπει να έχει εμπεδώσει σαφείς οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιδράσει αν συμβεί κάτι αναπάντεχο, πχ μια πυρκαγιά ή ένας σεισμός. Ιδανικά, οι ίδιοι οι κηδεμόνες, πρέπει να έχουν προβλέψει την επέμβαση ενός άλλου ενήλικα που εμπιστεύονται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ένας αξιόπιστος γείτονας, οικογενειακοί φίλοι, κάποιος συγγενής, θα πρέπει εκ των προτέρων να έχει ειδοποιηθεί ότι ίσως χρειαστεί η βοήθεια του σε περίπτωση που οι γονείς δεν είναι διαθέσιμοι για λόγους έκτακτης ανάγκης.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η απόφαση για παραμονή ενός παιδιού χωρίς επίβλεψη για σύντομο χρονικό διάστημα, δικαιολογείται κατά περίπτωση μόνο για αντιμετώπιση κάποιου άλλου επείγοντος περιστατικού.

Ποιες οδηγίες δίνουν οι ειδικοί
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα, κατάρτισαν έναν “οδηγό” συμβουλών προς γονείς και παιδιά ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αναποδιάς.
  • Προγραμματίστε κάποια συγκεκριμένη ώρα στην οποία θα έρθετε σε επικοινωνία με το παιδί που έχει μείνει μόνο.
  • Θέστε βασικούς κανόνες που αφορούν στην χρήση ηλεκτρικών συσκευών ή του διαδικτύου και βεβαιωθείτε ότι το παιδί τους κατανοεί.
  • Φροντίστε να υπάρχει επάρκεια τροφίμων αλλά και χρηστικά αντικείμενα που ίσως φανούν χρήσιμα, για παράδειγμα, αφήστε φακούς σε εμφανές σημείο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
  • Προετοιμάστε το παιδί να χειριστεί κάποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναρτώντας σε προσεγγίσιμο σημείο μια λίστα με τηλέφωνα άμεσης βοήθειας και εκπαιδεύστε το παιδί να ξέρει που πρέπει να απευθυνθεί κατά περίπτωση.
  • Κρύψτε ένα επιπλέον κλειδί σε εξωτερικό χώρο, σε περίπτωση που ο ή οι ανήλικοι, κλειδωθούν έξω.
  • Φροντίστε να έχουν το τηλεφωνικό αριθμό ανθρώπων γνωστών στην οικογένεια σας που εμπιστεύεστε.
  • Ασφαλίστε οτιδήποτε μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία τους όπως φάρμακα, αλκοόλ ή όπλα.
  • Σε κάθε περίπτωση, μπορεί ο ήρωας της γνωστής ταινίας να επιβίωσε τρεις μέρες μόνος στο σπίτι, όμως στην πραγματική ζωή τα παιδιά είναι ευάλωτα και σίγουρα δεν υπάρχει κάποιος σκηνοθέτης που απλά θα φωνάξει «cut» αν παρουσιαστεί κάποιος κίνδυνος.
Πηγή: Health

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια