Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Iskandar Safa 1955-2024 πέθανε ο ιδιοκτήτης του Σκαραμαγκά

Πέθανε ο μεγιστάνας που είχε αγοράσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αντί 1 ευρώ

Ο Ισκαντάρ Σάφα (3.4.1955 – 29.1.2024) ήταν Γάλλος επιχειρηματίας λιβανέζικης καταγωγής. 
Μαζί με τον αδελφό του Akram Safa , ήταν ο ιδιοκτήτης της Privinvest Holding, ενός μεγάλου διεθνούς ναυτικού κατασκευαστικού ομίλου. 
Επιπλέον, ο Iskandar Safa και ο αδελφός του Akram έλεγχαν, μέσω της PI Dev SAL, τη γαλλική εταιρεία FIMAS SA που ειδικευόταν στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων στη Νότια Γαλλία. Ο Ισκαντάρ και ο Άκραμ μηνύονται για 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Δημοκρατία της Μοζαμβίκης σε υποτιθέμενο σκάνδαλο διαφθοράς.  
Ο Safa ήταν επίσης ιδιοκτήτης της Valmonde, η οποία εκδίδει την εβδομαδιαία Valeurs Actuelles , μια συντηρητική δεξιά έκδοση που συχνά κρατά αντι-ισλαμικές και αντιφεμινιστικές θέσεις.  

Ο Σάφα πέθανε στις 29 Ιανουαρίου 2024, σε ηλικία 68 ετών.  
Πρώιμη ζωή 
Ο Σάφα γεννήθηκε στη Βηρυτό το 1955 σε χριστιανική οικογένεια Μαρωνιτών . Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Safa εγγράφηκε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού , αποφοιτώντας με πτυχίο πολιτικού μηχανικού . Έφυγε από τον Λίβανο για να γίνει κατώτερος πολιτικός μηχανικός στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια μετακόμισε στη Γαλλία, όπου το 1982 αποφοίτησε με MBA από το INSEAD στο Fontainebleau . 

Καριέρα 
Από το 1978 έως το 1981, ο Iskandar Safa εργαζόταν ως μηχανικός τοποθεσίας για το INECC στο έργο της Στρατιωτικής Ακαδημίας King Abdulaziz στο Salbukh της Σαουδικής Αραβίας κοντά στο Ριάντ . 
Το 1986 έγινε Πρόεδρος της Triacorp International. Στις 19 Ιανουαρίου 2005, παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου της διευθύνουσας επιτροπής της εταιρείας υπέρ του Eric Giardini.  
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 ο Ισκαντάρ και ο αδερφός του Άκραμ ίδρυσαν την Privinvest, μια ναυπηγική εταιρεία που ειδικεύεται σε ναυτικά και εμπορικά πλοία και μεγάλα γιοτ. 
Το 1992, εξελέγη από το CIRI (Comité Interministériel de Restructuration Industrielle) για να αγοράσει το Constructions Mécaniques de Normandie (CMN) στο Cherbourg και κατάφερε να γυρίσει το ναυπηγείο ναυπηγικής κατασκευής που αντιμετώπιζε δυσκολίες εκείνη την εποχή. Η CMN έγινε γαλλική εταιρεία συνδεδεμένη με τον Όμιλο Privinvest. 
Ήταν επίσης Πρόεδρος του συμβουλίου του Ομίλου FIMAS που κατέχει μαρμαροφόρους στην πόλη Saint-Pons-de-Thomières που βρίσκεται στο Herault της Γαλλίας, που ονομάζεται επίσης «Marbres de France». 
Το 2007, ο Iskandar Safa συμμετείχε στη δημιουργία του ναυτικού εργοταξίου Abu Dhabi Mar με την Al Aïn International και έγινε εκτελεστικός διευθυντής.  Αργότερα το 2011, η Privinvest αγόρασε τις μετοχές της Al Aïn International. 
Την 1η Μαρτίου 2018, μια γερμανική κοινοπραξία αποτελούμενη από τις Thyssen Krupp και Luerssen αποκλείστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση από τον διαγωνισμό για την κατασκευή του πολεμικού πλοίου πολλαπλών χρήσεων MKS 180 προς όφελος της GNY ( German Naval Yards ), που ανήκει στον όμιλο Prinvinvest , και ο Ολλανδός ναυπηγός Damen .   
Τον Ιανουάριο του 2019, ο Safa ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει την περιφερειακή εφημερίδα Nice-Matin. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, αποχώρησε από τη διαδικασία λόγω ανταγωνιστικής προσφοράς του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Xavier Niel, καθώς και της αντίθεσης του συντακτικού επιτελείου της εφημερίδας.  
Τον Ιούλιο του 2019, η Safa απέκτησε μερίδιο 39% σε έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό με έδρα τη Νίκαια, τον Azur TV. Το Azur παρέχει υπηρεσίες ειδήσεων για την περιοχή των ακτών της Μεσογείου μεταξύ Μασσαλίας και Μεντόν.  
Τον Μάιο του 2020 ανακοινώθηκε ότι τα γερμανικά ναυπηγεία στο Κίελο, που ανήκουν και διευθύνονται από τον όμιλο Safa's Privinvest Holding SAL, συνάπτουν μακροπρόθεσμη συμφωνία συνεργασίας με τη ναυπηγική εταιρεία Lürssen που εδρεύει στη Βρέμη. Η ιδέα πίσω από τη συνεργασία είναι να βελτιωθεί ο συνολικός γερμανικός ναυπηγικός τομέας και να βελτιωθεί η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητα.  
Άλλοι ρόλοι 
Μεταξύ 2011 και 2024, ο Ισκαντάρ Σάφα ήταν μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος της διευθύνουσας επιτροπής της Marfin Investment Group, μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 
Ο Σάφα θεωρήθηκε ως ένα από τα πλουσιότερα άτομα του Λιβάνου.  
Καθώς ο Safa ήταν Μαρωνίτης Χριστιανός, πρόσφερε απεριόριστες προμήθειες μαρμάρου από το λατομείο που κατείχε στη νότια Γαλλία για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων , που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια