Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δημήτρης Νικολαΐδης 1922-1993 ηθοποιός

Ο Δημήτρης Νικολαΐδης (Αθήνα, 1922 - 21 Ιανουαρίου 1993) ήταν Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου.
Ασχολήθηκε και με τη σκηνοθεσία. Τον Σεπτέμβριο του 1955 παντρεύτηκε την ηθοποιό Σούλη Σαμπάχ

Βιογραφία
Ο Δημήτρης Νικολαΐδης ήταν παιδί προσφύγων από τη Σμύρνη και ορφάνεψε από 9 μηνών.  Ασχολήθηκε με το αθλητισμό και ιδιαίτερα τον στίβο, καθώς υπήρξε δρομέας των 800 μέτρων στον Παναθηναϊκό κατά τη δεκαετία του '30.
Υπήρξε υπότροφος μαθητής στο Πειραματικό Σχολείο Αθηνών (στην οδό Σκουφά). Πέρασε στη Νομική Σχόλη του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα σπούδαζε στη σχόλη του Καρόλου Κουν.
Την περίοδο της Κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση.
Θέατρο
Το 1942, όταν ο Κουν ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», ανέβασε μια παράσταση με τους μαθητές του, όπου ανάμεσά τους ήταν και ο Δημήτρης Νικολαΐδης. Το ουσιαστικό του ντεμπούτο γίνεται το 1944 μαζί με τον δάσκαλό του στο θεατρικό έργο του Αλέξη Σολομού Ο τελευταίος ασπροκόρακας κι αμέσως μετά στον Βυθό του Μαξίμ Γκόρκι. 
Το 1945 ξεκινάει συνεργασία με το θίασο της κυρίας Κατερίνας όπου παραμένει μέχρι και το 1949. Ακολούθως, συμμετέχει στον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη με το έργο του Αλέκου Σακελλάριου Δελησταύρου και υιός, που όλα τα μέλη του ήταν κουμπάροι στο γάμο του με την ηθοποιό Σούλη Σαμπάχ στον Ιερό Ναό Διονυσίου του Αρεοπαγίτη. Συνεχίζει τη συνεργασία του με διάφορους θιάσους και το καλοκαίρι του 1965 σκηνοθετεί με επιτυχία το έργο Μιας πεντάρας νιάτα των Κώστα Πρετεντέρη - Ασημάκη Γιαλαμά. Έκτοτε σκηνοθετεί και τις περισσότερες φορές παίζει σαν ηθοποιός σε θεατρικά έργα όπως Ούτε γάτα ούτε ζημιά των Αλέκου Σακελλάριου - Χρήστου Γιαννακόπουλου, Αγάπη μου παλιόγρια των Πολύβιου Βασιλειάδη - Λάκη Μιχαηλίδη κ.ά.  
Συνεργάστηκε με τους περισσότερους σχεδόν πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου, όπως η Έλλη Λαμπέτη, η Τζένη Καρέζη, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (που υπήρξε στενός του φίλος), ο Κώστας Βουτσάς κ.ά. Η τελευταία παράστασή του στην θεατρική σκηνή ήταν το 1980 στο έργο Οι ερωτιάρηδες του Βάσου Ανδριανού.
Κινηματογράφος
Ο Δημήτρης Νικολαΐδης πρωτοεμφανίστηκε ως ηθοποιός στον κινηματογράφο το 1954 με την ταινία Το κορίτσι της γειτονιάς με πρωταγωνιστές τους: Σμαρούλα Γιούλη, Γιώργο Φούντα και Ορέστη Μακρή. Έκτοτε έπαιξε σε πάρα πολλές ταινίες, σχεδόν 80, ακόμα και σε διεθνείς παραγωγές όπως το Αμέρικα, Αμέρικα[6] του Ηλία Καζάν το 1963. 
Το 1966 σκηνοθέτησε την πρώτη και μοναδική του ταινία, την κωμωδία της Φίνος Φιλμ Η γυναίκα μου τρελάθηκε σε σενάριο του Νίκου Τσιφόρου και με πρωταγωνιστές τους Μαίρη Αρώνη και Λάμπρο Κωνσταντάρα.
Τηλεόραση - Ραδιόφωνο
Στη μικρή οθόνη συμμετείχε και με τις δύο ιδιότητές του, με πιο γνωστή τη σειρά Εκείνες κι εγώ μαζί με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Υπήρξε αγαπημένος φίλος και συνεργάτης του θεατρικού συγγραφέα Κώστα Πρετεντέρη. Μαζί έκαναν την πετυχημένη σειρά στο ραδιόφωνο Ο θυρωρός όπου έκανε τον Μπουλντόζα. 
Πέθανε στο Σωτηρία μετά από σοβαρά χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Τράβηξε τα καλώδια που τον κρατούσαν στη ζωή.
Για το μόνο που όσοι τον γνώριζαν ήταν βέβαιοι, είναι πως το μοναδικό για το οποίο θα λυπόταν, ήταν που άφηνε πίσω του τη μεγάλη του αγάπη.
Τη «μικρή» του, όπως συνήθιζε να φωνάζει την επί 38 χρόνια σύζυγό του, Σούλη Σαμπάχ.
Κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο του Βύρωνα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια