Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πώς θα είναι η Γη σε 250 εκατομμύρια χρόνια

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience αποκαλύπτει ότι οι ήπειροι της Γης δεν θα υπάρχουν πλέον σε 250 εκατομμύρια χρόνια. Αντ’ αυτού, θα μείνει μόνο μια γιγάντια υπερήπειρος που θα ονομάζεται Pangea Ultima, σύμφωνα με τον Independent.

Οι ειδικοί πίσω από τη μελέτη διεξήγαγαν προσομοιώσεις για να προσδιορίσουν τις θέσεις των ηπείρων κατά την πάροδο μηνών, ετών και χιλιετιών, και σύντομα συνειδητοποίησαν τις αποκαλυπτικές συνέπειες των προβλέψεών τους. Η σύγκρουση των ηπείρων θα προκαλέσει έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα και ο Ήλιος, ο οποίος θα γίνεται πιο φωτεινός με τα χρόνια, θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία.
Αυτές οι δραστικές αλλαγές θα συμβούν σε μια γεωλογικά σύντομη περίοδο 10 ετών, η οποία θα ξεπεράσει την εξέλιξη. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι και τα άλλα ζώα απλά δεν θα μπορούν να συμβαδίσουν, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα θηλαστικά θα εξαφανιστούν.

«Τα θηλαστικά μπόρεσαν, στο παρελθόν, να αυξήσουν τη θερμοκρασία τους μόνο κατά 0,6 C ανά εκατομμύριο χρόνια. Αυτό τα καθιστά πολύ αργά εξελικτικά, μόλις φτάσουμε σε ακραίες θερμοκρασίες που ξεπερνούν αυτά τα φυσιολογικά όρια», λέει ο Δρ Alexander Farnsworth του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Θα είναι ένας πολύ αφιλόξενος κόσμος όπου το κλίμα θα είναι εναντίον μας».

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε πρόβλεψη, η επιστήμη δεν είναι τέλεια και η πρόβλεψη του Dr Farnsworth για τη ζωή στην Pangea Ultima εξαρτάται τελικά από το πού θα καταλήξει η υπερήπειρος. Η ομάδα του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ακουμπούσε στον ισημερινό, αλλά, εάν οι υπάρχουσες ήπειροι συγκεντρωθούν αλλού, το κλίμα του θα μπορούσε να είναι αρκετά διαφορετικό.

Ωστόσο, ένα είναι βέβαιο: οι άνθρωποι προκαλούμε την εξαφάνιση μας με την αποτυχία μας να αντιμετωπίσουμε επαρκώς την υπερθέρμανση του πλανήτη. «Ο ρυθμός αλλαγής σήμερα είναι απίστευτα επικίνδυνος, δεν έχουμε δει ποτέ τέτοιο ρυθμό αλλαγής στο γεωλογικό παρελθόν», προειδοποιεί ο Δρ Farnsworth. «Δημιουργούμε μόνοι μας προβλήματα που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εξαφάνιση μας».
Δημήτρης Καβατζικλης

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια