Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βασιλόπιτα Θεσσαλίας

18 φύλλα κρούστας
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
500 γρ. φέτα (για το α΄μίγμα)
250 γρ. βούτυρο λιωμένο
200 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης τριμμένο (για το α΄μίγμα)
1 φλιτζάνι ζάχαρη (για το β΄μίγμα)
4 (για το α΄μίγμα) αβγά
1 κουταλιά σούπας κανέλα (για το β΄μίγμα)
10 ξερά σύκο, ψιλοκομμένα (για το γ΄μίγμα)
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές (για το γ΄μίγμα)
1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες (για το γ΄μίγμα)

Start cooking
Ανακατεύετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο. Αναμιγνύετε τη φέτα, θρυμματισμένη με τα δάχτυλα, με το λαδοτύρι. 
Χτυπάτε ελαφρά τα αβγά και τα ανακατεύετε με το μίγμα τυριών. 
Αναμιγνύετε σε ξεχωριστό σκεύος τη ζάχαρη με την κανέλα. 
Έπειτα ανακατεύετε, πάλι σε ξεχωριστό σκεύος, τα σύκα με τις σταφίδες.
Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28εκ. και απλώνετε από πάνω δύο φύλλα έτσι ώστε να σκεπάζονται τα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού. 
Αλείφετε τα φύλλα με το μίγμα βουτύρου-ελαιόλαδου και πασπαλίζετε με το 1/5 του α’ μίγματος
.Σκεπάζετε με ένα φύλλο κρούστας. 
Το αλείφετε με το μίγμα βουτύρου και πασπαλίζετε με το 1/5 του β’ μίγματος. 
Σκεπάζετε με ένα φύλλο κρούστας αλειμμένο και πασπαλίζετε με το 1/5 του γ’ μίγματος.
Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία άλλες 4 φορές μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. 
Σε κάποια από αυτές τις στρώσεις, μην ξεχάσετε να βάλετε το νόμισμα. 
«Κλείνετε» γύρω-γύρω την πίτα με τα φύλλα που προεξέχουν και την σκεπάζετε με τα δύο φύλλα που έχουν απομείνει, απαλά και κυματιστά.
Βάζετε το μίγμα βουτύρου που περισσεύει στο τηγάνι και το αφήνετε να κάψει. 
Το ρίχνετε καυτό στην επιφάνεια της πίτας. 
Τα φύλλα θα πρέπει να δείχνουν ότι ζεματίζονται. 
Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15 λεπτά και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 130οC για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

TIP 
Για να δοκιμάσατε αν έκαψε το βούτυρο ρίχνετε μέσα 1 μπουκίτσα ψωμί. 
Αν σκουρύνει αμέσως, είναι έτοιμο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια