Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Gaston Glock 1929-2023 πιστόλια Glock

Ο Gaston Glock (19 Ιουλίου 1929 – 27 Δεκεμβρίου 2023) ήταν Αυστριακός μηχανικός και επιχειρηματίας. Ίδρυσε την εταιρεία Glock και ανέπτυξε το πιστόλι Glock το 1982, το οποίο έγινε ένα από τα πιο επιδραστικά και δημοφιλή ελαφρά πυροβόλα όπλα του 20ου αιώνα.  

Πρώιμη ζωή 
Ο Glock γεννήθηκε στη Βιέννη στις 19 Ιουλίου 1929.
Επιστρατεύτηκε στη Βέρμαχτ ως έφηβος κοντά στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μετά από τον οποίο αποφοίτησε από το σχολείο ως μηχανικός και εντάχθηκε σε μια εταιρεία τρυπάνι χειρός.  
Κατασκευή 
Ο Glock ξεκίνησε ως κατασκευαστής κουρτινόξυλων τη δεκαετία του 1960 και μαχαιριών για τον αυστριακό στρατό τη δεκαετία του 1970,  και δεν σχεδίασε ή κατασκεύασε πυροβόλο όπλο μέχρι τα 52 του χρόνια. Είχε ήδη εμπειρία με πολυμερή από προηγούμενα επιχειρηματικά του εγχειρήματα. Το 1980, αγόρασε μια μηχανή χύτευσης με έγχυση για την κατασκευή λαβών και θηκών για τα μαχαίρια που έφτιαχνε για τον αυστριακό στρατό στο εργαστήριό του στο γκαράζ . Οι πρώτοι υπάλληλοί του ήταν από τη βιομηχανία φωτογραφικών μηχανών και είχαν εμπειρία στην παραγωγή πολυμερών εξαρτημάτων. Το πρώτο του πιστόλι παραγωγής ήταν το Glock 17 . Χρειάστηκε ένας χρόνος για το σχεδιασμό και την παραγωγή, και υπέβαλε αίτηση για το αυστριακό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του τον Απρίλιο του 1981. 

Ο Robert McFadden των New York Times έγραψε ότι το πιστόλι του Glock:
[...] έγινε ένας εκπληκτικός πωλητής, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έφτασε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν τα ποσοστά εγκληματικότητας ήταν στα ύψη και οι αστυνομικοί ένιωθαν ξεπερασμένοι. Παρουσιάστηκαν νέα μοντέλα και διαμετρήματα με εκτεταμένα κλιπ [ sic ]. Τα δύο τρίτα των αστυνομικών δυνάμεων της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Νέας Υόρκης, υιοθέτησαν το Glock, όπως και πολλές ομοσπονδιακές, κρατικές και νομαρχιακές υπηρεσίες... Ο Γκλοκ δυσφημίστηκε από τους υποστηρικτές του ελέγχου των όπλων και χαιρετίστηκε από τους λάτρεις των όπλων. Παρά τη δημοφιλή απεικόνιση του Glock ως όπλο εγκληματία και τη χρήση του σε μερικές από τις πιο θεαματικές μαζικές πυροβολισμούς της Αμερικής, ο κ. Barrett, ο συγγραφέας του " Glock ", είπε ότι το όπλο δεν είχε εντοπιστεί συνήθως σε σκηνές εγκλήματος - πράγματι, πολύ λιγότερο από άλλες μάρκες πυροβόλων όπλων."  

Απόπειρα δολοφονίας 
Τον Ιούλιο του 1999, ο Glock υποψιάστηκε ότι ο Charles Ewert, ένας από τους στενότερους οικονομικούς συμβούλους του, υπεξαιρούσε κεφάλαια . Ο Glock αντιμετώπισε τον Ewert, ο οποίος προσέλαβε έναν Γάλλο μισθοφόρο (ηλικίας 67) για να δολοφονήσει τον Glock με μια λαστιχένια σφύρα σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων σε μια προσπάθεια να το κάνει να μοιάζει με ατύχημα.  Ο Glock χτυπήθηκε στο κεφάλι, αλλά μπόρεσε να αντεπιτεθεί, γρονθοκοπώντας τον άνδρα μέχρι που σωριάστηκε πάνω από τον Glock. Τόσο ο Ewert όσο και ο δολοφόνος καταδικάστηκαν για απόπειρα φόνου και οδηγήθηκαν στη φυλακή. 

Προσωπική ζωή 
Ο Glock παντρεύτηκε την Helga Glock το 1958, και συνίδρυσαν την οικογενειακή επιχείρηση το 1963.  Χώρισαν το 2011 και μπήκαν σε δικαστική διαμάχη για κατηγορίες ότι ο Glock συμμετείχε σε εκβιασμό .  Η αγωγή απορρίφθηκε το 2017. 
Ο Glock δώρισε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ σε αυστριακές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Έδωσε επίσης κεφάλαια στο Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας . Ο Glock περιγράφηκε ως «απομονωμένος Αυστριακός δισεκατομμυριούχος» που απέφευγε τη δημοσιότητα και εκτιμούσε την ιδιωτικότητά του παρά τη διάσημη εφεύρεσή του. 
Ο Glock πέθανε στις 27 Δεκεμβρίου 2023, σε ηλικία 94 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια