Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Διακρίσεις στα άτομα με αναπηρία ακόμη και για το εφάπαξ βοήθημα

Τις διαμαρτυρίες πολλών ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους μεταφέρει με επιστολή της (επισυνάπτεται) στον υπουργό Οικονομίας Κ. Χατζηδάκη η ΕΣΑμεΑ, καθώς οι εργαζόμενοι με αναπηρία που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. και λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα από το Φορέα στον οποίο υπηρετούν, καθώς και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας που λαμβάνουν το επίδομα απόλυτης αναπηρίας από τον e-ΕΦΚΑ, δεν έχει προβλεφθεί να λάβουν την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση (200 ευρώ), όπως καταγγέλθηκε στην υπηρεσία της ΕΣΑμεΑ «Διεκδικούμε Μαζί».
Στη βάση των επιταγών του Συντάγματος αλλά και της Διεθνούς Σύμβασης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, τα άτομα με αναπηρία πρέπει να απολαμβάνουν πλήρως και ισότιμα όλα τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους και να τυγχάνουν το σεβασμό της εγγενούς αξιοπρέπειάς τους. Οι συνθήκες διαβίωσής τους πρέπει να προστατεύουν και να προάγουν την εξασφάλιση του δικαιώματος αυτού, χωρίς διακρίσεις βάσει της αναπηρίας. Η προστασία της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία και πρέπει να απολαμβάνεται σε ίση βάση με τους άλλους.

Επιπλέον, στην πολυτάραχη εποχή που διανύουμε, τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με την μακροχρόνια κρίση, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, το άγνωστο ύψος που θα φτάσει ο πληθωρισμός και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση, που οδηγεί εν τέλει σε φτωχοποίηση.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά την ΑΜΕΣΗ δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών ώστε να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση οι δικαιούχοι του  εξωιδρυματικού επιδόματος που εργάζονται σε Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ. και λαμβάνουν το επίδομα από το Φορέα στον οποίο υπηρετούν, οι δικαιούχοι του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας που λαμβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας από τον e-ΕΦΚΑ καθώς και όλα τα άτομα με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση που τη δικαιούνται.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ.: www.esaea.gr ή www.esamea.gr.


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΣΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Πληροφορίες: Ειρήνη Τσαλουχίδου

Εξαιρετικά επείγον

Αθήνα: 19.12.2023

Αρ. Πρωτ.: 2129

ΠΡΟΣ: κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών      

ΚΟΙΝ: «Πίνακας Αποδεκτών»    

ΘΕΜΑ: «Ζητείται η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε συνταξιούχους με αναπηρία – δικαιούχους επιδόματος απόλυτης αναπηρίας και δικαιούχους εξωιδρυματικού επιδόματος  των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ»    

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), όπως γνωρίζετε, αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Ιδίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

Στο πλαίσιο των δράσεων της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) λειτουργεί την Υπηρεσία «Διεκδικούμε Μαζί» παρέχοντας καθημερινά πληροφορίες, υποστήριξη και ενδυνάμωση, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού εξατομικευμένης παρέμβασης από κοινού με τον κάθε ενδιαφερόμενο.

Τις τελευταίες ημέρες, γινόμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών από άτομα με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση και τις οικογένειές τους σχετικά με την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους διακοσίων (200) ευρώ.

Σύμφωνα με το άρθρο 118 του Ν.5072/2023, παρ. 2 και 3, προβλέπεται:

«2. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, καταβάλλεται έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους διακοσίων (200) ευρώ στους δικαιούχους:

α. του επιδόματος απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (π. ΟΓΑ) που λαμβάνουν μόνον τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ, αν έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας εκατό τοις εκατό (100%), της παρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ. 334/1988 (Α’ 154),

β. του επιδόματος νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του Δημοσίου, του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α’ 210),

γ. του εξωιδρυματικού επιδόματος του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 (Α’ 68), τα οποία χορηγούνται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α., και

δ. των επιδομάτων των άρθρων 54Α του π.δ. 169/2007, 100 έως 103 του π.δ. 168/2007 (Α’ 209), τα οποία καταβάλλονται από το Δημόσιο.

3. Για τον μήνα Δεκέμβριο 2023 προσαυξάνεται κατά διακόσια (200) ευρώ το μηνιαίο ποσό των προνοιακών παροχών σε χρήμα της περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018 (Α’ 30), οι οποίες χορηγούνται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) σε άτομα με αναπηρία.».

Ωστόσο, η παραπάνω έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δεν παρέχεται σε όλα τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις που λαμβάνουν σύνταξη ή  επίδομα λόγω αναπηρίας καθώς υπάρχουν επιδόματα που καταβάλλονται από διαφορετικό φορέα από τις προαναφερόμενους. Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι με αναπηρία που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. και λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα από το Φορέα στον οποίο υπηρετούν και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας που λαμβάνουν το επίδομα απόλυτης αναπηρίας από τον e-ΕΦΚΑ δεν ανήκουν στους δικαιούχους.

Κύριε Υπουργέ,

Στη βάση των επιταγών του Συντάγματος αλλά και της Διεθνούς Σύμβασης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, τα άτομα με αναπηρία πρέπει να απολαμβάνουν πλήρως και ισότιμα όλα τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους και να τυγχάνουν το σεβασμό της εγγενούς αξιοπρέπειάς τους. Οι συνθήκες διαβίωσής τους πρέπει να προστατεύουν και να προάγουν την εξασφάλιση του δικαιώματος αυτού, χωρίς διακρίσεις βάσει της αναπηρίας. Η προστασία της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία και πρέπει να απολαμβάνεται σε ίση βάση με τους άλλους.

Επιπλέον, σύμφωνα με:

• το άρθρο 28 «Ανεκτό βιοτικό επίπεδο και Κοινωνική Προστασία» της Διεθνούς Σύμβασης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας κύρωσε μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο με το Ν. 4074/2012,

• το τελικό κείμενο των Συστάσεων και Τελικών Παρατηρήσεων  της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την παρακολούθηση της Σύμβασης, προς τη χώρα μας, η Επιτροπή ανησυχώντας για: (40) για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία όπως προβλέπονται στο Άρθρο 28 της Σύμβασης (…), αλλά και στις Τελικές Παρατηρήσεις (Concluding Observations) της, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν στις 24.09.2019,  προτείνει αντίστοιχα στη χώρα: (41) (…)να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή του υπάρχοντος πλαισίου κοινωνικής προστασίας, και προοδευτικά να αναπτύξει περαιτέρω μέτρα για τη διασφάλιση επαρκούς βιοτικού επιπέδου για τα άτομα με αναπηρία,

το ΚΕΦ. Β’ του Ν. 4488/2017 που περιλαμβάνει τις «Κατευθυντήριες Διατάξεις Υλοποίησης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες», και συγκεκριμένα την παρ. 1 του άρθρου 61 (Γενικές Υποχρεώσεις) ορίζεται ότι: «Κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να διασφαλίζει την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ή δραστηριοτήτων του, λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο μέτρο και απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια ή πρακτική που ενδέχεται να θίγει την άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Ιδίως υποχρεούται: α) να αφαιρεί υφιστάμενα εμπόδια κάθε είδους, β) να τηρεί τις αρχές καθολικού σχεδιασμού σε κάθε τομέα της αρμοδιότητάς του ή της δραστηριοποίησής του, προκειμένου να διασφαλίζει για τα ΑμεΑ την προσβασιμότητα των υποδομών, των υπηρεσιών ή των αγαθών που προσφέρει, γ) να παρέχει, όπου απαιτείται σε συγκεκριμένη περίπτωση, εύλογες προσαρμογές υπό τη μορφή εξατομικευμένων και κατάλληλων τροποποιήσεων, ρυθμίσεων και ενδεδειγμένων μέτρων, χωρίς την επιβολή δυσανάλογου ή αδικαιολόγητου βάρους, δ) να απέχει από πρακτικές, κριτήρια, συνήθειες και συμπεριφορές που συνεπάγονται διακρίσεις σε βάρος των ΑμεΑ, ε) να προάγει με θετικά μέτρα την ισότιμη συμμετοχή και άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στον τομέα αρμοδιότητας ή δραστηριότητάς του»,
την παρ. 2 του άρθρου 63 του Ν. 4488/2017, «Καθολικός σχεδιασμός διοικητικών προϊόντων, περιβαλλόντων και υπηρεσιών, εύλογες προσαρμογές», αναφέρεται ότι: «Τα διοικητικά όργανα και οι αρχές υποχρεούνται να λαμβάνουν ενδεδειγμένα μέτρα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες ενός ή περισσότερων ΑμεΑ προκειμένου να διασφαλιστεί η αρχή της ίσης μεταχείρισης. Στις ως άνω εύλογες προσαρμογές, οι οποίες παρέχονται υπό την προϋπόθεση της μη επιβολής δυσανάλογου ή αδικαιολόγητου βάρους, περιλαμβάνονται (…) εξατομικευμένη προσαρμογή διαδικασιών ή πρακτικών, (…)».
Την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με την μακροχρόνια κρίση, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στα προϊόντα βασικών αναγκών, την ενέργεια, τα καύσιμα. αλλά και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση, οδηγεί εν τέλει σε φτωχοποίηση.

Απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, την άμεση δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών ώστε να λάβουν την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους διακοσίων (200) ευρώ οι δικαιούχοι του  εξωιδρυματικού επιδόματος που εργάζονται σε Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ. και λαμβάνουν το επίδομα από το Φορέα στον οποίο υπηρετούν, οι δικαιούχοι του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας που λαμβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας από τον e-ΕΦΚΑ καθώς και όλα τα άτομα με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση που δικαιούνται την εν λόγω έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Εν αναμονή της ανταπόκρισής σας και της σχετικής μας ενημέρωσης μας, σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση               

Ο Πρόεδρος      Ο Γεν. Γραμματέας          

Ι. Βαρδακαστάνης       Β. Κούτσιανος


Πίνακας Αποδεκτών:

–        Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Κ. Μητσοτάκη 

–        Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Σ. Παπασταύρου

–        Γραφείο Υπουργού Εσωτερικών, κας Ν. Κεραμέως,

–        Οργανώσεις Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια