Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ιστορία των ηλεκτρικών φώτων δέντρου

History of Electric Christmas Tree Lights

Όπως πολλά άλλα ηλεκτρικά, η ιστορία των ηλεκτρικών Χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων ξεκινά με τον Thomas Edison. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων του 1880, ο Έντισον, ο οποίος είχε εφεύρει τον λαμπτήρα πυρακτώσεως τον προηγούμενο χρόνο, κρέμασε σειρές από ηλεκτρικά φώτα έξω από το εργαστήριό του στο Μένλο Παρκ του Νιου Τζέρσεϊ.
Ένα άρθρο στους New York Times στις 21 Δεκεμβρίου 1880, περιέγραφε μια επίσκεψη αξιωματούχων από την κυβέρνηση της Νέας Υόρκης στο εργαστήριο του Έντισον στο Menlo Park. Ο περίπατος από τον σιδηροδρομικό σταθμό στο κτίριο του Έντισον ήταν γεμάτος με ηλεκτρικές λάμπες και φωτίστηκε με 290 λαμπτήρες "που ρίχνουν ένα απαλό και απαλό φως από όλες τις πλευρές."
Το ήξερες?
  • Η πρώτη χρήση ηλεκτρικού χριστουγεννιάτικου φωτισμού έγινε από τον Thomas Edison το 1880.
  • Το πρώτο φωτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο έδειξε ένας από τους υπαλλήλους του Έντισον σε δημοσιογράφους που επισκέφτηκαν το σπίτι του στο Μανχάταν το 1882.
  • Τα ηλεκτρικά φώτα ήταν πολύ δαπανηρά στην αρχή και απαιτούσαν τις υπηρεσίες ενός εκπαιδευμένου ηλεκτρολόγου.
  • Όταν το κόστος των ηλεκτρικών φώτων έγινε προσιτό, η χρήση τους εξαπλώθηκε γρήγορα καθώς ήταν πολύ πιο ασφαλή από τα κεριά.
Από το άρθρο δεν φαίνεται ότι ο Έντισον σκόπευε τα φώτα να συνδέονται με τα Χριστούγεννα. Όμως παρέδιδε ένα γιορτινό δείπνο για την αντιπροσωπεία από τη Νέα Υόρκη και ο νέος φωτισμός φαινόταν να ταιριάζει με τη διάθεση των γιορτών.
Μέχρι εκείνη την εποχή συνηθιζόταν να φωτίζουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα με μικρά κεριά, κάτι που φυσικά θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο. Το 1882, ένας υπάλληλος του Έντισον έκανε μια παράσταση με ηλεκτρικά φώτα που είχε ως στόχο να καθιερώσει την πρακτική εφαρμογή του ηλεκτρισμού στον εορτασμό των Χριστουγέννων. Ο Edward H. Johnson, στενός φίλος του Edison και ο πρόεδρος της εταιρείας που δημιουργήθηκε για να παρέχει φωτισμό στη Νέα Υόρκη, χρησιμοποίησε ηλεκτρικά φώτα για την πρώτη ώρα να φωταγωγήσουμε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Τα πρώτα ηλεκτρικά φώτα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου
Ο Τζόνσον έστησε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο με ηλεκτρικά φώτα και, με τυπικό στυλ για τις εταιρείες Edison, ζήτησε κάλυψη στον Τύπο. Μια αποστολή του 1882 στην Detroit Post and Tribune σχετικά με μια επίσκεψη στο σπίτι του Τζόνσον στη Νέα Υόρκη μπορεί να ήταν η πρώτη ειδησεογραφική κάλυψη με ηλεκτρικά χριστουγεννιάτικα φώτα.
Ένα μήνα αργότερα, ένα περιοδικό της εποχής, Electrical World, έκανε επίσης αναφορά στο δέντρο του Τζόνσον. Το αντικείμενο τους το ονόμασε «το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Δύο χρόνια αργότερα, οι New York Times έστειλαν έναν δημοσιογράφο στο σπίτι του Τζόνσον στην ανατολική πλευρά του Μανχάταν και μια εκπληκτικά λεπτομερής ιστορία εμφανίστηκε στην έκδοση του Δεκεμβρίου. 27, 1884.

Με τίτλο, "Ένα λαμπρό χριστουγεννιάτικο δέντρο: Πώς ένας ηλεκτρολόγος διασκέδασε τα παιδιά του"," το άρθρο ξεκίνησε:
"Ένα όμορφο και πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο δέντρο έδειξε σε μερικούς φίλους ο κ. E.H. Johnson, Πρόεδρος της Edison Company for Electric Lighting, χθες το βράδυ στην κατοικία του, No. 136 East Thirty-sixth Street. Το δέντρο φωτιζόταν από ηλεκτρισμό και τα παιδιά δεν είδαν ποτέ ένα πιο φωτεινό δέντρο ή ένα πιο χρωματισμένο δέντρο από τα παιδιά του κυρίου Τζόνσον, όταν το ρεύμα γύρισε και το δέντρο άρχισε να περιστρέφεται. Ο κ. Τζόνσον πειραματιζόταν με τον φωτισμό του σπιτιού με ηλεκτρισμό εδώ και αρκετό καιρό και αποφάσισε ότι τα παιδιά του έπρεπε να έχουν ένα νέο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
«Στακόταν περίπου έξι πόδια ύψος, σε ένα πάνω δωμάτιο, χθες το βράδυ, και έκθαμβοι άνθρωποι έμπαιναν στο δωμάτιο. Υπήρχαν 120 λαμπάκια στο δέντρο, με σφαίρες διαφορετικών χρωμάτων, ενώ η ανοιχτόχρωμη πούλιες και ο συνηθισμένος στολισμός των χριστουγεννιάτικων δέντρων φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο στο φωτισμό του δέντρου."
Ένα Edison Dynamo περιστράφηκε το δέντρο
Το δέντρο του Johnson, όπως εξηγούσε το άρθρο, ήταν αρκετά περίτεχνο και περιστρεφόταν χάρη στην έξυπνη χρήση του Edison Dynamos:

"κ. Ο Τζόνσον είχε τοποθετήσει ένα μικρό δυναμό Έντισον στους πρόποδες του δέντρου, το οποίο περνώντας ένα ρεύμα από το μεγάλο δυναμό στο κελάρι του σπιτιού, το μετέτρεψε σε μοτέρ. Μέσω αυτού του κινητήρα, το δέντρο περιστρέφεται με μια σταθερή, κανονική κίνηση.
«Τα φώτα χωρίστηκαν σε έξι σετ, ένα σετ από τα οποία άναβε κάθε φορά μπροστά καθώς το δέντρο γύριζε. Με μια απλή ιδέα σπάσιμου και σύνδεσης μέσω χάλκινων λωρίδων γύρω από το δέντρο με τα αντίστοιχα κουμπιά, τα σετ των φώτων άναβαν και άναβαν σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς το δέντρο γύριζε. Ο πρώτος συνδυασμός ήταν καθαρού λευκού φωτός, τότε, καθώς το περιστρεφόμενο δέντρο έκοψε τη σύνδεση του ρεύματος που το παρείχε και έκανε σύνδεση με ένα δεύτερο σετ, εμφανίστηκαν κόκκινα και λευκά φώτα. Μετά ήρθε το κίτρινο και το άσπρο και άλλα χρώματα. Έγιναν ακόμη και συνδυασμοί των χρωμάτων. Διαιρώντας το ρεύμα από το μεγάλο δυναμό, ο κ. Τζόνσον μπορούσε να σταματήσει την κίνηση του δέντρου χωρίς να σβήσει τα φώτα."
Οι New York Times παρείχαν δύο ακόμη παραγράφους που περιείχαν ακόμη περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για το εκπληκτικό χριστουγεννιάτικο δέντρο της οικογένειας Johnson. Διαβάζοντας το άρθρο περισσότερα από 120 χρόνια αργότερα, είναι προφανές ότι ο δημοσιογράφος θεώρησε τα ηλεκτρικά χριστουγεννιάτικα φώτα ως μια σοβαρή εφεύρεση.

Τα πρώτα ηλεκτρικά χριστουγεννιάτικα φώτα ήταν ακριβά
Ενώ το δέντρο του Τζόνσον θεωρήθηκε θαύμα και η εταιρεία του Έντισον προσπάθησε να διαθέσει ηλεκτρικά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, δεν έγιναν αμέσως δημοφιλή. Το κόστος των φώτων και οι υπηρεσίες ηλεκτρολόγου για την τοποθέτησή τους ήταν απρόσιτο για το ευρύ κοινό. Ωστόσο, οι πλούσιοι άνθρωποι έκαναν πάρτι για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα για να επιδείξουν τον ηλεκτρικό φωτισμό.

Το Grover Cleveland φέρεται να παρήγγειλε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο του Λευκού Οίκου που φωτίστηκε με λαμπτήρες Edison το 1895. (Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Λευκού Οίκου ανήκε στον Benjamin Harrison, το 1889 και φωτίστηκε με κεριά.)

Η χρήση μικρών κεριών, παρά τον εγγενή κίνδυνο, παρέμεινε η δημοφιλής μέθοδος φωτισμού των οικιακών χριστουγεννιάτικων δέντρων μέχρι και τον 20ο αιώνα.
Ηλεκτρικά Φωτάκια Χριστουγεννιάτικου Δέντρου Φτιαγμένα Ασφαλή
Ένας δημοφιλής θρύλος είναι ότι ένας έφηβος ονόματι Albert Sadacca, αφού διάβασε για μια τραγική πυρκαγιά στη Νέα Υόρκη το 1917 που προκλήθηκε από κεριά που ανάβουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, παρότρυνε την οικογένειά του, που ασχολούνταν με τις καινοτομίες, να αρχίσει να κατασκευάζει σε προσιτές τιμές σειρές φώτων. Η οικογένεια Sadacca προσπάθησε να πουλήσει ηλεκτρικά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, αλλά οι πωλήσεις ήταν αργές στην αρχή.

Καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να εναρμονίζονται περισσότερο με το ηλεκτρικό ρεύμα, οι χορδές των ηλεκτρικών λαμπτήρων έγιναν όλο και πιο συνηθισμένες στα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Ο Albert Sadacca, παρεμπιπτόντως, έγινε επικεφαλής μιας εταιρείας φωτισμού αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της πιο αξιοσημείωτης General Electric, εισήλθαν στον κλάδο των χριστουγεννιάτικων φωτιστικών και μέχρι τη δεκαετία του 1930 τα ηλεκτρικά χριστουγεννιάτικα φώτα είχαν γίνει ένα τυπικό μέρος της διακόσμησης των διακοπών.

Στις αρχές του 20ου αιώνα άρχισε η παράδοση να υπάρχει δημόσιος φωτισμός δέντρων. Ένα από τα πιο διάσημα, το άναμμα του Εθνικού Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην Ουάσιγκτον, D.C., ξεκίνησε το 1923. Ένα δέντρο, τοποθετημένο στην έλλειψη, στο νότιο άκρο της έκτασης του Λευκού Οίκου, φωτίστηκε για πρώτη φορά στις 24 Δεκεμβρίου 1923 από τον Πρόεδρο Κάλβιν Κούλιτζ. Ένα ρεπορτάζ εφημερίδας την επόμενη μέρα περιέγραψε τη σκηνή:

«Καθώς ο ήλιος βυθίστηκε κάτω από το Potomac, ο Πρόεδρος άγγιξε ένα κουμπί που φώτισε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του έθνους. Το γιγάντιο έλατο από τη γενέτειρά του Βερμόντ άναψε αμέσως με μυριάδες ηλεκτρικά που έλαμπαν μέσα από πούλιες και κόκκινα, ενώ όσοι περιέβαλλαν αυτό το κοινοτικό δέντρο, παιδιά και μεγάλοι, ζητωκραύγαζαν και τραγουδούσαν.
«Τα πλήθη με τα πόδια αυξήθηκαν από χιλιάδες που έρχονταν με μηχανοκίνητα αυτοκίνητα και στη μουσική των τραγουδιστών προστέθηκε η διχόνοια των κόρνων. Για ώρες ο κόσμος συνωστιζόταν στην έλλειψη, η οποία ήταν σκοτεινή, εκτός από το σημείο όπου βρισκόταν το δέντρο, η λάμψη του αυξανόταν από έναν προβολέα που έριξε τις ακτίνες του από το Μνημείο της Ουάσιγκτον με θέα.
Ένας άλλος εξέχων φωτισμός δέντρων, στο Rockefeller Center στη Νέα Υόρκη, ξεκίνησε μέτρια το 1931 όταν εργάτες οικοδομών στόλισαν ένα δέντρο. Όταν το συγκρότημα γραφείων άνοιξε επίσημα δύο χρόνια αργότερα, η φωταγώγηση των δέντρων έγινε επίσημο γεγονός. Στη σύγχρονη εποχή, ο φωτισμός δέντρων του Rockefeller Center έχει γίνει μια ετήσια εκδήλωση που μεταδίδεται ζωντανά στην εθνική τηλεόραση.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια