Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Charlie Munger 1924-2023 δεξί χέρι του Warren Buffett

Ο Τσαρλς Τόμας Μάνγκερ (1 Ιανουαρίου 1924 – 28 Νοεμβρίου 2023) ήταν Αμερικανός επιχειρηματίας, επενδυτής και φιλάνθρωπος. Ήταν αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway , ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων που ελέγχεται από τον Warren Buffett . Ο Μπάφετ περιέγραψε τον Μάνγκερ ως τον πιο στενό του σύντροφο και δεξί του χέρι. Ο Munger υπηρέτησε ως πρόεδρος της Wesco Financial Corporation από το 1984 έως το 2011. Ήταν επίσης πρόεδρος της Daily Journal Corporation , με έδρα το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, και διευθυντής της Costco Wholesale Corporation .
Εκτός από αντιπρόεδρος στην Berkshire ο Μάνγκερ ήταν δικηγόρος ακινήτων, πρόεδρος και εκδότης της Daily Journal Corp., μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Costco, φιλάνθρωπος και αρχιτέκτονας. Στις αρχές του 2023, η περιουσία του υπολογιζόταν σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, που εάν και είναι ένα τουλάχιστον εντυπωσιακό ποσό, είναι πολύ μικρότερο από την ασύλληπτη περιουσία του Μπάφετ, η οποία υπολογίζεται σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια!

Επίσης, ο Μάνγκερ είχε χάσει το αριστερό του μάτι μετά από επιπλοκές από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη το 1980, όπως γράφει το CNBC.
Η επιρροή του Μάνγκερ στον Μπάφετ
Ο Μάνγκερ ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wesco Financial από το 1984 έως το 2011, όταν η Berkshire του Μπάφετ αγόρασε τις εναπομείνασες μετοχές της ασφαλιστικής και επενδυτικής εταιρείας με έδρα την Πασαντένα της Καλιφόρνια.

Ο Μπάφετ αποδίδει στον Μάνγκερ τη διεύρυνση της επενδυτικής του στρατηγικής από το να προτιμά προβληματικές εταιρείες σε χαμηλές τιμές με την ελπίδα να αποκομίσει κέρδη, στο να εστιάζει σε εταιρείες ανώτερης ποιότητας αλλά υποτιμημένες.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της μετατόπισης αυτής έρχεται από το 1972 και την ικανότητα του Μάνγκερ να πείσει τον Μπάφετ να υπογράψει την αγορά της See's Candies από την Berkshire έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων, παρόλο που η καλιφορνέζικη εταιρεία παραγωγής καραμελών είχε ετήσια κέρδη προ φόρων μόλις 4 εκατομμύρια δολάρια. Έκτοτε έχει αποφέρει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις για την Berkshire.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια