Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου CAR19-iNKT

Dr. Karadimitris
Επιστήμονες στη Βρετανία με επικεφαλής έναν Έλληνα αιματολόγο ανέπτυξαν και ξεκίνησαν να δοκιμάζουν μια νέα ισχυρότερη αντικαρκινική ανοσοθεραπεία. Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα νέο είδος «turbo» ανοσοκυττάρου με γενετική τροποποίηση, το CAR19-iNKT, το οποίο θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά στο μέλλον και να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με καρκίνο. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή αιματολογίας Αναστάσιο Καραδημήτρη, του Imperial College of Medicine στο Λονδίνο, που εξέδωσε το περιοδικό Cancer Cell, δήλωσαν ότι αν και βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, η έρευνά τους σηματοδοτεί την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς τύπου CAR-T. ανοσοθεραπείες. Αυτές οι εξατομικευμένες θεραπείες επικεντρώνονται στον επαναπρογραμματισμό των ανοσοποιητικών κυττάρων ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, οι υπάρχουσες εξατομικευμένες θεραπείες CART-T είναι πολύ ακριβές και κοστίζουν περίπου 300.000 £ ανά ασθενή. 

Η νέα θεραπεία CAR19-iNKT μπορεί να κοστίσει μόνο το ένα δέκατο και δεν χρειάζεται να εξατομικευτεί. Η δοκιμή του σε ζώα σκότωσε το 60% όλων των καρκινικών κυττάρων των ποντικών στα οποία βρίσκονταν, ενώ το 90% των ζώων επέζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήδη ερευνητές σχεδιάζουν την πρώτη τους δοκιμή σε ανθρώπους. Ο Α. Καραδημήτρης είπε ότι «αυτά τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι αυτός ο τύπος κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, που δημιουργήσαμε με μεγάλη προσπάθεια στο εργαστήριο ώστε να έχει υπερ-αποτελεσματικότητα, υπόσχεται να έχει μια νέα θεραπεία για τους καρκινοπαθείς». Οι τυπικές ανοσοθεραπείες CAR (Chimeric Antigen Receptor) αφαιρούν ένα κύτταρο του ανοσοποιητικού από το αίμα του καρκινοπαθούς, το τροποποιούν γενετικά στο εργαστήριο για να ενισχύσουν την καταστροφική του αποτελεσματικότητα και, αφού τον πολλαπλασιάσουν in vitro, επαναφέρουν αυτόν τον «στρατό» στο σώμα του ασθενούς για να καθαρίστε τα καρκινικά κύτταρα. Η μέθοδος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για νέες εξατομικευμένες θεραπείες για τη λευχαιμία και το λέμφωμα (καρκίνος του λεμφικού συστήματος), με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς έως και το ένα τρίτο των ασθενών που δεν είχαν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες είχαν πλήρη ύφεση της νόσου. χρόνος.
«Οι ερευνητές του καρκίνου και οι γιατροί είναι πολύ ενθουσιασμένοι με αυτή τη νέα θεραπεία, η οποία μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς καλές πιθανότητες να εργαστούν», είπε ο Δρ Καραδημήτρης. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν Τ-λεμφοκύτταρα στη νέα ανοσοθεραπεία (γι' αυτό ονομάζεται CAR-T), αλλά αυτή τη φορά οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έλληνα αιματολόγο, χρησιμοποίησαν ένα ελαφρώς διαφορετικό είδος κυττάρου «φυσικού δολοφόνου», το iNKT. Η θεραπεία ονομάζεται CAR19-iNKT. Αν και τα κύτταρα iNKT είναι πολύ λιγότερο κοινά στο σώμα από τα Τ-λεμφοκύτταρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι πιο αποτελεσματικοί δολοφόνοι καρκινικών κυττάρων. Τα γενετικά τροποποιημένα και βελτιωμένα εργαστηριακά κύτταρα iNKT μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο και επίσης να επιτεθούν σε μεγάλους όγκους, γεγονός που δίνει ελπίδα ότι θα είναι δυνατή η χρήση τους κατά των όγκων του εγκεφάλου, καθώς και του καρκίνου του προστάτη και των ωοθηκών στο μέλλον. Ο Α. Καραδημήτρης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ολοκλήρωσε τη μεταπτυχιακή κλινική εκπαίδευση στη Βρετανία, αρχικά στη γενική ιατρική και στη συνέχεια στην αιματολογία, στο νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου. Η ειδικότητά του είναι το λέμφωμα Hodgkin και το λέμφωμα μη Hodgkin. Στην έρευνα συμμετείχαν άλλοι δύο Έλληνες ερευνητές από το Imperial College, η αιματολόγος Κατερίνα Γουβεδενού και η νευροακτινολόγος Καρολίνα Καχαρμάνογλου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια