Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Piper Laurie 1932-2023 Αμερικανίδα ηθοποιός

Η Πάιπερ Λόρι (γεννημένη Ροζέτα Τζέικομπς , 22 Ιανουαρίου 1932 – 14 Οκτωβρίου 2023) ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός. Είναι γνωστή για τους ρόλους της στις ταινίες The Hustler (1961), Carrie (1976) και Children of a Lesser God (1986) και στη μίνι σειρά The Thorn Birds (1983).

Έλαβε διάφορες διακρίσεις, όπως ένα βραβείο Primetime Emmy και ένα βραβείο Χρυσής Σφαίρας , εκτός από υποψηφιότητες για τρία Βραβεία Όσκαρ και ένα Βραβείο BAFTA . Είναι επίσης γνωστή για τις ερμηνείες της ως Kirsten Arnesen στην αρχική τηλεοπτική παραγωγή Days of Wine and Roses και ως Catherine Martell στην τηλεοπτική σειρά Twin Peaks .

Πρώιμη ζωή 
Η Piper Laurie γεννήθηκε ως Rosetta Jacobs στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, στις 22 Ιανουαρίου 1932. 
Η Laurie ήταν το νεότερο από δύο παιδιά (και τα δύο κορίτσια) του Alfred Jacobs, έμπορου επίπλων, και της συζύγου του, Charlotte Sadie ( το γένος Alperin) Jacobs. . Οι παππούδες της από τον πατέρα της ήταν Εβραίοι μετανάστες από την Πολωνία και οι παππούδες της από τη μητέρα της ήταν Εβραίοι μετανάστες από τη Ρωσία. 
Η Laurie γεννήθηκε, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία της το 2011 Learning to Live Out Loud , σε έναν περίπατο ενός υπνοδωματίου στην Tyler Street στο Ντιτρόιτ, όπου ζούσε η οικογένεια. Για να καταπολεμήσει τη συστολή της, οι γονείς της της παρείχαν εβδομαδιαία μαθήματα εκφώνησης . τελικά απέκτησε δευτερεύοντες ρόλους στα Universal Studios.
Η μητέρα και η γιαγιά της Laurie τοποθέτησαν τη μεγαλύτερη αδερφή της Laurie σε ένα ιατρείο για το άσθμα της. Η Λόρι στάλθηκε μαζί της για να της κάνει παρέα. 
Καριέρα 
Το 1949, η Ροζέτα Τζέικομπς υπέγραψε συμβόλαιο με τα Universal Studios και άλλαξε το επώνυμό της σε Piper Laurie, το οποίο χρησιμοποίησε στη συνέχεια. Μεταξύ των ηθοποιών που συνάντησε στη Universal ήταν οι James Best , Julie Adams , Tony Curtis και Rock Hudson. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ήταν στη Λουίζα , με τον Ρόναλντ Ρίγκαν , με τον οποίο έβγαινε μερικές φορές πριν από το γάμο του με τη Νάνσυ Ντέιβις . Στην αυτοβιογραφία της ισχυρίστηκε ότι έχασε την παρθενιά της από αυτόν. Ακολούθησαν αρκετοί άλλοι ρόλοι: Ο Francis Goes to the Races (1951, με συμπρωταγωνιστή τον Donald O'Connor ). Son of Ali Baba (1951, με συμπρωταγωνιστή τον Tony Curtis ) και Ain't Misbehavin' (1955, με συμπρωταγωνιστή τον Rory Calhoun ).  
Για να βελτιώσει την εικόνα της, τα Universal Studios είπαν στους κουτσομπολίστους αρθρογράφους ότι η Λόρι έκανε μπάνιο με γάλα και έτρωγε πέταλα λουλουδιών για να προστατεύσει το λαμπερό δέρμα της.
Απογοητευμένη από την έλλειψη σημαντικών ρόλων ταινιών, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει υποκριτική και να αναζητήσει δουλειά στη σκηνή και στην τηλεόραση. Εμφανίστηκε στη Δωδέκατη Νύχτα , που παράγεται από το Hallmark Hall of Fame . στο Days of Wine and Roses με τον Cliff Robertson , που παρουσιάστηκε από το Playhouse 90 στις 2 Οκτωβρίου 1958 (στην κινηματογραφική έκδοση, τους ρόλους τους ανέλαβαν οι Jack Lemmon και Lee Remick ).  και στο Winterset , που παρουσιάστηκε από το Playhouse 90 το 1959. 
Παρασύρθηκε πίσω στο Χόλιγουντ από την πρόταση να συμπρωταγωνιστήσει με τον Paul Newman στο The Hustler , που κυκλοφόρησε το 1961. Έπαιξε τη φίλη του Newman, Sarah Packard, και για την ερμηνεία της, έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου . Οι ουσιαστικοί κινηματογραφικοί ρόλοι δεν ήρθαν στο δρόμο της μετά το The Hustler , έτσι αυτή και ο σύζυγός της μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη. Το 1964, εμφανίστηκε σε δύο ιατρικά δράματα — ως Alicia Carter στο επεισόδιο The Eleventh Hour "My Door Is Locked and Bolted", και ως Alice Marin στο επεισόδιο Breaking Point "The Summer House". Το 1965, πρωταγωνίστησε σε μια αναβίωση του Broadway της ταινίας The Glass Menagerie του Tennessee Williams , δίπλα στους Maureen Stapleton , Pat Hingle και George Grizzard.
Η Λόρι δεν εμφανίστηκε σε άλλη μεγάλου μήκους ταινία μέχρι που αποδέχτηκε τον ρόλο της Μάργκαρετ Γουάιτ στην ταινία τρόμου Κάρι (1976). Έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της. η εμπορική επιτυχία της ταινίας και η αναγνώριση για την ερμηνεία της, επανεκκίνησαν την καριέρα της. Η συμπρωταγωνίστριά της Σίσι Σπέισεκ επαίνεσε την υποκριτική της ικανότητα: "Είναι μια αξιοσημείωτη ηθοποιός. Ποτέ δεν κάνει αυτό που περιμένεις να κάνει - πάντα σε εκπλήσσει με την προσέγγισή της σε μια σκηνή." 
Το 1979, εμφανίστηκε ως Mary Horton στην αυστραλιανή ταινία Tim δίπλα στον Mel Gibson .
Μετά το διαζύγιό της το 1981, η Laurie μετακόμισε στην Καλιφόρνια. [6] Έλαβε μια τρίτη υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ερμηνεία της της κυρίας Norman στο Children of a Lesser God (1986). Την ίδια χρονιά, της απονεμήθηκε ένα Emmy για την ερμηνεία της στην Promise , μια τηλεοπτική ταινία, με συμπρωταγωνιστές τους James Garner και James Woods . Είχε έναν επιλεγμένο ρόλο στην παραγωγή Off-Broadway του The Destiny of Me το 1992, και επέστρεψε στο Broadway για την περίφημη αναβίωση του 2002 από το Lincoln Center του Paul Osborn 's Morning's at Seven , με την Julie Hagerty . Μπακ Χένρι , Φράνσις Στερνχάγκεν και Εστέλ Πάρσονς.
Το 1990-1991, πρωταγωνίστησε ως η δόλια Catherine Martell στην τηλεοπτική σειρά Twin Peaks του David Lynch . Εμφανίστηκε επίσης στο Other People's Money με τον Γκρέγκορι Πεκ (1991),  και στην πρώτη αμερικανική ταινία του μαέστρου Ντάριο Αρτζέντο Τραύμα (1993). Έπαιξε τη μητέρα του χαρακτήρα του George Clooney στο ER . Το 1997, εμφανίστηκε στην ταινία A Christmas Memory with Patty Duke , [30] και το 1998, εμφανίστηκε στο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας The Faculty . Έκανε guest εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως Frasier , Matlock , State of Grace , και Will & Grace . Η Laurie εμφανίστηκε επίσης στο Cold Case και σε ένα επεισόδιο του 2001 του Law & Order: Special Victims Unit με τίτλο "Care", στο οποίο έπαιξε μια θετή μητέρα και θετή γιαγιά που σκότωσε μια από τις θετές εγγονές στην κατηγορία της κόρης της και η οποία κακοποίησε τον θετό γιο της και τα θετά εγγόνια της. 
Επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη για ανεξάρτητες ταινίες, όπως Eulogy (2004) και The Dead Girl (2006), με την ηθοποιό Toni Collette .  Το 2010, έπαιξε τη μητέρα του Rainn Wilson στο Hesher , και το 2018, είχε έναν δεύτερο ρόλο στο White Boy Rick ως η γιαγιά του πρωταγωνιστή.
Προσωπική ζωή 
Η Laurie ήταν παντρεμένη με τον συγγραφέα ψυχαγωγίας της New York Herald Tribune και κριτικό κινηματογράφου της Wall Street Journal , Joe Morgenstern . (Προηγουμένως είχε βγει με τον ηθοποιό και μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν . ) Γνωρίστηκαν λίγο μετά την κυκλοφορία του The Hustler το 1961 όταν ο Morgenstern της πήρε συνέντευξη κατά τη διάρκεια της προώθησης της ταινίας. Σύντομα άρχισαν να βγαίνουν και εννέα μήνες μετά τη συνέντευξη, παντρεύτηκαν στις 21 Ιανουαρίου 1962. Όταν δεν εμφανίστηκαν ουσιαστικοί ρόλοι μετά το The Hustler, εκείνη και ο Morgenstern μετακόμισαν στο Woodstock της Νέας Υόρκης . Το 1971 υιοθέτησαν μια κόρη, την Anne Grace Morgenstern. Το 1982, το ζευγάρι χώρισε, μετά το οποίο μετακόμισε στην περιοχή του Χόλιγουντ και συνέχισε να εργάζεται στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. 
Το 1962, ήταν η βιαστική γυναίκα πουτίγκας του Χάρβαρντ της χρονιάς και το 2000, έλαβε το βραβείο Spirit of Hope στην Κορέα για την υπηρεσία της κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας . Εμφανίστηκε στο Mid-Atlantic Nostalgia Convention του Σεπτεμβρίου 2014 στο Hunt Valley του Μέριλαντ. 
Η Laurie ήταν επίσης γλύπτης που δούλευε σε μάρμαρο και πηλό.  

Θάνατος 
Η Λόρι πέθανε στο Λος Άντζελες στις 14 Οκτωβρίου 2023, σε ηλικία 91 ετών, αφού δεν ήταν καλά για αρκετό καιρό.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια