Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ακριβός Τσολάκης 1930-2023 διερευνητής αεροπορικών δυστυχημάτων

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930. Έχασε τους γονείς του πολύ μικρός.
Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών, ο αντισμήναρχος ε.α. Ακριβός Τσολάκης. Υπήρξε επί σειρά ετών επικεφαλής της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων ενώ τιμήθηκε με 40 τιμητικές Διακρίσεις, μεταξύ των οποίων 8 Διεθνή Βραβεία εκ των οποίων το τελευταίο τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Χάγη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διερευνητών ISASI.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί της πορείας του Α. Τσολάκη
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930. Έχασε τους γονείς του πολύ μικρός. Διαβάζοντας μόνος του στο σπίτι κατάφερε να μπει με την 22η σειρά στην Σχολή Ικάρων το 1949 και να επιλεγεί από την Πολεμική Αεροπορία και να σταλεί αργότερα μαζί με άλλους 35 μαθητές της σχολής για εκπαίδευση στις ΗΠΑ.
Το 1950 μετά την ορκωμοσία του ως Ιπτάμενος επήγε αρχικά στην 335Μ στο Σέδες αργότερα το 1951 εστάλη με 13ο Σμήνος στην Κορέα από όπου επέστρεψε το 1953 αφού έλαβε μέρος 160 πολεμικές αποστολές. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα υπηρέτησε στην ΠΑ ως χειριστής ελικοφόρων και αεριωθουμένων και σε διάφορες διοικητικές θέσεις μεταξύ των οποίων την Πρεσβεία Βελιγραδίου σαν Αεροπορικός Ακόλουθος. Στην ΠΑ συνίδρυσε μαζί με άλλους συναδέλφους τη Διεύθυνση Ασφάλειας Πτήσεων και εξέδωσε το περιοδικό «Η Πτήση» και αποστρατεύτηκε μετά από αίτησή του το 1965, αφού συμπλήρωσε 16 χρόνια υπηρεσίας.
Το 1965 προσλαμβάνεται από την Ολυμπιακή Αεροπορία με την οποίαν πέταξε για 25 χρόνια σαν Κυβερνήτης σε Β-727, Β-707, Β-747 και Α-300. Στην Ολυμπιακή ίδρυσε με συνεργάτες του τον «Τομέα Ασφάλειας Πτήσεων». Εξέδωσε το περιοδικό
«Ολυμπιακή Επιθεώρηση» και καθιέρωσε τους δεσμούς της εταιρείας με το Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων.

Το 1990 μετά το τέλος της σταδιοδρομίας του στην Ολυμπιακή διετέλεσε Σύμβουλος του Διοικητή της ΥΠΑ, Σύμβουλος του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας και Σύμβουλος Ασφάλειας Πτήσεων του νέου Αερολιμένα Αθηνών.

Από το 2002 έως το 2011 ορίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (ΕΔΑΑΠ).

Μεταξύ τον διακρίσεων που έχουν απονεμηθεί στον Ασμχο (Ι) εα Τσολάκη περιλαμβάνονται ο Χρυσούς Σταυρός του Φοίνικος, ο Σταυρός του Γεωργίου και ο Πολεμικός Σταυρός της Ελλάδος, το Μετάλλιο Αέρος των ΗΠΑ (δύο φορές) και το
Μετάλλιο Ιπποτών HWARANG της Κορέας.

Μιλούσε 5 ξένες γλώσσες και τιμήθηκε με 40 τιμητικές Διακρίσεις, μεταξύ των οποίων 8 Διεθνή Βραβεία εκ των οποίων το τελευταίο τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Χάγη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διερευνητών ISASI.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια