Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Sir Ian Wilmut 1944-2023 ο άνθρωπος που κλωνοποίησε τη Ντόλι

Ο Sir Ian Wilmut , OBE FRS FMedSci FRSE (7 Ιουλίου 1944 – 10 Σεπτεμβρίου 2023) ήταν Βρετανός εμβρυολόγος και πρόεδρος του Σκωτικού Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου . 
Είναι περισσότερο γνωστός ως ο ηγέτης της ερευνητικής ομάδας που το 1996 κλωνοποίησε για πρώτη φορά ένα θηλαστικό από ένα ενήλικο σωματικό κύτταρο , ένα φινλανδικό αρνί Dorset ονόματι Dolly . Διορίστηκε OBEτο 1999 για υπηρεσίες στην ανάπτυξη εμβρύων και τιμήθηκε ιππότης στο 2008 Πρωτοχρονιά Honors .  Αυτός μαζί με τον Keith Campbell και τη Shinya Yamanaka έλαβαν από κοινού το Βραβείο Shaw 2008 για την Ιατρική και τις Επιστήμες της Ζωής "για τις εργασίες τους σχετικά με την κυτταρική διαφοροποίηση στα θηλαστικά."

Πρώιμη ζωή και εκπαίδευση 
Ο Wilmut γεννήθηκε στο Hampton Lucy , Warwickshire , Αγγλία. Ο πατέρας του Wilmut, Leonard Wilmut, ήταν δάσκαλος μαθηματικών που υπέφερε από διαβήτη για πενήντα χρόνια, γεγονός που τον έκανε τελικά να τυφλωθεί.  Ήταν μαθητής του πρώην Λυκείου Αρρένων, στο Σκάρμπορο , όπου δίδασκε ο πατέρας του.  Η πρώιμη επιθυμία του Wilmut ήταν να ξεκινήσει μια ναυτική σταδιοδρομία, αλλά δεν μπόρεσε να το κάνει λόγω της αχρωματοψίας του . Ως παιδί σχολείου, ο Wilmut δούλευε ως αγρότης τα Σαββατοκύριακα, γεγονός που τον ενέπνευσε να σπουδάσει Γεωργία στοΠανεπιστήμιο του Νότιγχαμ . 
Το 1966, ο Wilmut πέρασε 8 εβδομάδες δουλεύοντας στο εργαστήριο του Christopher Polge , ο οποίος πιστώνεται με την ανάπτυξη της τεχνικής της κρυοσυντήρησης το 1949. Τον επόμενο χρόνο ο Wilmut εντάχθηκε στο εργαστήριο του Polge για να λάβει πτυχίο διδάκτορα Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge από την οποία αποφοίτησε το 1971 με πτυχιακή εργασία για την κρυοσυντήρηση του σπέρματος . Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής στο Darwin College του Cambridge .  
Καριέρα και έρευνα 
Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του, συμμετείχε σε έρευνα που επικεντρώθηκε στους γαμέτες και στην εμβρυογένεση, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας στο Ινστιτούτο Roslin . 
Ο Wilmut ήταν ο αρχηγός της ερευνητικής ομάδας που το 1996 κλωνοποίησε για πρώτη φορά ένα θηλαστικό, ένα αρνί με το όνομα Dolly . Η Dolly πέθανε από αναπνευστική ασθένεια το 2003. Ωστόσο, το 2008 ο Wilmut ανακοίνωσε ότι θα εγκατέλειπε την τεχνική της πυρηνικής μεταφοράς σωματικών κυττάρων με την οποία δημιουργήθηκε η Dolly υπέρ μιας εναλλακτικής τεχνικής που αναπτύχθηκε από τον Shinya Yamanaka . Αυτή η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί σε ποντίκια για την παραγωγή πολυδύναμων βλαστοκυττάρων από διαφοροποιημένα ενήλικα κύτταρα δέρματος, παρακάμπτοντας έτσι την ανάγκη δημιουργίας εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων. Ο Wilmut πιστεύει ότι αυτή η μέθοδος έχει μεγαλύτερες δυνατότητες για τη θεραπεία εκφυλιστικών καταστάσεων όπως η νόσος του Πάρκινσονκαι για τη θεραπεία ασθενών με εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο.
Ο Wilmut ηγήθηκε της ομάδας που δημιούργησε την Dolly, αλλά το 2006 παραδέχτηκε ότι ο συνάδελφός του Keith Campbell άξιζε το "66 τοις εκατό" της εφεύρεσης που έκανε δυνατή τη γέννηση της Dolly, και ότι η δήλωση "δεν δημιούργησα την Dolly" ήταν ακριβής. Ο εποπτικός του ρόλος είναι συνεπής με τη θέση του κύριου ερευνητή που κατείχε ο Wilmut την εποχή της δημιουργίας της Dolly. 
Ο Wilmut ήταν Ομότιμος Καθηγητής στο Σκωτσέζικο Κέντρο Αναγεννητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το 2008 τιμήθηκε με τον ιππότη στο Νέο Έτος για τις υπηρεσίες στην επιστήμη. 
Το 2006 εκδόθηκε το βιβλίο του After Dolly: The Uses and Misuses of Human Cloning ,  σε συνεργασία με τον Roger Highfield .

Θάνατος 
Ο Ian Wilmut πέθανε από επιπλοκές της νόσου του Πάρκινσον στις 10 Σεπτεμβρίου 2023, σε ηλικία 79 ετών.

Βραβεία και διακρίσεις 
Το 1998 έλαβε το βραβείο Lord Lloyd of Kilgerran και το βραβείο Golden Plate της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιτεύξεων .  Ο Wilmut διορίστηκε Αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE) το 1999 και Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας (FRS) το 2002 . Είναι επίσης εκλεγμένος Μέλος της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών το 1999 και Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Εδιμβούργου .  Εκλέχτηκε μέλος του EMBO το 2003. 
Το 1997 ο ​​Wilmut ήταν ο δεύτερος άνθρωπος της χρονιάς από το περιοδικό Time .  Ανακηρύχθηκε ιππότης στα Βραβεία Πρωτοχρονιάς του 2008 .

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια