Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Στη μνήμη της Μαριάννας Βαρδινογιάννη η ημέρα εθελοντή δότη μυελού των οστών

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη αγκαλιά με τον τρίχρονο Παναγιώτη 
και μετά κουμπάρα στον γάμο του.
Το 1996 ο Παναγιώτης Κόκκινος –μόλις τριών ετών τότε– διαγνώστηκε με μεσογειακή αναιμία και χρειαζόταν άμεσα μεταμόσχευση μυελού των οστών. Εκείνη την εποχή το πιο συνηθισμένο ήταν να φεύγουν τα Ελληνόπουλα που αντιμετώπιζαν τέτοια θέματα στο εξωτερικό, με τεράστιο οικονομικό κόστος. Ομως οι γονείς του αποφάσισαν να ρισκάρουν και να κάνουν την επέμβαση στην Ελλάδα στη νεοσύστατη μονάδα που μόλις είχε δημιουργήσει η «Ελπίδα» με δότη την αδελφή του. Ηταν από τα πρώτα παιδιά που πέρασαν επιτυχώς αυτήν τη δοκιμασία και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στάθηκε στο πλευρό του μικρού από την αρχή. Πριν από λίγα χρόνια ο υγιέστατος νέος παντρεύτηκε την αγαπημένη του με κουμπάρα την αείμνηστη Ελληνίδα, η οποία είχε βάλει σκοπό της ζωής της να μην αφήσει άρρωστο παιδί δίχως φροντίδα και να μην υπάρξει κανένας ασθενής δίχως συμβατό δότη.

Ο Παναγιώτης ήταν συντετριμμένος από τον θάνατό της όταν μίλησε στην «Κ» για «αυτήν την κυρία που στάθηκε στις πιο δύσκολες στιγμές στο προσκεφάλι του αλλά καταλάβαινε ότι δεν ήταν γιατρός». Σήμερα, έχει κάνει τη δική του οικογένεια και εργάζεται στην Ογκολογική Μονάδα, εμψυχώνοντας πολύ συχνά γονείς που το παιδί τους ξεκινάει νοσηλείες. Η φετινή παγκόσμια ημέρα εθελοντή δότη μυελού των οστών που εορτάζεται σήμερα 16 Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Δικός της ήταν ο στόχος να γίνει και στην πατρίδα μας μια τράπεζα «Οραμα Ελπίδας» με 160.000 συμπατριώτες μας που έχουν μέχρι σήμερα εγγραφεί ως δότες. Εξ αυτών 300 έχουν βρεθεί συμβατοί, χαρίζοντας ελπίδα για ζωή σε συνανθρώπους μας, παιδιά και ενήλικες, που έπρεπε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Αλλοι 163 έχουν βρεθεί συμβατοί με ασθενείς εκτός Ελλάδας, και με μέριμνα του Συλλόγου έχουν σταλεί μοσχεύματα στο εξωτερικό. 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, το Σωματείο «Οραμα Ελπίδας» πραγματοποιεί και φέτος μια σειρά από δράσεις σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας γύρω από το σπουδαίο αυτό θέμα και την εγγραφή νέων δοτών. Αξίζει να μπούμε στην ολιγόλεπτη διαδικασία να δώσουμε επίχρισμα από το σάλιο μας για να γίνουμε και εμείς εθελοντές. Ραντεβού στην Αθήνα σε περίπτερο στην πλατεία Μοναστηρακίου σήμερα (12.00-19.00).

Στον Πειραιά, σε συνεργασία με το «Ρέα – Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική», στον σταθμό του μετρό «Μανιάτικα» και στην πλατεία Κοραή (08.00-16.00). Στη Ραφήνα, στο δημαρχείο Ραφήνας με πρωτοβουλία του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου (09.00-13.00) θα πραγματοποιείται ενημέρωση και εγγραφές εθελοντών δοτών, όπως και στη Σάμο, στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού (10.00-16.00) και στην Κοζάνη στο Κεντρικό Τουρνουά Μπάσκετ (στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο).

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια