Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΤΟ ΕΤΟΣ 2100

Η κλιματική κρίση δεν είναι πλέον μια διαφαινόμενη απειλή - οι άνθρωποι ζουν τώρα με τις συνέπειες των αιώνων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά υπάρχουν ακόμα τα πάντα για να παλέψουμε. Το πώς θα επιλέξει ο κόσμος να ανταποκριθεί τα επόμενα χρόνια θα έχει τεράστιο αντίκτυπο για τις γενιές που θα γεννηθούν.

Στο βιβλίο μου How to Save Our Planet , φαντάζομαι δύο διαφορετικά οράματα για το μέλλον. Ένα στο οποίο κάνουμε πολύ λίγα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ένα στο οποίο κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν.

Έτσι θα μπορούσαν να μοιάζουν αυτές οι πολύ διαφορετικές πραγματικότητες.

1. Έτος 2100: το εφιαλτικό σενάριο
Ο 21ος αιώνας πλησιάζει στο τέλος του χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά 4°C . Σε πολλές χώρες, οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού παραμένουν επίμονα πάνω από 40°C . Οι καύσωνες με θερμοκρασίες έως και 50°C έχουν γίνει συνηθισμένοι στις τροπικές χώρες.

Κάθε καλοκαίρι, οι πυρκαγιές μαίνονται σε κάθε ήπειρο, εκτός από την Ανταρκτική, δημιουργώντας θύλακες έντονο καπνό που κάνουν την αναπνοή σε εξωτερικούς χώρους αφόρητη , προκαλώντας μια ετήσια κρίση υγείας.

Οι θερμοκρασίες των ωκεανών έχουν αυξηθεί δραματικά. Μετά από επανειλημμένα φαινόμενα λεύκανσης, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας κηρύχθηκε επίσημα νεκρός.
 
Οι συχνές και παρατεταμένες ξηρασίες βασανίζουν τεράστιες εκτάσεις της γης. Οι έρημοι του κόσμου έχουν επεκταθεί , εκτοπίζοντας πολλά εκατομμύρια ανθρώπους. Περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ζουν σε περιοχές όπου η ζήτηση νερού υπερβαίνει τη διαθέσιμη.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει μια νέα σημαντική αιτία εκτός των πόλεων που έχουν πνιγεί από την κυκλοφορία: η σκόνη που μαζεύεται από την άγονη πλέον γεωργική γη.

Η Αρκτική είναι απαλλαγμένη από θαλάσσιο πάγο κάθε καλοκαίρι . Ως αποτέλεσμα, οι μέσες θερμοκρασίες στο μακρινό βορρά έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 8°C . Τα στρώματα πάγου της Γροιλανδίας και της Δυτικής Ανταρκτικής έχουν αρχίσει να λιώνουν, απελευθερώνοντας μια τεράστια ποσότητα γλυκού νερού στους ωκεανούς.

Οι περισσότεροι ορεινοί παγετώνες έχουν λιώσει εντελώς . Το σκι είναι πλέον ένα κατά κύριο λόγο άθλημα σε εσωτερικούς χώρους που λαμβάνει χώρα σε γιγάντιες τεχνητές πίστες . Το μεγαλύτερο μέρος του πάγου του οροπεδίου των Ιμαλαΐων έχει εξαφανιστεί, μειώνοντας τις ροές των ποταμών Ινδού, Γάγγη, Βραχμαπούτρα και Γιαμούνα, στους οποίους βασίζονται πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι για άφθονο νερό.

Η επιπλέον θερμότητα στον ωκεανό τον έχει προκαλέσει διαστολή. Σε συνδυασμό με το νερό από το λιώσιμο των στρωμάτων πάγου, η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει περισσότερο από ένα μέτρο . Πολλές μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Μαϊάμι, είναι ήδη πλημμυρισμένες και μη κατοικήσιμες. Οι Μαλδίβες, τα Νησιά Μάρσαλ, το Τουβαλού και πολλά άλλα μικρά νησιωτικά έθνη έχουν εγκαταλειφθεί .

Πολλές παράκτιες και ποτάμιες περιοχές πλημμυρίζουν τακτικά , όπως το Δέλτα του Νείλου, η κοιλάδα του Ρήνου και η Ταϊλάνδη. Πάνω από το 20% του Μπαγκλαντές είναι μόνιμα υποβρύχιο.

Οι χειμερινές καταιγίδες είναι πιο ενεργητικές και απελευθερώνουν περισσότερο νερό, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές από ανέμους και πλημμύρες κάθε χρόνο.

Οι τροπικοί κυκλώνες έχουν γίνει ισχυρότεροι και επηρεάζουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Οι μεγα-κυκλώνες , όπως ο τυφώνας Haiyan του 2013 , έχουν γίνει πιο συνηθισμένοι, με σταθερές ταχύτητες ανέμου άνω των 200 mph.
 
Οι μουσώνες της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν γίνει πιο έντονοι και απρόβλεπτοι, φέρνοντας είτε πάρα πολύ είτε πολύ λίγη βροχή σε κάθε περιοχή, επηρεάζοντας τις ζωές τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Η επισιτιστική και η υδάτινη ανασφάλεια έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο, απειλώντας την υγεία και την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων . Η υπερβολική ζέστη και η υγρασία στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές έχουν αυξήσει τον αριθμό των ημερών που είναι αδύνατο να εργαστεί κανείς έξω από το δεκαπλάσιο – μειώνοντας την παραγωγικότητα των αγροκτημάτων. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε εύκρατες περιοχές όπως η Ευρώπη έχουν κάνει την παραγωγή τροφίμων εξαιρετικά απρόβλεπτη . Το ήμισυ της γης που αφιερώθηκε στη γεωργία στο παρελθόν είναι τώρα άχρηστο και η ικανότητα των υπόλοιπων να καλλιεργούν τρόφιμα διαφέρει πολύ από εποχή σε εποχή . Οι αποδόσεις των καλλιεργειών βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 20ου αιώνα.

Τα ιχθυαποθέματα έχουν καταρρεύσει . Η οξύτητα του ωκεανού έχει αυξηθεί κατά 125%. Η τροφική αλυσίδα των ωκεανών έχει καταρρεύσει σε ορισμένες περιοχές καθώς οι μικροί θαλάσσιοι οργανισμοί που αποτελούν τη βάση της αγωνίζονται να φτιάξουν κελύφη ανθρακικού ασβεστίου και έτσι να επιβιώσουν στα πιο όξινα νερά.

Παρά την πρόοδο των ιατρικών επιστημών, οι θάνατοι από φυματίωση, ελονοσία, χολέρα, διάρροια και αναπνευστικές ασθένειες βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα στην ανθρώπινη ιστορία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα – από κύματα καύσωνα και ξηρασίες μέχρι καταιγίδες και πλημμύρες – προκαλούν μεγάλες απώλειες ζωών και αφήνουν εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους. Οι επιδημίες ασθενειών μαστίζουν τον αιώνα και εξαπλώνονται μεταξύ των πληθυσμών που πολιορκούνται από την εκτεταμένη φτώχεια και την ευπάθεια .
2. Έτος 2100: η ανθρωπότητα ανταποκρίνεται στην πρόκληση
Έτσι θα μπορούσε να μοιάζει ο πλανήτης μας αν κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξήθηκαν στους 1,5°C μέχρι το 2050 και παρέμειναν εκεί για τον υπόλοιπο αιώνα. Τα ορυκτά καύσιμα έχουν αντικατασταθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας . Πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δέντρα έχουν φυτευτεί, απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Ο αέρας είναι πιο καθαρός από ό,τι ήταν πριν από τη βιομηχανική επανάσταση.

Οι πόλεις έχουν αναδιαρθρωθεί για να παρέχουν αποκλειστικά ηλεκτρικά μέσα μαζικής μεταφοράς και ζωντανούς χώρους πρασίνου. Πολλά νέα κτίρια έχουν φωτοηλεκτρικό δέρμα, το οποίο παράγει ηλιακή ενέργεια και πράσινες στέγες που δροσίζουν τις πόλεις , καθιστώντας τις ένα πιο ευχάριστο μέρος για να ζεις. Τα ηλεκτρικά τρένα υψηλής ταχύτητας που φτάνουν τα 300 mph συνδέουν πολλές από τις μεγάλες πόλεις του κόσμου. Οι διηπειρωτικές πτήσεις εξακολουθούν να εκτελούνται, χρησιμοποιώντας μεγάλα και αποτελεσματικά αεροπλάνα που λειτουργούν με συνθετική κηροζίνη που παράγεται με συνδυασμό νερού και διοξειδίου του άνθρακα που αναρροφάται απευθείας από την ατμόσφαιρα.

Οι παγκόσμιες δίαιτες έχουν απομακρυνθεί από το κρέας . Η αποδοτικότητα της γεωργίας έχει βελτιωθεί σημαντικά κατά τη μετάβαση από την παραγωγή κρέατος σε βιομηχανική κλίμακα στη διατροφή με βάση τα φυτά, δημιουργώντας περισσότερη γη για εκ νέου άγρια ​​φύση και αναδάσωση.

Η μισή Γη είναι αφιερωμένη στην αποκατάσταση της φυσικής βιόσφαιρας και των οικολογικών υπηρεσιών της. Αλλού, η ενέργεια σύντηξης θα λειτουργήσει επιτέλους σε κλίμακα παρέχοντας απεριόριστη καθαρή ενέργεια για τους ανθρώπους του 22ου αιώνα.

Δύο πολύ διαφορετικά μέλλοντα. Το αποτέλεσμα με το οποίο θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια σας εξαρτάται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα. Ευτυχώς, οι λύσεις που προτείνω είναι win-win, ή ακόμα και win-win-win: μειώνουν τις εκπομπές, βελτιώνουν το περιβάλλον και κάνουν τους ανθρώπους πιο υγιείς και πλουσιότερους συνολικά.
The Conversation

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια