Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πεδίον του Άρεως: με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση

Ένα από τα πιο σημαντικά και ιστορικά σημεία στην καρδιά της πόλης, το Πεδίον του Άρεως αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Αθήνας. Στην αρχή της λειτουργίας του υπήρξε τόπος στρατιωτικών ασκήσεων (εξού και η ονομασία του) και σταδιακά εξελίχθηκε σε χώρο αναψυχής για τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. Το Ίδρυμα Ωνάση έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σχέση με το χώρο, καθώς φιλοξενήθηκαν εκεί για δύο συνεχή χρόνια δύο σημαντικές εκθέσεις του Onassis Culture, το «You & AI» (2021) και τα «Plasmata: Bodies, Dreams, and Data» (2022).

Μετά από πρόσκληση της πολιτείας, το Ίδρυμα Ωνάση έρχεται να δώσει νέα πνοή στο ιστορικό πάρκο μέσα από μια σειρά έργων, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία Τοπιοδομή και το αρχιτεκτονικό γραφείο Tenon Architecture.
Το έργο, συνολικής έκτασης 6.552 τ.μ., αναδεικνύει τον φυσικό χαρακτήρα του πάρκου ως τόπου συνάντησης για τους Αθηναίους πολίτες, δημιουργώντας έναν φωτεινό, πράσινο χώρο που συνδυάζει νερό και φύση, στην καρδιά του αστικού τοπίου.

Πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση περισσότερων από 3.700 φυτευμάτων (28 δέντρα, 2.651 θάμνοι και 1.028 αγρωστώδη), τόσο στο Άλσος Οικονομίδη όσο και κατά μήκος της υδάτινης διαδρομής. Στη μία πλευρά του Άλσους Οικονομίδη δημιουργήθηκε ένα ξηροφυτικό τοπίο –όπως εκείνο των Κυκλάδων– με κυρίαρχα φυτά την ελιά, τη λυγαριά και τον σχίνο. Στο κέντρο διαμορφώθηκε ένα δασικό μεσογειακό τοπίο με φυτά όπως η χαρουπιά, η κουκουναριά και η μυρτιά, ενώ από την άλλη πλευρά τοποθετήθηκαν φυτά όπως ο πλάτανος, η βελανιδιά και το σφενδάμι, συνθέτοντας την εικόνα ενός ημιορεινού τοπίου.

Οι εναλλαγές των φυτών δίνουν τη συνολική αίσθηση της Μεσογείου με διαφορετικές υφές και χρώματα. Πέρα από τα φυτά και τους θάμνους, φυτεύτηκαν και ώριμα δέντρα, ώστε σε λίγα χρόνια από τώρα να δημιουργηθεί ένας χώρος σκίασης.
Στην υδάτινη διαδρομή επιλέχθηκε χλοοτάπητας για τη δημιουργία χώρων που περιέβαλαν το ρυάκι, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν περισσότεροι από 600 θάμνοι.

Η δενδροφύτευση έκανε το Πεδίον του Άρεως πιο πράσινο, αναβαθμίζοντας αισθητικά το πάρκο με φυσικό τρόπο.

Πραγματοποιήθηκε επίσης συνολική ανακατασκευή της υδάτινης διαδρομής· πλέον, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν κατά μήκος του νερού, χάρη σε ένα μονοπάτι με πατημένο χώμα. Πραγματοποιήθηκε καθαρισμός, φίλτρανση και ανακυκλοφορία του νερού, ενώ το ρυάκι έγινε πιο φωτεινό.
Παράλληλα, σε όλη την έκτασή του αντικαταστάθηκαν 250 πλάκες μαρμάρου που αποτελούσαν τα καλύμματα στα κανάλια εκροής των υδάτων και είχαν καταστραφεί με το πέρασμα του χρόνου. Με την αντικατάστασή τους αναβαθμίστηκε η εικόνα του πάρκου, ενώ ταυτόχρονα η διαδρομή έγινε πιο όμορφη και προσβάσιμη.

Επίσης ο χώρος στις Αριές έγινε πιο φιλόξενος, καθώς σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν –σε συνεργασία με την Tenon Architecture– ξύλινα καθίσματα και τραπέζια, για να ξεκουράζονται οι περαστικοί κάτω από τη σκιά των δέντρων. Ο σχεδιασμός είχε ως πυρηνική ιδέα τις συλλογικότητες, ενώ ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά έως 60 άτομα, δημιουργώντας ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια